Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

«Το επίτευγμά του είναι στην πρώτη θέση και τα λάθη του στη δεύτερη»

* Η κ. Κατερίνα Γιουέ Γου είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο θάνατος του Μάο ανακοινώθηκε έπειτα από 16 ώρες. Η θλίψη κατέλαβε τους περισσότερους Κινέζους, που είχαν ξεχάσει ή συγχωρήσει την αθλιότητα με την οποία τους είχε φερθεί. Πάνω από 300.000 αντιπρόσωποι από όλη την Κίνα παρευρέθηκαν στο μνημόσυνό του στις 18 του μηνός. Η διεθνής κοινότητα, κυρίως η Δύση, τον αναγνώρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες στην Ιστορία, ο οποίος αποκατέστησε τη θέση της Κίνας στον κόσμο. Τα αρνητικά σχόλια προήλθαν από τη Μόσχα και άλλα κομμουνιστικά κόμματα (συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ) που παρέμεναν πιστά στην ΕΣΣΔ κατά τη σινοσοβιετική ρήξη. Παρόλο που ο Μάο είχε ζητήσει αποτέφρωση, χτίστηκε μαυσωλείο στην πλατεία Τιενανμέν το 1977, έπειτα από εντολή του νέου προέδρου Χούα Κούο Φενγκ, στο πρότυπο της περίπτωσης του Λένιν. Ο Χούα συνέχισε να θεοποιεί τον Μάο για να υποστηρίξει τη δική του εξουσία, που βασιζόταν στις ακραίες αριστερές σκέψεις του τελευταίου. Την ίδια εποχή, όμως, μια ομάδα Κινέζων φιλελεύθερων άρχισε να κατηγορεί τον Μάο ως «δικτάτορα» και «τύραννο». Το 1981, ο νέος ηγέτης Ντενγκ Ξιαοπίνγκ, που είχε μόλις παραμερίσει τον Χούα, αποσκοπώντας στην καταστολή των ακραίων αριστερών και δεξιών εγχώριων δυνάμεων και στη δημιουργία μιας κινεζικής καπιταλιστικής κοινωνίας υπό τον κομμουνιστικό αυταρχισμό, δημοσίευσε την επίσημη αξιολόγηση του Κόμματος για τον Μάο:

«Ο σύντροφος Μάο Τσετούνγκ ήταν ένας μεγάλος μαρξιστής, ένας μεγάλος προλεταριακός επαναστάτης, στρατηγός και θεωρητικός. Αν και έκανε σοβαρά λάθη κατά την Πολιτιστική Επανάσταση, οι συνεισφορές του στην κινεζική επανάσταση υπερέβαιναν κατά πολύ τα λάθη του. Το επίτευγμά του είναι στην πρώτη θέση και τα λάθη του στη δεύτερη».

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι πάνω από το 80% των Κινέζων σήμερα συμφωνεί με την παραπάνω αξιολόγηση του Μάο. Αλλά όταν επισκεφθούν τον τόπο γέννησής του στον λεγόμενο «κόκκινο τουρισμό», θα χαϊδέψουν το άγαλμα του μεγάλου μαρξιστή και θα ρίξουν κέρματα πάνω του για υγεία και καλή τύχη...

Η διεθνής κοινότητα, κυρίως η Δύση, αναγνώρισε τον Μάο ως έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες στην Ιστορία, ο οποίος αποκατέστησε τη θέση της Κίνας στον κόσμο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282093459779552

Kathimerini Digital