Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Roadshow.

Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Το αφήγημα της ανάπτυξης της Ελλάδας, οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τα θέματα ESG βρέθηκαν στο επίκεντρο του 10ου, διαδικτυακού αυτήν τη φορά, συνεδρίου Greek Investment Forum in New York.

Το αφήγημα της ανάπτυξης της Ελλάδας, οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τα θέματα ESG –τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια διακυβέρνησης– βρέθηκαν στο επίκεντρο του 10ου, διαδικτυακού αυτή τη φορά, συνεδρίου Greek Investment Forum in New York, που συνδιοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Τα μηνύματα που έδωσαν οι ελληνικές εισηγμένες ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίοι και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την Ελλάδα γενικότερα.

Στο φετινό roadshow του Χ.Α., που απευθύνθηκε κυρίως σε Αμερικανούς επενδυτές, συμμετείχε ο ιστορικά μεγαλύτερος αριθμός εισηγμένων εταιρειών (32), ενώ υπήρξαν εταιρείες που για πρώτη φορά έδωσαν το «παρών» σε αυτή τη διοργάνωση, όπως οι Quest Συμμετοχών, Epsilon Net και Entersoft, με τον κλάδο της πληροφορικής να κερδίζει έδαφος λόγω και του μεγάλου ρόλου που παίζει η ψηφιοποίηση στο Σχέδιο Ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Εκτός των τριών παραπάνω, συμμετείχαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς– καθώς και οι ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΕΥΔΑΠ, Cenergy, Ελλάκτωρ, Elvalhalcor, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι Κρι, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Prodea Investments, Profile Software, ΔΕΗ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν και Viohalco. Επίσης συμμετείχαν πάνω από 70 επενδυτικά funds, όπως τα Sandglass Capital Management και Colt Capital, και περίπου 120 διαχειριστές κεφαλαίων, ενώ τα περισσότερα ραντεβού είχαν οι τράπεζες καθώς και οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και η Entersoft.

Η έλευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάπτυξης αλλάζει τις ισορροπίες για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται προ των πυλών μιας ισχυρής επανεκκίνησης, η έντονη κινητικότητα στο επιχειρηματικό μέτωπο, τα deals και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου «κρατούν» την ελληνική αγορά στο «ραντάρ» των ξένων funds, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν υπήρξαν πολλά νέα ονόματα από πλευράς επενδυτών.

Οι ελληνικές τράπεζες ήταν από τις πρωταγωνίστριες του συνεδρίου, καθώς αναμένεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διανομή των κονδυλίων της Ε.Ε., ενώ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τον καθαρισμό των ισολογισμών τους και τη σημαντική μείωση των NPES. Σύμφωνα και με πρόσφατη ανάλυση της Alpha Bank, οι νέες χρηματοδοτήσεις, υποβοηθούμενες και από τους πόρους που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης έως και το 2024, θα φτάσουν τα 33 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, λόγω εξελίξεων –νέα επιχειρηματικά σχέδια, ΑΜΚ, έκδοση ΑΤ1 (Πειραιώς)–, αν και αμφότερες έχουν κάνει ήδη αρκετά ραντεβού, με σχεδόν 60 επενδυτές η καθεμία, το τελευταίο διάστημα. «Το growth story της Ελλάδας» κυριάρχησε στις ερωτήσεις των funds, όπως σημειώνει πηγή της «Κ», με βασικό σημείο το Ταμείο Ανάκαμψης και σε ποιους τομείς θα διατεθούν τα κεφάλαιά του.

Τέλος, ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το roadshow ήταν πως οι επενδυτές δίνουν τεράστια σημασία στον παράγοντα ESG. Οι εταιρείες που έχουν προετοιμαστεί καλά και προσφέρουν ορατότητα σε αυτό το μέτωπο συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, γι’ αυτό και τα ραντεβού της «Μυτιληναίος» ήταν αυξημένα σε σχέση με την πλειονότητα, καθώς η εισηγμένη έχει ήδη εισέλθει στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο «ραντάρ» ξένων funds το αναπτυξιακό αφήγημα της Ελλάδας.

ΟΙΚΟΝΟMIKH

el-gr

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

2021-06-12T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282333977850091

Kathimerini Digital