Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Δεν είναι χολιγουντιανό σενάριο

Της

Φονικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία, 49,5° Κελσίου στον Καναδά, καύσωνας σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στην «Κοιλάδα του Θανάτου» στην Καλιφόρνια οι Αρχές ανέφεραν ότι η θερμοκρασία έφτασε στους 54,4° Κελσίου. Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στο Φοίνιξ της Αριζόνας και στο Λας Βέγκας της Νεβάδας σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Οι σκηνές στο μετρό της κινεζικής πόλης Τσεντσόου είναι απίστευτες, σαν ταινία καταστροφής που η υπερβολή στο σενάριο σου προκαλεί όχι τρόμο, αλλά ακατάσχετο γέλιο. Μόνο που δεν πρόκειται για ταινία...

Οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν ως αποτέλεσμα ακραίες πλημμύρες και στο μετρό της πρωτεύουσας της επαρχίας η στάθμη του νερού έφτασε σε τόσο υψηλό επίπεδο που οι επιβάτες των συρμών μετά βίας κρατούσαν τα κεφάλια τους έξω από το νερό. «Εάν η κλιματική αλλαγή μπορεί να παρομοιαστεί με έναν καρχαρία, τότε το νερό θα είναι τα δόντια του», λένε οι επιστήμονες, και με εικόνες σαν κι αυτές φαίνεται ότι έχουν απόλυτο δίκιο.

«Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη κατοικούν σε περιφέρειες οι οποίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πληγούν από πλημμυρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του οργανισμού The Nature Conservancy. Επιπλέον, το 25% της συνολικής καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη, όπερ σημαίνει το 45% στην Ινδία και το 31% στην Κίνα, εντοπίζεται σε τέτοιου είδους περιοχές».

Ομως δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε εκτός συνόρων για να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Το νιώθουμε κι εδώ, στα μέρη μας, με τον αφόρητο, μακρύ καύσωνα των τελευταίων ημερών. Οι πλημμύρες, οι καύσωνες, η ξηρασία, οι καταιγίδες έχουν πλέον πρωτοφανή ένταση και διάρκεια. Οι ίδιοι οι επιστήμονες δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το πόσο έξω έχουν πέσει στις προβλέψεις τους, από το πόσο μικρότερα είναι τα προηγούμενα ρεκόρ.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι σαν την πανδημία. Δεν αναχαιτίζεται με εμβόλια, δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα. Χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας, δραστικά μέτρα, αποφάσεις εδώ και τώρα, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια.

Ο πλανήτης «φλέγεται» και τα σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί μελλοντικά δεν θα τα γράψει το Χόλιγουντ.

ΤΈΧΝΕς & ΓΡΆµµΑΤΑ

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282368337686496

Kathimerini Digital