Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Μαγειρεία «μεθ» στο κέντρο της Αθήνας

Παρασκευή ναρκωτικών σε διαμερίσματα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Αρχές Ιουλίου, αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών ενημερώθηκαν για δύο Ιρανούς που παρασκευάζουν και διακινούν κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη ή «Shisha» στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με την πληροφορία, ο ένας από τους υπόπτους ήταν μελαχρινός, «είχε κοιλίτσα και μούσι» και έμενε στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ο δεύτερος είχε τατουάζ «μανίκι», που κάλυπτε ολόκληρο το αριστερό του χέρι και έμενε «κοντά στη Λιοσίων».

Μυστικοί αστυνομικοί τους εντόπισαν και τους έθεσαν υπό παρακολούθηση. Μέχρι το βράδυ της 15ης Ιουλίου, όταν πραγματοποίησαν έφοδο στα σπίτια τους. Σε ένα απ’ αυτά βρήκαν το εργαστήριο όπου οι Ιρανοί παρασκεύαζαν την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Μια κατσαρόλα, μια πλαστική λεκάνη, ένα σουρωτήρι και μερικά μπουκάλια με ασετόν περιγράφονται ως ο εξοπλισμός του εργαστηρίου στα δικαστικά έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ».

Αυτή ήταν η τελευταία μιας σειράς ερευνών της Δίωξης, που αποκαλύπτει ότι η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, όχι μόνο διακινείται αλλά παρασκευάζεται από κυκλώματα κυρίως Ιρανών και Αφγανών ναρκεμπόρων σε εργαστήρια κρυμμένα σε πολυκατοικίες του κέντρου της Αθήνας.

Ο αστυνομικός που ήταν επικεφαλής στην πρόσφατη έρευνα της Δίωξης περιέγραψε σε επίσημη κατάθεσή του ότι ο ένας από τους δύο Ιρανούς συλληφθέντες, 28 ετών, ομολόγησε ότι μερικά εικοσιτετράωρα πριν συλληφθεί είχε εγκατασταθεί στο διαμέρισμα - εργαστήριο επί της οδού Γερασίμου Λιβαδά προκειμένου, όπως παραδέχτηκε, «να μαγειρέψει την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη». Της σύλληψής του προηγήθηκε καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ένας από τους αστυνομικούς έπεσε στο έδαφος και τραυματίστηκε στο κεφάλι. Χρειάστηκε μάλιστα η διακομιδή του στο νοσοκομείο προκειμένου να του γίνουν ράμματα. Αξιωματικός που είχε την ευθύνη της έρευνας δήλωσε στην «Κ» ότι οι συλληφθέντες είχαν εισάγει τα ναρκωτικά σε υγρή μορφή από τη Βουλγαρία ή την Τουρκία. Είπε ακόμα ότι έπειτα από χημική επεξεργασία, οι κατηγορούμενοι θα έδιναν στη ναρκωτική ουσία στερεά - κρυσταλλική μορφή. Στο διαμέρισμα - εργαστήριο βρέθηκε περίπου 1,5 κιλό «shisha».

Η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη («μεθ») χαρακτηρίζεται η «κόκα των φτωχών». Πρόκειται για χημική ουσία που παρασκευάζεται με φθηνά υλικά, όπως ασετόν, αμμωνία, φρέον σαν κι αυτό που χρησιμοποιείται στα κλιματιστικά, λίθιο που περιέχεται στις μπαταρίες κ.ά. Λόγω της εύκολης πρόσβασης στις πρώτες ύλες, οι περισσότερες από τις οποίες διατίθενται στο εμπόριο, ακόμα και οι παγκόσμιες μαφίες των ναρκωτικών έχουν κάνει στροφή στην κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη.

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το καρτέλ του Μεξικού χρησιμοποιεί κινεζικά χημικά σε ολλανδικά εργαστήρια μεθαμφεταμίνης», η Wall Street Journal περιγράφει όχι μόνο τη στροφή των Μεξικανών ναρκεμπόρων στο shisha αντί της κοκαΐνης, αλλά και την εγκατάσταση των μελών του σε εργαστήρια στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ολλανδία έχουν συλληφθεί για παρασκευή συνθετικών ναρκωτικών και δη κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης μέλη του πανίσχυρου και ιδιαίτερα βίαιου μεξικανικού καρτέλ «Jalisco New Generation Cartel».

