Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Οι προβλεπόμενες ποινές και οι κινητοποιήσεις με το βλέμμα στις... κάλπες

Στη Λάρισα, προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό της, η γιατρός φέρεται να ισχυρίστηκε ότι το προφίλ της στο Facebook δεν είχε ως σκοπό τη μαζική ενημέρωση, αλλά την «ανταλλαγή απόψεων». Ωστόσο στην απόφαση για επιβολή προστίμου ο ιατρικός σύλλογος της περιοχής στάθηκε και στον αριθμό φίλων της γιατρού στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που φθάνουν τους 5.000, ενώ επικαλέστηκε και προηγούμενη κρίση του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας για άλλη υπόθεση, η οποία αφορά αγωγή διατροφής και αποδέχεται τη μεγάλη δημοφιλία του Facebook ως μέσου δικτύωσης. Σύμφωνα με την απόφαση του ιατρικού συλλόγου, ακόμη και εάν θεωρηθεί ότι η γιατρός εξέφρασε μια «άποψη», αυτή έχει ξεχωριστή σημασία καθώς δύναται να επηρεάσει πολίτες «οι οποίοι δεν είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου» και δεν έχουν δυνατότητα να φιλτράρουν τον μεγάλο όγκο πληροφοριών που δέχονται καθημερινά στα ψηφιακά μέσα. Ακόμη στην απόφαση επισημάνθηκε ότι κατά την επίμαχη περίοδο, λίγες ημέρες μετά τη συγκεκριμένη ανάρτηση, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας εμφάνιζε το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με όμορες περιοχές στη Θεσσαλία. Η γιατρός έχει δικαίωμα ένστασης εντός 15 ημερών.

Βάσει του νόμου 4512/2018, οι ποινές που προβλέπονται σε γιατρούς για πειθαρχικά παραπτώματα ξεκινούν από έγγραφη επίπληξη, ενώ σε περίπτωση επιβολής προστίμου το κατώτατο ποσό ορίζεται στα 150 ευρώ και το ανώτατο στα 20.000 ευρώ. Ακόμη, άλλη προβλεπόμενη ποινή, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος, είναι η επιβολή προσωρινής παύσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος διάρκειας από ένα μήνα έως τρία έτη. Οριστική παύση επιβάλλεται σε βαριά παραπτώματα που αποτελούν κακουργήματα ή σε περίπτωση τέλεσης πλημμελημάτων καθ’ υποτροπή.

Η γιατρός στη Λάρισα στις δημόσιες αναρτήσεις της έχει μοιραστεί στο παρελθόν συνεντεύξεις για την πανδημία που έδωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος όμως είχε δεχτεί επικρίσεις από μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για τη μεθοδολογία και τα συμπεράσματά του σχετικά με τον νέο κορωνοϊό. Μεταξύ άλλων έχει αναρτήσει δημοσίως και ένα άλλο κείμενο με τον δημοφιλή σε συνωμοσιολογικούς κύκλους συσχετισμό στον τίτλο: «Ο Γάλλος εμπειρογνώμονας που προωθεί τα εμβόλια στα παιδιά είναι πρόεδρος του ιδρύματος Ρότσιλντ».

Ακόμη έχει μοιραστεί και την προτροπή του δικηγόρου Ρόμπερτ Κένεντι, βασικού μέλους της διεθνούς αντιεμβολιαστικής κοινότητας, ο οποίος προτρέπει τους πολίτες να αποφεύγουν τα MRNA εμβόλια. Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους (CCDH), την οποία έχει επικαλεστεί και ο Λευκός Οίκος, ο Κένεντι συγκαταλέγεται στη «δωδεκάδα της παραπληροφόρησης». Πρόκειται για 12 προσωπικότητες που μέσω πολλαπλών προφίλ και σελίδων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παράγουν το 65% της αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας.

Στις αρχές Ιουλίου η γιατρός μοιράστηκε και το κάλεσμα που απηύθυνε ο καρδιολόγος Φαίδων Βόβολης για κινητοποίηση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Αθήνα. Από το πρώτο κύμα της πανδημίας ο Βόβολης εκφράζεται κατά του lockdown και σε αναρτήσεις του έχει δηλώσει ότι είναι «ο τελευταίος που θα εμβολιαστεί». Την ερχόμενη Τετάρτη έχει κληθεί σε ακρόαση στο πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το οποίο θα συνεδριάσει προκειμένου να εισηγηθεί προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο την προσωρινή αναστολή της άσκησης του ιατρικού του επαγγέλματος. Σύμφωνα με την κλήση σε ακρόαση, από τη διοργάνωση συγκεντρώσεων στις οποίες πρωτοστατεί και τις δημόσιες δηλώσεις του περί «πειραματικών εμβολίων», «ενδεχόμενα υφίσταται κίνδυνος και ανάγκη προστασίας για τη δημόσια υγεία».

Στις 15 Ιουλίου το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το οποίο ελέγχει την αξιοπιστία των αναρτήσεων και στο ελληνικό Facebook, επεσήμανε ως παραπλανητική μια δημοσίευσή του, καθώς μεταξύ των φωτογραφιών που είχε ανεβάσει από πορείες κατά του «υποχρεωτικού εμβολιασμού» είχε μοιραστεί και μία (με μεγάλο πλήθος διαδηλωτών) που διαπιστώθηκε ότι ήταν τραβηγμένη δέκα χρόνια νωρίτερα, από την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2011. Μετά την επισήμανση της ανάρτησης, η συγκεκριμένη εικόνα κατέβηκε, το συνοδευτικό κείμενο όμως είχε ήδη ξεπεράσει τις 2.000 κοινοποιήσεις.

Η ομιλία

Στις 24 Ιουλίου σε ομιλία του στο Σύνταγμα, περιστοιχισμένος από άντρες με λευκά μπλουζάκια και ομοιόμορφη εμφάνιση που παρέπεμπαν σε ομάδα φύλαξης, ο Βόβολης ξεκινούσε την ομιλία του λέγοντας: «Δεν μας ενδιαφέρουν οι κάλπες, με τις κάλπες θα ασχοληθεί κάποιος μόνο στις εκλογές». Ωστόσο έχει ήδη ιδρύσει κόμμα πατώντας στις αντιδράσεις πολιτών αρχικά απέναντι στη χρήση μάσκας και έπειτα στον «υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Στην ιστοσελίδα του μάλιστα λέει ξεκάθαρα ότι στόχος του είναι η είσοδος στη Βουλή και «η διεκδίκηση της διακυβέρνησης της χώρας». Λίγες ημέρες νωρίτερα σε βίντεό του καλούσε σε συσπείρωση όλες τις «πατριωτικές», όπως τις χαρακτήρισε, ομάδες που συμμετέχουν σε παρόμοιες κινητοποιήσεις. Η όποια συνεργασία πάντως διαφορετικών ομάδων στις αντιεμβολιαστικές πορείες (όπου έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρή παρουσία και ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις) φαίνεται πως δεν είναι ανέφελη. Τις τελευταίες ημέρες σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται λόγος για διαμαρτυρίες στις οποίες «κάποιοι προσπαθούν να φτιάξουν πολιτικά προφίλ».

Την ερχόμενη Τετάρτη ο καρδιολόγος Φαίδων Βόβολης έχει κληθεί σε ακρόαση στο πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

ΤΟ ΘΕΜΑ

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281629603311584

Kathimerini Digital