Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ

Θίοντορ Ρόζακ Το Ινστιτούτο Τέχνης της Μινεάπολης ανακοίνωσε την απόκτηση περίπου 800 έργων του Πολωνοαμερικανού καλλιτέχνη Θίοντορ Ρόζακ (19071981), ο οποίος είναι κυρίως γνωστός για τα γλυπτά του (δικό του έργο είναι ο αετός έξω από την παλιά πρεσβεία των ΗΠΑ στην πλατεία Γκρόσβενορ, στο Λονδίνο). Είναι όμως και εξαίρετος ζωγράφος, και στη Μινεάπολη αποκτήθηκαν κυρίως τα ζωγραφικά έργα του, σχέδια στο μεταίχμιο κονστρουκτιβισμού και ενός ιδιότυπου σουρεαλισμού.

ΡΩΜΗ

Τα όρια της αρχαίας πόλης Η Ρώμη δεν παύει ποτέ να εκπλήσσει. Στο Μουσείο Ara Pacis, που σχεδίασε ο Ρίτσαρντ Μάιερ, θα εκτίθεται αυτή την περίοδο το ιδιαίτερα σημαντικό πρόσφατο εύρημα, μια πέτρα που σηματοδοτούσε στο εσωτερικό των τειχών τα όρια της αρχαίας πόλης. Η πέτρα είναι ενεπίγραφη και χρονολογήθηκε στην εποχή του αυτοκράτορα Κλαυδίου και συγκεκριμένα στο 49 μ.χ., όταν καθορίστηκαν νέες επεκτάσεις της Ρώμης. Αργότερα θα εκτεθεί στο Μουσείο του Αυγούστου.

ΒΟΣΤΩΝΗ

Εκουα Χολμς Η 66χρονη εικαστικός Εκουα Χολμς, κάτοικος της Βοστώνης, είναι μια δυναμική και πολύπλευρη καλλιτέχνις που δουλεύει κυρίως με την τεχνική του κολάζ. Μέσα από την εικονογράφησή της διερευνά σύγχρονα ζητήματα ταυτότητας. Τα έργα της, που συχνά εικονογραφούν βιβλία, είναι εκρήξεις φωτός και χρωμάτων και ολοένα και μεγαλύτερο κοινό γνωρίζει αυτή την εικαστικό, που παρουσιάζει τη δουλειά της στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης.

ΜΕΝΟΡΚΑ

Σύγχρονη τέχνη Η διεθνώς δικτυωμένη γκαλερί σύγχρονης τέχνης Hauser & Wirth έθεσε σε λειτουργία το νέο της κέντρο για εκθέσεις στη Μενόρκα, από τις λιγότερο προβεβλημένες Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας. Η γκαλερί και κέντρο τέχνης στεγάζεται σε συγκρότημα μεσογειακής αρχιτεκτονικής σε νησίδα στην είσοδο του λιμανιού, δημιουργώντας ένα δίκτυο πολιτισμού και φύσης, καθώς έμφαση έχει δοθεί επίσης στην ενδημική χλωρίδα. Ο χώρος εγκαινιάστηκε με έκθεση του Μαρκ Μπράντφορντ.

ΣΑΪΤΑΜΑ

Βαν Γκογκ στην Ιαπωνία Η πορεία μιας υδατογραφίας του Βίνσεντ βαν Γκογκ από το 1882 είναι η συμπύκνωση της τύχης που ακολουθεί πολλά ελάσσονα αλλά ενδιαφέροντα έργα μεγάλων δημιουργών. Εντοπισμένη αρχικά σε κιβώτιο σε ένα δωμάτιο που νοίκιαζε ο Βαν Γκογκ, η ακουαρέλα αυτή, που δείχνει ένα τοπίο κοντά στη Χάγη, άλλαξε πολλά χέρια, για να αγοραστεί τελικά πρόσφατα από Ιάπωνα συλλέκτη. Τώρα εκτίθεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Σαϊτάμα, στην Ιαπωνία.

ΤΈΧΝΕς & ΓΡΆµµΑΤΑ

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282248078602208

Kathimerini Digital