Εξίσου εντυπωσιακή είναι όμως και η στροφή του Αφγανιστάν –μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ηρωίνης– στην κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Το επεσήμανε στην πρόσφατη έκθεσή του το Ευρωπαϊκό κέντρο παρακολούθησης ναρκωτικών (EMCDDA) προειδοποιώντας ότι μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια παραγωγό χώρα, όχι μόνο ηρωίνης αλλά και «μεθ», όπως αποκαλείται η μεθαμφεταμίνη στην αργκό των χρηστών.

Με δεδομένα τα παραπάνω δεν προξενεί εντύπωση ότι στα τέλη Μαΐου αστυνομικοί συνέλαβαν στην Αττική τρεις Αφγανούς και μια 36χρονη από τη Ρουμανία για κατοχή 11 κιλών μεθαμφεταμίνης. Το κύκλωμα διακινούσε ακόμα ηρωίνη (κατασχέθηκαν 12 κιλά), κοκαΐνη, όπιο και ακατέργαστη κάνναβη.

Ο Αμπντούλ

Η πληροφορία ότι ένας υπήκοος Αφγανιστάν, που διέμενε στο Περιστέρι και οδηγούσε ένα κόκκινο Toyota Aygo, διακινούσε «μεθ» στο κέντρο της Αθήνας έφτασε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας στα μέσα Μαΐου. «Προ δεκαημέρου περιήλθε στην υπηρεσία μας πληροφορία ότι εδώ και τρεις μήνες άτομο με μικρό όνομα Aμπντούλ, αφγανικής καταγωγής, ηλικίας περίπου 30 ετών έχει συγκροτήσει εγκληματική ομάδα και δραστηριοποιείται στη διακίνηση και αποθήκευση διαφόρων ειδών ναρκωτικών, κυρίως κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης», είπε σε επίσημη κατάθεσή του που τέθηκε υπόψη της «Κ» αστυνομικός - επικεφαλής της έρευνας.

Μαζί με τους συναδέλφους του βρήκαν και έθεσαν υπό παρακολούθηση τον Αμπντούλ και τους συνεργούς του, καταγράφοντας σε 24ωρη βάση τις κινήσεις τους. «Πήγαν πεζή στην οδό Θήρας και εισήλθαν με κλειδιά στην πολυκατοικία. Αφού παρέμειναν εντός για λίγα λεπτά εξήλθαν και είχαν ύποπτες επαφές με άγνωστα άτομα, το περιεχόμενο των οποίων δεν μπορέσαμε να εξακριβώσουμε λόγω της μακρινής επιτήρησής μας» είναι ένα απόσπασμα από την περιγραφή της επιχείρησης παρακολούθησης της ΕΛ.ΑΣ.

Η σύλληψή τους έγινε στις 28 Μαΐου σε Περιστέρι και Αιγάλεω, καθώς και σε διαμέρισμα στην οδό Θήρας στην Κυψέλη, όπου βρέθηκαν σύνεργα για την παρασκευή ή την επεξεργασία της μεθαμφεταμίνης. Ο ένας από τους συλληφθέντες είχε αποφυλακιστεί μόλις τον Οκτώβριο του 2020 από τις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών πάντως βρέθηκαν σε μια λευκή Mercedes που οδηγούσε η 36χρονη από τη Ρουμανία, με τους αστυνομικούς να περιγράφουν ότι το αυτοκίνητο χρησιμοποιείτο ως «κινητή καβάτζα». «Μαγειρείο» με 3,5 κιλά κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης είχε εντοπιστεί και σε διαμέρισμα στην οδό Κοδριγκτώνος στις αρχές του 2020.

Oι Αρχές στο κυνήγι των κυκλωμάτων κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, που παρασκευάζεται με ασετόν, αμμωνία, φρέον σαν κι αυτό που χρησιμοποιείται στα κλιματιστικά κ.ά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281878711414752

Kathimerini Digital