Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Φοροελαφρύνσεις ύψους 1,6 δισ.

Ποιες έχουν «κλειδώσει» και για ποιες αναζητείται δημοσιονομικός χώρος

Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

Ελαφρύνσεις 1,6 δισ. ευρώ έχουν «κλειδώσει» για το 2022, αλλά το οικονοµικό επιτελείο αναζητεί δηµοσιονοµικό χώρο για επιπλέον 1 δισ. ευρώ, προκειµένου να επεκταθεί το «πάγωµα» της εισφοράς αλληλεγγύης στους δηµοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους και να µειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Τα φορολογικά έσοδα του 2022 θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από 4 δισ. ευρώ συγκριτικά με φέτος, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να μειωθούν και οι φορολογικοί συντελεστές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ο δημοσιονομικός χώρος που έχει προγραμματιστεί να διατεθεί για να χρηματοδοτήσει τα φορολογικά μέτρα της επόμενης χρονιάς –περί το 1,6 δισ. ευρώ– έχει ήδη «δεσμευτεί» λόγω των εξαγγελιών που έχουν ήδη γίνει από την κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να βρει δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτήσει πρόσθετα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για το 2022 –υπό ιδανικές συνθήκες, η εξαγγελία σχεδιάζεται να γίνει το φθινόπωρο ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή–, αλλά τα μπρος-πίσω με την πανδημία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για «κλείδωμα» αποφάσεων με δημοσιονομικό κόστος από τώρα. Οι προτεραιότητες πάντως έχουν ήδη οριστεί και τα σχέδια θα βγουν από τα συρτάρια ανάλογα με τις εξελίξεις σε υγειονομικό και κατ’ επέκταση οικονομικό επίπεδο. Με διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο περίπου 600700 εκατ. ευρώ, το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης θα επεκταθεί και στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους, διασφαλίζοντας αύξηση καθαρών αποδοχών για το σύνολο πλέον του πληθυσμού με ατομικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές, με πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος περίπου 300-400 εκατ. ευρώ, μπορούν να μειωθούν συνολικά κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην τελευταία διετία, αντί για τέσσερις μονάδες που είναι η μείωση αυτή τη στιγμή. Οσο για τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, είναι από τώρα διασφαλισμένη και «χρηματοδοτημένη». Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ –μόνο η αύξηση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων στην Αττική κατά 25% αυξάνει τη φορολογητέα αξία των ακινήτων του λεκανοπεδίου κατά τουλάχιστον 70-80 δισ. ευρώ–, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν γενναίες ελαφρύνσεις για τον ΕΝΦΙΑ και να διασφαλίσουν ότι τα εκκαθαριστικά της επόμενης χρονιάς θα «ξεφουσκώσουν» για τη μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών.

Οι φόροι για το 2022 έχει προϋπολογιστεί να φτάσουν τα 49,5 δισ. ευρώ το 2022 έναντι εκτίμησης για είσπραξη 45,53 δισ. ευρώ μέσα στο 2021. Αντίστοιχα, το πρωτογενές έλλειμμα έχει προβλεφθεί να συρρικνωθεί στα 912 εκατ. ευρώ, από 12,247 δισ. ευρώ το 2020. Σε αυτό το δημοσιονομικό αποτέλεσμα «χωρούν» μέχρι στιγμής μέτρα ελάφρυνσης 2 δισ. ευρώ, τα οποία ουσιαστικά έχουν «κλειδώσει»: η διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και το 2022 απαιτεί δημοσιονομικό χώρο 816 εκατ. ευρώ, ενώ το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τον ιδιωτικό τομέα, περίπου 767 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχουν δεσμευτεί περίπου 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών που θα εξακολουθήσει να δημιουργεί η πανδημία μέσα και στην επόμενη χρονιά.

Για να μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές μέσα στο 2022 ή για να γενικευτεί το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους τους φορολογουμένους, ουσιαστικά θα πρέπει να βρεθεί 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Πώς μπορεί να διασφαλιστεί αυτό;

1. Μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2021 συγκριτικά με τον στόχο του 3,6%, καθώς το μεγαλύτερο ΑΕΠ θα φέρει περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία και θετική επίπτωση και στον προϋπολογισμό του 2022 διά του carry over.

2. Περαιτέρω αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης ως αποτέλεσμα των κινήτρων που θα θεσπιστούν για τις ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά και της ενίσχυσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

3. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης με ταχύτερο ρυθμό κυρίως όσον αφορά το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων, κάτι που φυσικά συνδέεται και με την πορεία της πανδημίας.

Το ερώτημα σε αυτή τη φάση είναι αν το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει σε σημαντικό βαθμό μέσα στο φθινόπωρο, ώστε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξαγγείλει τα πρόσθετα ευνοϊκά φορολογικά μέτρα. Εκτός από το μέτωπο της πανδημίας, εξακολουθεί να είναι ανοικτό και το μέτωπο των δημοσιονομικών στόχων που θα κληθεί να επιτύχει η χώρα. Ειδικά η θέσπιση μόνιμων μέτρων –όπως η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών– είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι θα διαβουλευτούν ούτως ή άλλως για τις δημοσιονομικές συνθήκες που θα πρέπει να διαμορφωθούν τα χρόνια μετά την πανδημία.

Στις προτεραιότητες, το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης να επεκταθεί και στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281487869390816

Kathimerini Digital