Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Τα δικαιολογητικά και ο έλεγχος

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυµεί να συµµετάσχει στο πρόγραµµα εξετάζει εάν πληροί τα κριτήρια, συγκεντρώνει τα απαιτούµενα δικαιολογητικά και απευθύνεται σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας και να εκδοθεί το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (Α΄ ΠΕΑ).

Κατόπιν, κατά το διάστηµα υποβολής αιτήσεων, συµπληρώνει την αίτηση στο πληροφοριακό σύστηµα της επίσηµης διαδικτυακής πύλης του προγράµµατος, επιλέγοντας –εάν επιθυµεί– τη χορήγηση δανείου και από ποιον χρηµατοπιστωτικό οργανισµό θα γίνει αυτό.

Επιλέξιµες, σύµφωνα µε το προσχέδιο του οδηγού του προγράµµατος που παρουσιάζει η «Κ», είναι οι παρεµβάσεις που πραγµατοποιούνται µετά την έκδοση του ΠΕΑ της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης. Μέρος των παρεµβάσεων µπορεί να πραγµατοποιηθεί και πριν από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής, µε αποκλειστική ευθύνη του ωφελούµενου. Η υποβολή της αίτησης, η παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεµβάσεων εξοικονόµησης ενέργειας, καθώς και οι ενέργειες για την ολοκλήρωση του έργου, µπορεί να ανατίθενται από τους δυνητικά ωφελούµενους σε σύµβουλο έργου.

Επόµενο βήµα είναι η ανάρτηση από τον ωφελούµενο ή τον σύµβουλο έργου στο πληροφοριακό σύστηµα του προγράµµατος στοιχείων που αφορούν το ΠΕΑ, τις παρεµβάσεις που έχουν προκύψει από το ΠΕΑ και οδηγούν στην επίτευξη του ενεργειακού στόχου, το αντίστοιχο κόστος αυτών, καθώς και λοιπά δικαιολογητικά. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήµατος κατά το οποίο το πληροφοριακό σύστηµα υποβολής των αιτήσεων θα παραµένει ανοιχτό, θα διενεργηθεί έλεγχος των στοιχείων. Οι αιτήσεις θα βαθµολογούνται βάσει των κριτηρίων του προγράµµατος, λαµβάνοντας σειρά κατάταξης. Με τον τρόπο αυτό θα καταρτίζονται ανά νοµό οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης. Με το πέρας της περιόδου ενστάσεων και την οριστικοποίηση των πινάκων κατάταξης, θα εκδίδεται η απόφαση υπαγωγής στο πρόγραµµα για τις επιτυχούσες αιτήσεις, στο πλαίσιο των αντίστοιχων πόρων ανά νοµό. Οι αιτήσεις οι οποίες δεν θα λάβουν

απόφαση υπαγωγής, διατηρούν τη θέση τους στους πίνακες κατάταξης. Σε περίπτωση µη αποδοχής της υπαγωγής, θα γίνεται κάλυψη της θέσης από την αµέσως επόµενη αίτηση, σύµφωνα µε τους πίνακες οριστικής κατάταξης και στα πλαίσια διαθεσιµότητας των αντίστοιχων πόρων. Μετά την υλοποίηση των παρεµβάσεων, διενεργείται επιθεώρηση από ενεργειακό επιθεωρητή (διαφορετικό από τον ενεργειακό επιθεωρητή που συνέταξε το Α΄ ΠΕΑ) και εκδίδεται νέο ΠΕΑ (Β΄ ΠΕΑ). Βάσει του Β΄ ΠΕΑ και κατόπιν διαπίστωσης επίτευξης του ενεργειακού στόχου και της απαιτούµενης εξοικονόµησης ενέργειας, καθώς και του ελέγχου των δικαιολογητικών, ολοκληρώνεται η καταβολή των κινήτρων του προγράµµατος στους ωφελούµενους. Οι δαπάνες για τις δύο ενεργειακές επιθεωρήσεις, του συµβούλου έργου, την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας, καθώς και τυχόν λοιπές δαπάνες µελετών, καλύπτονται µε ανώτατη επιδότηση τα 1.500 ευρώ για µονοκατοικίες και διαµερίσµατα και τα 3.700 ευρώ για πολυκατοικίες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282729114939360

Kathimerini Digital