Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

«Οι επισκέψεις τους µάς δίνουν ζωή»

Μιλούν ωφελούμενοι των προγραμμάτων βοήθειας του Δήμου Αθηναίων

Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

Επισκέπτονται ηλικιωµένους και ανήµπορους στα σπίτια τους, φέρνοντας φάρµακα, ψώνια, φροντίζουν ανέστιους µε φαγητό, προτρέποντάς τους να περάσουν το κατώφλι µιας δοµής στέγασης. «Η καλή σας κουβέντα και η συντροφιά δίνουν δύναµη ζωής», είναι το ευχαριστώ που εισπράττουν οι συµµετέχοντες στο πρόγραµµα «Βοήθεια στο Σπίτι Plus» και οι καλοί Σαµαρείτες του δρόµου, οι οποίοι µιλούν στην «Κ» παρέα µε τους ωφελούµενους.

«Φώτη, Φώτη!». Σε έναν ανηφορικό δρόμο στον Νέο Κόσμο που βράζει, η Πάολα Πόντι φωνάζει κοιτάζοντας ψηλά. Πίσω από τα μαύρα της γυαλιά, τα μάτια της δεν ψάχνουν τον καταγάλανο ουρανό. Ψάχνουν τον άνθρωπο που μένει σε μια γκαρσονιέρα του πρώτου ορόφου. Οι φωνές της Πάολα ειδοποίησαν τον 57χρονο Φώτη Τσαχάνι να ανοίξει την εξώπορτα – δεν λειτουργεί το κουδούνι. Φοράει μάσκα, αλλά τα μάτια του κοιτούν με θέρμη και ευγένεια, μέσα από τα μπλε κοκάλινα γυαλιά του. Στα δυο του χέρια κρατάει πατερίτσες – του φτάνουν μέχρι τους ώμους. «Εχω μεγάλη αναπηρία, 82%». Τους τελευταίους μήνες όμως, κάτι του έχει φτιάξει τη διάθεση.

Ο κ. Τσαχάνι είναι ένας από τους ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι Plus», μια αναβάθμιση του «Βοήθεια Στο Σπίτι», το οποίο ξεκίνησε το 1998 για να εξυπηρετεί ηλικιωμένους που δεν αυτοεξυπηρετούνται, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και άλλες ευάλωτες ομάδες, αλλά στη συνθήκη της πανδημίας φάνηκε πιο χρήσιμο από ποτέ. Ο ίδιος δεν μετακινείται εύκολα μόνος. Παλαιότερα, τον βοηθούσαν μακρινοί συγγενείς και φίλοι, όμως όταν ξεκίνησε η πανδημία, εγκλωβίστηκε ακόμα περισσότερο στο σπίτι. Τότε άκουσε για το πρόγραμμα, και η ζωή του άλλαξε. «Εχω νιώσει μεγάλη ανακούφιση ψυχολογικά, ένα σκίρτημα», λέει στην «Κ» το πρωί της Τετάρτης. Το πρόγραμμα, εξηγεί, έχει γίνει απαραίτητο από πολλές απόψεις. Υπάλληλοι του δήμου έρχονται στο σπίτι για να καθαρίσουν, να του φέρουν φάρμακα και ψώνια. Του κλείνουν ραντεβού, τον συνοδεύουν στους γιατρούς.

«Κάθε μήνα, με πάνε στο νοσοκομείο», λέει στην «Κ» η 80χρονη Μαργαρίτα Δημητριάδου, μια άλλη ωφελούμενη η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την όρασή της. Από το ένα της μάτι, δεν βλέπει καθόλου, καθώς πριν ενταχθεί στο πρόγραμμα δεν μπορούσε να πάει σε ιατρικό ραντεβού. «Δεν είχα πάει πουθενά», λέει και τα ανοιχτόχρωμα μάτια της λάμπουν. «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη». Στο εμβολιαστικό κέντρο, ο κ. Τσαχάνι πήγε με την κ. Πόντι, μία από τις οδηγούς. Οι δυο τους έχουν χτίσει σχέση οικειότητας, και ίσως αυτό είναι το πιο σημαντικό. «Αναπτύσσουμε σχέσεις οικογενειακές», λέει ο κ. Τσαχάνι, «ειδικά για μοναχικά άτομα, αυτό είναι πάρα πολύ απαραίτητο».

