Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Αλλαγή σελίδας στη ΜΕΒΓΑΛ

Ανακατατάξεις στη γαλακτοβιοµηχανία

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Ανακατατάξεις στον κλάδο της γαλακτοβιοµηχανίας φέρνει η αποχώρηση της ∆ΕΛΤΑ από τη ΜΕΒΓΑΛ έπειτα από περίπου µία εικοσαετία και η είσοδος στη βορειοελλαδίτικη εταιρεία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Η οικογένεια Χατζάκου γίνεται ξανά ο µεγάλος κυρίαρχος στην εταιρεία και θέτει στόχο την επίτευξη ετήσιου ρυθµού ανάπτυξης της τάξης του 7%-8% µέχρι το 2025. Την ίδια στιγµή, σε ετοιµότητα είναι οι υπόλοιποι µεγάλοι παίκτες της αγοράς που ξεπερνάει το 1,3 δισ. ευρώ ετησίως. Ο ηγέτης στην αγορά γάλακτος, η «Ελληνικά Γαλακτοκοµεία» των αδελφών Σαράντη, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο για τη «∆ωδώνη» όσο και για τη ∆ΕΛΤΑ. Οι άλλες δύο µεγάλες εταιρείες, η ΦΑΓΕ και η Κρι Κρι, έχουν επικεντρωθεί στο γιαούρτι, ανταγωνιζόµενες στην εγχώρια αγορά και σιγά σιγά και στις ξένες αγορές.

Πριν από λίγα χρόνια, στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στην Αίγλη του Ζαππείου, η κυρία Μαίρη Χατζάκου, εκτελεστική πρόεδρος πλέον της ΜΕΒΓΑΛ, είχε ερωτηθεί πώς θα έβλεπε το ενδεχόμενο να εξαγοράσει ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος τη ΔΕΛΤΑ, η οποία ήταν μέτοχος στη ΜΕΒΓΑΛ. «Μακάρι να αγοράσει ο Σπύρος τη ΔΕΛΤΑ», είχε απαντήσει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας αφενός ότι γνωρίζει πολύ καλά τον γνωστό επιχειρηματία και αφετέρου διότι ο ίδιος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Vivartia, όπου ανήκει και η ΔΕΛΤΑ, για περίπου τέσσερα χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως τον Απρίλιο του 2010. Τα πράγματα εξελίχθηκαν τελικά αρκετά διαφορετικά για τις δύο εταιρείες, οι πρωταγωνιστές, όμως, παρέμειναν οι ίδιοι.

Τελικά, η ΔΕΛΤΑ που επανειλημμένως επιχείρησε να αποκτήσει τον έλεγχο της ΜΕΒΓΑΛ αποχώρησε πλήρως από αυτή, πουλώντας, ωστόσο, το ποσοστό της, 43,2%, στην οικογένεια Χατζάκου, η οποία πλέον γίνεται ξανά κυρίαρχη στην εταιρεία που ίδρυσε το 1950 ο Κωνσταντίνος Χατζάκος, πατέρας της Μαίρης Χατζάκου. Ο δε κ. Θεοδωρόπουλος, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία πώλησης της Chipita στη Mondelez, αποκτά το 21,6% της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας (το ήμισυ δηλαδή του ποσοστού που πούλησε η ΔΕΛΤΑ) και εισέρχεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΕΒΓΑΛ ως μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος, επιβεβαιώνοντας νωρίτερα ίσως από όσο θα ανέμεναν ακόμη και αυτοί που τον γνωρίζουν καλά ότι δεν έχει καμία πρόθεση να... συνταξιοδοτηθεί.

Στη Χατζάκου το 65%

Το γεγονός ότι πλέον η κυρία Μαίρη Χατζάκου θα έχει περίπου το 65% της εταιρείας και μαζί έναν ισχυρό «συμπαίκτη», τον κ. Θεοδωρόπουλο, δημιουργεί αρκετά καλές προοπτικές για την εταιρεία, η οποία επί σειρά ετών ταλαιπωρούνταν από τις διαμάχες μεταξύ των μετόχων, τους άστοχους χειρισμούς κάποιων εξ αυτών, τον υψηλό δανεισμό, ενώ είχε σημαδευτεί και από την εμπλοκή της στο καρτέλ του γάλακτος και το σκάνδαλο με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο δανεισμός έχει αναδιαρθρωθεί ύστερα από συμφωνία που υπεγράφη με τις πιστώτριες τράπεζες, οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι διαθέτουν πλέον καλύτερη ρευστότητα έχοντας πουλήσει πριν από λίγο καιρό στη Mondelez τα μερίδια που είχαν στην Chipita, ενώ η ΜΕΒΓΑΛ έχει σε εξέλιξη πενταετές επιχειρηματικό πλάνο για την περίοδο 2020-2025 που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, με στόχο, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Χατζάκου στην «Κ», την επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της τάξης του 7%-8%. Το 2019 η ΜΕΒΓΑΛ είχε κύκλο εργασιών 113,66 εκατ. ευρώ και το 2020 έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, με ανάπτυξη 3%.

