Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ανοδος βάσεων έως και 1.200 µονάδες

Οι εκτιµήσεις για τις περιζήτητες σχολές – Αναταράξεις αναµένονται σε όσες έχουν «κατώφλι» από 14.000 µόρια και κάτω

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Τις 1.200 µονάδες θα προσεγγίσει η άνοδος στις περιζήτητες σχολές στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ωστόσο, η ετήσια εικόνα µε βάσεις διαφορετικών ταχυτήτων, ανάλογα µε το επιστηµονικό πεδίο και τη βαθµολογική κλίµακα, θα επαναληφθεί. Ετσι, παρότι το πρόσηµο θα είναι γενικά ανοδικό, µεταξύ των 450 τµηµάτων θα υπάρξουν και κάποια των οποίων η βάση θα υποχωρήσει µε ανώτατο σηµείο τις 700-800 µονάδες, στα τµήµατα χωρίς ειδικό µάθηµα.

Ειδικότερα, η «Κ» σήµερα, µε τη συνδροµή του εκπαιδευτικού - αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, παρουσιάζει την εκτίµηση των βάσεων εισαγωγής σε 150 τµήµατα ΑΕΙ. Ενδεικτικά, µεταξύ των περιζήτητων σχολών, η Ιατρική Αθηνών εκτιµάται ότι θα κινηθεί ανοδικά στις 18.710 µονάδες (αύξηση κατά 460 µονάδες), η Νοµική Αθηνών στις 18.140 (άνοδος κατά 90 µονάδες) και η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ προβλέπεται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.425 µονάδων, µε βάση αυξηµένη κατά 450 µονάδες σε σχέση µε την περυσινή.

Ωστόσο, σύµφωνα µε τον κ. Στρατηγάκη, τα νέα δεδοµένα, λόγω καθιέρωσης ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), αλλάζουν την εικόνα συγκριτικά µε τα περασµένη έτη. Ενδεικτικά, ο αριθµός των εισακτέων είναι ίδιος µε πέρυσι, αλλά οι θέσεις περισσότερες για τους υποψηφίους του 90%. Αυτό συµβαίνει γιατί φέτος δεν υπάρχει παλαιό και νέο σύστηµα, µε αποτέλεσµα οι θέσεις για τους υποψηφίους από το γενικό λύκειο να είναι περίπου 10% περισσότερες, γεγονός που θα επηρεάσει τη διαµόρφωση των βάσεων.

Παρατηρείται επίσης µείωση του αριθµού των υποψηφίων, παρόλο που πέρυσι οι υποψήφιοι µε το παλαιό σύστηµα ήσαν ξεχωριστά. Στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήµες) οι υποψήφιοι φέτος είναι κατά 1.284 λιγότεροι από πέρυσι (22.556 από 23.840), στο 2ο πεδίο (θετικές και τεχνολογικές επιστήµες) είναι κατά 1.946 άτοµα λιγότεροι, στο 3ο πεδίο (επιστήµες υγείας) κατά 445 λιγότεροι και στο 4ο πεδίο (οικονοµία και πληροφορική) έχουµε 235 λιγότερους υποψηφίους.

Παράλληλα, σύµφωνα µε τον κ. Στρατηγάκη, η καθιέρωση της ΕΒΕ φέρνει µεγάλες αναταράξεις για τις σχολές από τις 14.000 µόρια και κάτω, οι βάσεις των οποίων είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν µε αξιοπιστία. Για παράδειγµα, ένα τµήµα που είχε χαµηλή βάση, το Γεωλογίας Πάτρας, µε βάση πέρυσι 5.950 µόρια, φέτος όρισε συντελεστή ΕΒΕ 0,85, µε αποτέλεσµα να έχει ΕΒΕ 10,18. Επειδή η ΕΒΕ υπολογίζεται χωρίς συντελεστές βαρύτητας, αντίθετα µε τα µόρια, η βάση του τµήµατος αναµένεται να µην πέσει κάτω από 9.800 µόρια. Οι υποψήφιοι που βρίσκονται πιο χαµηλά θα δηλώσουν άλλα τµήµατα, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο επιλογής των τµηµάτων και καθιστώντας κάθε πρόβλεψη εξαιρετικά δύσκολη. Βέβαια, στα ιδιαίτερα χαµηλόβαθµα τµήµατα θα υπάρξει πολύ µεγάλη άνοδος, έως και 8.600 µονάδες, καθώς αναγκαστικά η βάση θα πρέπει να φτάσει στο επίπεδο της ΕΒΕ.

Από την άλλη, τα τµήµατα που απαιτούν την εξέταση σε ειδικό µάθηµα, όπως οι αρχιτεκτονικές σχολές, καθιστούν πολύ δύσκολη την εκτίµηση της βάσης, διότι η ΕΒΕ των σχεδίων ανάγκασε την πλειονότητα των υποψηφίων να δηλώσει µόνο τα τµήµατα των Ιωαννίνων και των Χανίων, που σηµαίνει ότι είναι άγνωστο πού θα κυµανθεί η βάση τους.

Η µελέτη του κ. Στρατηγάκη για την «Κ» (στην ιστοσελίδα της οποίας, www.kathimerini.gr, θα παρουσιαστούν προβλέψεις για το σύνολο των 450 σχολών) στηρίζεται στους δύο από τους τρεις παράγοντες που διαµορφώνουν τις βάσεις: τις προσφερόµενες θέσεις στα ΑΕΙ και τις επιδόσεις των υποψηφίων. Ο τρίτος παράγοντας είναι ο τρόπος που δήλωσαν οι υποψήφιοι τις σχολές στο µηχανογραφικό δελτίο. Καθώς είναι άγνωστος ακόµη, «ευθύνεται» για τις εκπλήξεις που δηµιουργούν οι βάσεις. Για τον λόγο αυτό, οι εκτιµήσεις των βάσεων αποτελούν µια προσέγγιση έπειτα από επεξεργασία των γνωστών δεδοµένων και γι’ αυτό δεν πρέπει να εκλαµβάνονται από τους γονείς και τους υποψηφίους ως οι τελικές. Η ανακοίνωση των βάσεων αναµένεται στα τέλη Αυγούστου.

Θα υπάρξουν και τµήµατα, αυτά χωρίς ειδικό µάθηµα, των οποίων η βάση θα υποχωρήσει, µε ανώτατο σηµείο τις 700-800 µονάδες.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281724092592096

Kathimerini Digital