Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Τα µυστικά για το νέο «Εξοικονοµώ»

Οι αιτήσεις θα βαθµολογούνται βάσει ενεργειακών, οικονοµικών και κοινωνικών κριτηρίων – Ξεκινά τον Οκτώβριο

Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Με ένα νέο σύστηµα που θα βασίζεται σε ενεργειακά, οικονοµικά και κοινωνικά κριτήρια θα γίνεται η ένταξη στο πρόγραµµα ενεργειακής αναβάθµισης κατοικιών. Το νέο «Εξοικονοµώ», που ξεκινάει τον Οκτώβριο, θα χρηµατοδοτηθεί µε πόρους 632 εκατ. και θα κινητοποιήσει συνολικά κεφάλαια 1 δισ.

Με βασικό κριτήριο την ενεργειακή εξοικονόµηση και έµφαση στα φτωχά νοικοκυριά και τις περιοχές που αντιµετωπίζουν δυσµενέστερες καιρικές συνθήκες, θα ανοίξει τις πύλες της τον Οκτώβριο η ηλεκτρονική πλατφόρµα για την υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραµµα «Εξοικονοµώ», που στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθµιση 50.000 κατοικιών.

Το νέο «Εξοικονοµώ», που παρουσίασε την περασµένη εβδοµάδα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα χρηµατοδοτηθεί µε πόρους ύψους 632 εκατ. ευρώ και θα κινητοποιήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ. Ενας ξεχωριστός προϋπολογισµός ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα διασφαλισθεί από το Ταµείο Ανάκαµψης, θα διατεθεί µέσω αυτόνοµης δράσης στο πλαίσιο του προγράµµατος για τα φτωχά νοικοκυριά, αφού ένας από τους βασικούς στόχους του νέου «Εξοικονοµώ» είναι και η καταπολέµηση της ενεργειακής φτώχειας.

Με το νέο σύστηµα υποβολής αιτήσεων καταργείται η χρονική προτεραιότητα, ενώ οι αιτήσεις θα βαθµολογούνται βάσει ενεργειακών, οικονοµικών και κοινωνικών κριτηρίων. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά µε χαµηλά εισοδήµατα, σε Αµεα, µονογονεϊκές οικογένειες, µακροχρόνια ανέργους, πολυτέκνους και σε νοικοκυριά µε αυξηµένες ενεργειακές ανάγκες. Τα ποσοστά επιδοτήσεων επανακαθορίζονται µε γνώµονα την εκτιµώµενη ετήσια εξοικονόµηση ενέργειας ανά κιλοβατώρα, βάσει του προτεινόµενου κόστους παρεµβάσεων. Επίσης, µε βάση την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, η κατανοµή των πόρων θα γίνεται ανά νοµό και όχι ανά περιφέρεια όπως στο παρελθόν. Η εκτιµώµενη ετήσια εξοικονόµηση ενέργειας βάσει του προτεινόµενου κόστους παρεµβάσεων θα αποτελέσει το σηµαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατοµικό ή οικογενειακό εισόδηµα σε ποσοστό 15%.

∆ικαιούχοι µπορούν να είναι µόνο όσοι έχουν εµπράγµατο δικαίωµα στο ακίνητο, το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους. Στην περίπτωση αυτή το ύψος της επιδότησης ξεκινά από 40% και φτάνει έως 75%, ανάλογα µε το ατοµικό ή οικογενειακό εισόδηµα, ενώ για την ίδια συµµετοχή σχεδιάζεται ένα ασφαλές χρηµατοδοτικό εργαλείο, ώστε αυτή να καλυφθεί µε τραπεζικό δανεισµό. Το ανώτατο ποσοστό επιδότησης (75%) προβλέπεται για φυσικά πρόσωπα µε ατοµικά εισοδήµατα έως 5.000 ευρώ και για νοικοκυριά µε οικογενειακά εισοδήµατα έως 10.000 ευρώ. Ο µέγιστος επιλέξιµος προϋπολογισµός των επενδύσεων είναι 0,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα εξοικονοµούµενης ενέργειας ανά τετραγωνικό και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο της κατοικίας (όποιο από τα δύο είναι µικρότερο) και µε ανώτατο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 28.000 ευρώ.

