Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Οι ειδικές δομές, οι ανεμβολίαστοι και τα κηρύγματα...

Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Την 23η Ιουλίου 1944 ο στρατιωτικός διοικητής των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στην Πάρο, Φον Μέρενμπουργκ, αποφάσισε να υλοποιήσει τα αντίποινα εις βάρος 125 κατοίκων του νησιού, αλλά μια επίσκεψη στο μοναστήρι της Λογγοβάρδας άλλαξε τη γνώμη του. Από τότε κάθε χρόνο η κόρη του Φον Μέρενμπουργκ συμμετέχει σε μια δέηση για να θυμίζει τη χειρονομία του πατέρα της που του στοίχισε τη μετάθεση στο ρωσικό μέτωπο. Με το τέλος της εφετινής δέησης ο ιερέας «ξέσπασε» παρουσία δεκάδων πιστών του νησιού σε κήρυγμα κατά «των εμβολίων, των μασκών και των άλλων φούμαρων που σας πουλάνε», ενώ ο ιός αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια της «πίστης στον Θεό». Το εκκλησίασμα αποτελείτο από ανθρώπους που ασπάζονταν ο ένας μετά τον άλλο –ελάχιστοι φορούσαν μάσκα– τον ίδιο σταυρό. Παρά την τοποθέτηση της τοπικής μητρόπολης υπέρ των εμβολιασμών, δεν είναι περίεργο ότι στο εκκλησιαστικό γηροκομείο του νησιού ένας τουλάχιστον παράγων της διοίκησής του και τρία άτομα του προσωπικού αρνούνται να εμβολιασθούν.

Και δεν είναι οι μόνοι. Σε πάρα πολλές δομές της χώρας, παρά τις συστάσεις της κεντρικής εμβολιαστικής επιτροπής και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι εμβολιασμοί καθυστέρησαν σε τέτοιο βαθμό που αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν κατέστη δυνατόν να εμβολιασθούν εγκαίρως. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ» από κλειστές δομές σε όλη τη χώρα, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού «θετικοποιήθηκαν» από κορωνοϊό σε δομές ψυχιατρικής φροντίδας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ένα κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα και στο γνωστό γηροκομείο του Βόλου. Αντίθετα, σε ένα κέντρο αποκατάστασης στη νότια Αθήνα που «θετικοποιήθηκαν» τουλάχιστον 20 τρόφιμοι και μέλη του προσωπικού, όλοι εμβολιασμένοι, ουδείς νόσησε βαριά. Στο ιδιωτικό αυτό κέντρο το σύνολο των τροφίμων και του προσωπικού είχε εμβολιαστεί στο τέλος Φεβρουαρίου.

Σε μια ψυχιατρική δομή στην Αττική ειδοποιήθηκαν οι συγγενείς για τον εμβολιασμό τον Ιανουάριο, αλλά ζητήθηκε η συγκατάθεσή τους με sms στις 7 Απριλίου, δηλαδή σχεδόν τρεις μήνες αργότερα. Η συγκατάθεση αυτή δόθηκε σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις ασθενών τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο εκείνοι νόσησαν πριν προλάβουν να εμβολιασθούν. Ο πρώτος διεγνώσθη θετικός στις 13.4.2021 μέσα στη δομή και στις 20.4.2021 διακομίσθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Μετά πέντε εβδομάδες, στις 19/5, βγήκε από την 3η κλινική COVID-19 του κρατικού νοσοκομείου και επέστρεψε στην ιδιωτική ψυχιατρική δομή.

«Δεν ήταν η πρώτη εισαγωγή από τη συγκεκριμένη δομή, εισαγωγές είχαμε και τον Μάρτιο και αναρωτιόμασταν από πού κολλάνε αφού έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί», είπε στην «Κ» γιατρός του Γ.Κ. της Νίκαιας που είχε εξετάσει τους συγκεκριμένους ασθενείς. Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου οι οικείοι του συγκεκριμένου τρόφιμου κλήθηκαν εκ νέου από την ιδιωτική ψυχιατρική δομή για να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο του ΕΣΥ καθώς παρουσίασε χαμηλό κορεσμό σε οξυγόνο. Στις 15 Ιουνίου ο άνθρωπος αυτός κατέληξε στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Και δεν είναι ο μόνος.

Ενας άλλος τρόφιμος, 70 ετών, από την ίδια δομή που έπρεπε να έχει εμβολιασθεί από τον χειμώνα, στις 15/4, ανεμβολίαστος ακόμα, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Στις 25 Απριλίου ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει στον «Ερυθρό Σταυρό». Εκεί διασωληνώθηκε εκτός ΜΕΘ. Στη συνέχεια όταν βρέθηκε κρεβάτι σε ΜΕΘ μεταφέρθηκε στο ΝΙΜΤΣ στις 28/4 όπου κατέληξε. Το πιστοποιητικό θανάτου του συνδέει την κατάληξη με τη νόσο COVID-19. Αλλοι δύο ασθενείς από τον ίδιο χώρο της κλινικής νόσησαν μεν αλλά επέζησαν (σ.σ. τα ονόματα και οι ιατρικοί φάκελοι των τροφίμων είναι στη διάθεση της «Κ»). Συγκριτικά, σε άλλη ιδιωτική μονάδα ψυχικής υγείας στη βόρεια Αθήνα προσωπικό και τρόφιμοι ήταν εμβολιασμένοι ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανόν να μην έχουν συναινέσει ή να έχουν αργήσει να συναινέσουν οι συγγενείς των τροφίμων στον εμβολιασμό, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να αργεί ο εμβολιασμός δύο και τρεις μήνες», ανέφερε στην «Κ» μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επειδή δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει δημόσια για το ζήτημα των καθυστερήσεων των εμβολιασμών στις «κλειστές δομές».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν κλειστές δομές, όπως π.χ. το άσυλο ανιάτων της Πάτρας, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί και γίνεται αγώνας να υλοποιηθούν με το πρόγραμμα που επιστρατεύει τους ιδιώτες γιατρούς για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας. Θεωρητικά το ρολόι «μετράει αντίστροφα» προς τη 16η Αυγούστου, οπότε και το προσωπικό των κλειστών δομών θα πρέπει να έχει εμβολιασθεί ή να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τρόφιμοι ψυχιατρικών δομών κατέληξαν από κορωνοϊό, μολονότι θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί προτού νοσήσουν.

Κίνδυνος ελλείψεων

Αλλά τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα απ’ όσο φαίνονται. Καθώς ακόμα και αν προσωπικό τεθεί σε διαθεσιμότητα, δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί εκπαιδευμένο έκτακτο προσωπικό ακόμα και από τους 400 αποφοίτους των ΤΕΙ που δεν ολοκλήρωσαν εξαιτίας της πανδημίας κανονικά τις σπουδές τους. Πολύ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στις δομές της Εκκλησίας, όπου ακόμα και διοικητικά στελέχη, όπως π.χ. στην Πάρο, αρνούνται να εμβολιασθούν. Ο σύνδεσμος των ιδιοκτητών οίκων ευγηρίας έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να εκπαιδευθούν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά λύση δεν έχει βρεθεί.

ΤΟ ΘΕΜΑ

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281646783180768

Kathimerini Digital