Ιστορία αγάπης και μίσους

Επί σειρά δεκαετιών οι δύο εταιρείες προσπαθούσαν να έρθουν κοντά και να δημιουργήσουν έναν μεγάλο «παίκτη» στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία, με τη ΔΕΛΤΑ να έχει ως πλεονέκτημα τον έλεγχο της Αττικής και της Νότιας Ελλάδας και τη ΜΕΒΓΑΛ τον έλεγχο της μεγαλύτερης ζώνης γάλακτος από πλευράς παραγωγής, η οποία βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα. Η συνεργασία αυτή όσες φορές έγινε μερικώς κάθε άλλο παρά «αναίμακτη» ήταν, στοιχίζοντας τελικά και στις δύο εταιρείες.

Το 2000 ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος, ιδρυτής της ΔΕΛΤΑ, πήγε στη Θεσσαλονίκη για να γιορτάσει τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΜΕΒΓΑΛ, συναντώντας τον ιδρυτή της δεύτερης Κωνσταντίνο Χατζάκο. Τότε φημολογείται ότι ξεκίνησαν οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο εταιρείες για την πώληση ποσοστού της ΜΕΒΓΑΛ και μάλιστα το 2006 υπεγράφη και σχετικό προσύμφωνο. Λόγω διαφωνίας μεταξύ των μετόχων και των διοικούντων (σ.σ. οικογένειες Χατζηθεοδώρου, Συμεωνίδη και ο Πέτρος Παπαδάκης) η συμφωνία «πάγωσε», ενώ η διαφωνία μεταξύ των μετόχων της βορειοελλαδίτικης εταιρείας μεταφέρθηκε και στα δικαστήρια. Το 2010 ανακοινώθηκε ότι η ΔΕΛΤΑ θα εξαγοράσει το 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ έναντι 77,8 εκατ. ευρώ, εξαγορά που θα γινόταν σε δύο φάσεις: αρχικά θα εξαγόραζε το 14,8% από τη Μ. Χατζάκου έναντι 19,6 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο από την οικογένεια Παπαδάκη Χατζηθεοδώρου έναντι 57 εκατ. ευρώ και αφού θα είχε προηγηθεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δύο χρόνια μετά ανακοινώθηκε ότι δεν θα προχωρήσει η συμφωνία και ότι η ΔΕΛΤΑ θα κρατούσε μόνο ένα 6,5% από το 14,8% που είχε αγοράσει. Το 2014 υπεγράφη προσύμφωνο εξαγοράς για να αγοράσει το 43% η ΔΕΛΤΑ, αλλά ούτε αυτή τη φορά προχώρησε και οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στα δικαστήρια. Ενώ τα χρέη συσσωρεύονταν επικίνδυνα και η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ υπό τον Π. Παπαδάκη είχε εκχωρήσει τα εμπορικά σήματα της εταιρείας στο fund Bartons ως εγγύηση για να λάβει χρήματα για τη μισθοδοσία του προσωπικού, οι διαφωνίες μεταξύ των μετόχων συνεχίζονταν.

Το 2016 τελικά η ΔΕΛΤΑ έφτασε να κατέχει το 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ (ίδιο ποσοστό είχε και η κυρία Μαίρη Χατζάκου) συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης, ενώ το 2017 υπεγράφη με τις τράπεζες συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της ΜΕΒΓΑΛ με βασικό στοιχείο την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 54,3 εκατ. ευρώ.

Σε θέση μάχης

Εάν οι τελευταίες εξελίξεις επαρκούν για να ξεπεράσει τα προβλήματα η ΜΕΒΓΑΛ και να ανέβει πάνω από την 5η θέση όπου βρίσκεται σήμερα (με βάση τα στοιχεία του τζίρου του 2019) μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μένει να αποδειχθεί.

Δεν εξαρτάται, άλλωστε, μόνο από το τι θα πράξουν οι μέτοχοι της ΜΕΒΓΑΛ, αλλά και από τις κινήσεις των υπόλοιπων παικτών, οι οποίοι επίσης ανασυγκροτούνται και ανασυντάσσονται μετά τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με το κύμα εξαγορών στον κλάδο των γαλακτοκομικών.

Η κυρία Χατζάκου στοχεύει στην επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της τάξης του 7%-8% έως το 2025.

ΟΙΚΟΝΟΜΙKH

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282686165266400

Kathimerini Digital