Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Νέοι κανόνες πριν από την... απογείωση

Οι αριθμοί μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε από την πανδημία. Συγκεκριμένα, το 2020 μετακινήθηκαν αεροπορικώς μόλις 1,8 δισ. άνθρωποι, από 4,5 δισ. το 2019. Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ (Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών), η δραματική αυτή συρρίκνωση του αριθμού των επιβατών κατά 60,5% οδήγησε σε πτώση του τζίρου στα 328 δισ. δολάρια.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να πάρουμε πολλά διδάγματα από την πανδημία, όπως άλλοτε πήραμε από την τρομοκρατική επίθεση», τονίζει ο κ. Τσολάκης, που στη μακρά σταδιοδρομία του έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, πιλότος στην πολεμική και την πολιτική αεροπορία – στην Ολυμπιακή. Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη οδήγησε στη θέσπιση νέων κανόνων, που τέθηκαν τότε σε ισχύ και εφαρμόζονται έως σήμερα σε κάθε αεροπορικό ταξίδι: απαγόρευση μεταφοράς υγρών εντός της καμπίνας –εκτός από απειροελάχιστες ποσότητες–, μικρές βαλίτσες ως χειραποσκευές, ενδελεχής έλεγχος τόσο των επιβατών όσο και των υπαρχόντων τους.

Είναι βέβαιο λοιπόν, ότι η σταδιακή απελευθέρωση των αερομεταφορών θα επιτευχθεί με την καθιέρωση νέων... ηθών. Ειδικοί εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ο χρόνος προετοιμασίας πριν από την απογείωση του κάθε αεροσκάφους: οι επιβαίνοντες θα πρέπει να περνούν μέσα από ένα τούνελ απολύμανσης και να θερμομετρούνται, ενώ απολύμανση θα γίνεται και στα αεροπλάνα. Εξυπακούεται, επίσης, ότι πέρα από το συμβατικό διαβατήριο, οι ταξιδιώτες θα επιδεικνύουν και το διαβατήριο ανοσίας στην COVID-19.

Προς το παρόν δεν έχουν γνωστοποιηθεί αλλαγές ως προς τη διαρρύθμιση του εσωτερικού των αεροσκαφών. Η αρχική ρύθμιση για κενές θέσεις στο κέντρο φαίνεται ότι δεν έχει υιοθετηθεί από την πλειονότητα του κλάδου αεροπλοΐας, με το επιχείρημα ότι ο αέρας που μπαίνει στις καμπίνες των αεροπλάνων είναι πάρα πολύ καθαρός, χάρη στα τελευταίας τεχνολογίας φίλτρα που διαθέτουν. Ο κ. Τσολάκης, πάντως, αισιοδοξεί ότι ο κλάδος θα ανακάμψει εντός της επόμενης πενταετίας. «Θεωρώ ότι και οι ελληνικές εταιρείες θα επιβιώσουν και θα αναπτυχθούν περαιτέρω»,

Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι μόλις η πανδημία ξεπεραστεί, κανείς δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τον κόσμο από το να ταξιδέψει, όμως με νέες υγειονομικές διαδικασίες.

απαντά στο εύλογο ερώτημα. «Σήμερα έχουμε περίπου είκοσι, ίσως μελλοντικά να συγχωνευθούν μερικές, αλλά θα έχουν ανοδική πορεία».

Αλλωστε, είναι διάχυτη η αίσθηση ότι μόλις η πανδημία ξεπεραστεί, κανείς δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τον κόσμο από το να ταξιδέψει, να ανακαλύψει νέους τόπους, αλλά και να σφίξει στην αγκαλιά τους αγαπημένους που στερήθηκε κατά την πανδημία. «Χρειάζεται λίγη ακόμα υπομονή», καταλήγει ο κ. Τσολάκης. «Ο Ηράκλειτος έλεγε ότι “τα πάντα ρει”, ένα απόφθεγμα στο οποίο συναντιέται νοητά με τον Κομφούκιο, που μιλούσε για το νερό που κυλάει».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281908776185824

Kathimerini Digital