Εκτός των άλλων εργαζομένων του προγράμματος, στο σπίτι τον επισκέπτονται και κοινωνικοί λειτουργοί – «κάθονται μαζί μου μία ώρα, με μάσκες, με γάντια, με ρωτάνε “πώς αισθάνεσαι;”, μιλάμε». «Βάλε 30 ευχαριστώ σερί», τονίζει με ευγνωμοσύνη. Ευγνωμοσύνη που η μοναξιά δεν τον βαραίνει όσο πριν. Η κ. Πόντι λέει πως η πανδημία έπληξε ψυχολογικά πάρα πολλούς ανθρώπους που ζουν μόνοι τους, των οποίων οι κοινωνικές επαφές περιορίζονταν στο καφενείο ή σε κάποια επίσκεψη στους γείτονες, πράγματα που λόγω περιορισμών και φόβου μην κολλήσουν, έχασαν για πάρα πολλούς μήνες.

«Για αυτό πολλοί απευθύνθηκαν σε εμάς την περίοδο της πανδημίας», αναφέρει η ίδια, «βρήκαν σε εμάς ένα αποκούμπι». Μετά, τονίζει, είδαν και τις υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος –μία εκ των οποίων θα είναι από τη Δευτέρα ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, λέει αποκλειστικά στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Βαφειάδης– αλλά πρώτα απ’ όλα έψαχναν την ψυχολογική υποστήριξη. «Λόγω της καραντίνας, έχουν αυξηθεί πολύ τα ψυχιατρικά θέματα», αναφέρει η Νικολέτα Κοτιανίδου, μία από τις κοινωνικές λειτουργούς του προγράμματος. Τόσο εκείνη όσο και η κ. Πόντι προσλήφθηκαν το 2020. Δεν είναι οι μόνες. Πριν από την πανδημία, το πρόγραμμα διέθετε 19 υπαλλήλους – τώρα έχει 86. Πριν, κάθε μήνα γίνονταν γύρω στις 800 ενέργειες, τώρα γίνονται 1.400. Οι ωφελούμενοι ήταν 200, τώρα έχουν διπλασιαστεί. Το πρόγραμμα όμως δεν έχει υπάρξει σωτήριο μόνο στην Αθήνα.

Περισσότερες υπηρεσίες

Στον Δήμο Τρικκαίων, για παράδειγμα, 814 άνθρωποι λαμβάνουν βοήθεια και υποστήριξη, ψυχολογική και μη, μέσω του προγράμματος. «Αυξήσαμε τον αριθμό των ωφελουμένων ατύπως, αφού εντάχθηκαν στη μέριμνα του δήμου και συμπολίτες που δεν ανήκαν στο «Βοήθεια στο Σπίτι», λέει στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του δήμου, Θανάσης Μιχαλάκης, συμπληρώνοντας πως έδωσαν επίσης βάση στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση πολιτών για πλήθος υπηρεσιών εν μέσω πανδημίας – «ώστε να μπορούν οι πολίτες από πριν να ζητούν π.χ. μια εξουσιοδότηση, να συνεννοούνται με το ΚΕΠ και να τους πάμε με το ''Βοήθεια στο Σπίτι'' το έγγραφο».

«Βασική μας στόχευση κατά την περίοδο της πανδημίας ήταν να μη μείνει κανείς μόνος και απροστάτευτος», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Για τον λόγο αυτό ενισχύσαμε με προσωπικό άλλων υπηρεσιών το «Βοήθεια στο Σπίτι», τις υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες και ταυτόχρονα αξιοποιήσαμε περισσότερο τη δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας», τονίζει. Τα 17 άτομα του προσωπικού τού προγράμματος έγιναν 82, ενώ το 2020 συνολικά εξυπηρετήθηκαν 1.750 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή του προγράμματος στη Λάρισα όπου, σύμφωνα με τον αντίστοιχο δήμο, το πρόγραμμα θα συνδράμει τώρα και στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, αλλά και στο Αγρίνιο, όπου τα αιτήματα παροχής υπηρεσιών άγγιξαν τα 2.000 κατά τη διάρκεια του lockdown.

Από την έναρξη του προγράμματος πριν από 23 χρόνια, η Βασιλική Τιακούδη είναι νοσηλεύτρια στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Με τον κορωνοϊό, τα προβλήματα έχουν αυξηθεί, ενώ κάποια παραμένουν ίδια, λέει στην «Κ». «Εκτός από τις συνοδείες για τον εμβολιασμό, ο κόσμος φοβάται περισσότερο, έχουν και ανάγκη από ψυχολογική στήριξη», τονίζει. «Υπάρχει πολλή μοναξιά στον κόσμο, πολλή ανάγκη».

Μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι Plus» και του «Streetwork», υπερήλικοι, άτομα με αναπηρία και άστεγοι βρίσκουν πρακτική και ψυχολογική υποστήριξη.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281822876839904

Kathimerini Digital