Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Μετ’ εμποδίων δύο διαγωνισμοί

Με πολύ διαφορετικές ταχύτητες και αβέβαιο αποτέλεσμα προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Καβάλας. Η δικαστική διένεξη με την Elfe για το ύψος των οφειλών της λιπασματοβιομηχανίας υποχρέωσε το ΤΑΙΠΕΔ να «παγώσει» τη διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η προθεσμία αυτή εκπνέει μέσα στον Σεπτέμβριο και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις είτε προς την κατεύθυνση συνέχισης του διαγωνισμού –σενάριο με αυξημένες πιθανότητες για ναυάγιο, αφού δεν θα έχει τελεσφορήσει η δικαστική υπόθεση– είτε προς την κατεύθυνση ακύρωσής του.

Πληροφορίες θέλουν τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία να εξετάζουν και τις δύο επιλογές και συγκεκριμένα σενάρια για τη δεύτερη περίπτωση, της ακύρωσης δηλαδή του διαγωνισμού, σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος στην παρατεταμένη αβεβαιότητα που ταλανίζει την ίδια τη ΔΕΠΑ, αλλά και τα ΕΛΠΕ, λόγω της συμμετοχής τους με ποσοστό 35% στην εταιρεία. Τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται σε περίπτωση ακύρωσης είναι είτε η αυτόνομη πώληση του χαρτοφυλακίου λιανικής είτε η είσοδος στο Χρηματιστήριο ποσοστού 35%, από το 65% που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία.

Στην περίπτωση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας, αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Αυγούστου το VDR για να αντλήσουν οι δύο υποψήφιοι επενδυτές, ΔΕΣΦΑ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean Gas & Oil, τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία για την αξιολόγηση της παραχώρησης.

Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, ωστόσο, δεν μπορεί να προχωρήσει εάν προηγουμένως δεν εγκρίνει η ΡΑΕ κανονισμό τιμολόγησης, απαραίτητο για την αξιολόγηση του project από τους επενδυτές.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282673280364512

Kathimerini Digital