∆ικαίωµα συµµετοχής στο πρόγραµµα έχουν για πρώτη φορά και ιδιοκτήτες για σπίτια που ενοικιάζουν, υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής το χρησιµοποιεί ως κύρια κατοικία. Στην περίπτωση αυτή η επιδότηση είναι οριζόντια (40%) και προσαυξάνεται κατά 10% εάν υποβληθεί αίτηµα για όλη την πολυκατοικία. Επιλέξιµα, σύµφωνα µε το πρόγραµµα, θεωρούνται κατοικίες, µονοκατοικίες και διαµερίσµατα που είναι νόµιµα και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, που έχουν καταταχθεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαµηλότερη ή ίση της Γ΄ και διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Οι δικαιούχοι έχουν δικαίωµα για µία µόνο αίτηση ή περισσότερες από µία εάν πρόκειται για πολυκατοικία. Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για παρεµβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών που ίσχυε στο προηγούµενο πρόγραµµα, καταργείται.

Επίσης, δεν περιλαµβάνεται στις επιλέξιµες παρεµβάσεις η αναβάθµιση του ανελκυστήρα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, για τα οποία θα υπάρξουν ξεχωριστά προγράµµατα. Η πλατφόρµα υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων θα λειτουργεί στο ΤΕΕ και θα µείνει ανοιχτή για έναν µήνα προκειµένου να υπάρχει χρόνος προετοιµασίας. Από τη στιγµή που ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής, ο ωφελούµενος θα πρέπει σε διάστηµα ενός έτους να ολοκληρώσει τις παρεµβάσεις, διαφορετικά θα απεντάσσεται και στη θέση του θα µπαίνουν επιλαχόντες, για τους οποίους το πρόγραµµα παραµένει ανοιχτό σε περίπτωση που εξοικονοµηθούν πρόσθετοι πόροι.

Σε ό,τι αφορά τη χρηµατοδότηση για την κάλυψη του ποσού πέραν της επιχορήγησης, οι ωφελούµενοι θα πρέπει να διαθέσουν είτε ίδια κεφάλαια είτε να συνάψουν δανειακή σύµβαση.

Στην περίπτωση κάλυψης της ιδιωτικής συµµετοχής µόνο µε ίδια κεφάλαια, δεν υπάρχει η δυνατότητα προκαταβολής από το πρόγραµµα. Ο ωφελούµενος πληρώνει ο ίδιος την προκαταβολή και µετά την αποπληρωµή του ποσού των ιδίων κεφαλαίων (συνυπολογίζοντας και την προκαταβολή) και την προσκόµιση των αντίστοιχων αποδεικτικών στοιχείων στο φορέα υλοποίησης του έργου, εκταµιεύεται η επιχορήγηση για πληρωµή των αναδόχων και προµηθευτών σε τραπεζικό λογαριασµό τους από τον χρηµατοπιστωτικό οργανισµό. Σε περίπτωση δανειακής σύµβασης, η διάρκειά της προβλέπεται από 4 έως 6 έτη και θα συνοδεύεται µε επιδοτούµενο σταθερό επιτόκιο της τάξης του 4%. Για τη χορήγηση δανείου δεν είναι επιτρεπτή η απαίτηση από τις τράπεζες εµπράγµατων εγγυήσεων, ενώ κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η δυνατότητα να µπει εγγυητής κατά την υποβολή της πρότασης στις περιπτώσεις που οι πολίτες το επιθυµούν για να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα. Η επιδότηση επιτοκίου είναι επιλέξιµη για όλη τη διάρκεια του δανείου.

∆ικαίωµα συµµετοχής στο πρόγραµµα έχουν για πρώτη φορά και ιδιοκτήτες για σπίτια που ενοικιάζουν.

ΟΙΚΟΝΟΜΙKH

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282720525004768

Kathimerini Digital