Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Το µυστήριο µε τον Mr bitcoin

Η ηλικία, η καταγωγή, η περιουσία και οι επώνυµες ενέργειές του

Παρότι έχουν περάσει περίπου 12 χρόνια από την ηµέρα που το πρώτο bitcoin διοχετεύτηκε στο ∆ιαδίκτυο, υπάρχουν ακόµη πολλά ερωτήµατα ως προς τη λειτουργία του, τον σκοπό του, τoν ενδεχόµενο κίνδυνο που προκαλεί στο παγκόσµιο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα και το κατά πόσον αποτελεί «φούσκα». Πέραν αυτών, όµως, υπάρχουν παραδόξως πολλά ερωτήµατα και σχετικά µε τον εµπνευστή του, για τον οποίο µόνο ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά, συµπεριλαµβανοµένου του ονόµατός του.

Παρότι έχουν περάσει περίπου 12 χρόνια από την ηµέρα που το πρώτο bitcoin διοχετεύτηκε στο ∆ιαδίκτυο, υπάρχουν ακόµη πολλά ερωτήµατα ως προς τη λειτουργία του, τον σκοπό του, τoν ενδεχόµενο κίνδυνο που προκαλεί στο παγκόσµιο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα και κατά πόσον αποτελεί «φούσκα». Πέραν αυτών, όµως, υπάρχουν παραδόξως πολλά ερωτήµατα και σχετικά µε τον εµπνευστή του, για τον οποίο είναι µόνον ελάχιστα στοιχεία γνωστά, συµπεριλαµβανοµένου του ονόµατός του.

Ο άνθρωπος που εµπνεύστηκε και υλοποίησε το πρώτο και πιο δηµοφιλές κρυπτονόµισµα, του οποίου η αξία άγγιξε φέτος το αστρονοµικό ποσό των 60.000 δολαρίων, είναι γνωστός µε το όνοµα Σατόσι Nακαµότο, που κατά πάσα πιθανότητα είναι ψευδώνυµο. Στο πέρασµα των χρόνων πολλοί ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι κρύβονται πίσω από αυτό το ψευδώνυµο, παρουσιάζοντας πλαστές ή ανεπαρκείς αποδείξεις. Μάλιστα, στην περίπτωση του Ντόριαν Νακαµότο, ενός άνδρα από την Καλιφόρνια που επέµενε πως εφηύρε το bitcoin, ο αληθινός Nακαµότο έστελνε παράλληλα µηνύµατα από τον υπολογιστή του ότι ο Τύπος ασχολείται µε λάθος άτοµο.

Το άλλο «γνωστό» στοιχείο για τον µυστηριώδη άνθρωπο που δηµιούργησε την αγορά κρυπτονοµισµάτων είναι η ηλικία του, η οποία προέκυπτε από το –εδώ και δέκα χρόνια– ανενεργό προφίλ του σε φόρουµ του P2P Foundation. Ωστόσο, ούτε η ηλικία του φαίνεται να είναι αληθινή, αφού η ηµεροµηνία 5 Απριλίου σηµατοδοτεί την εφαρµογή του εκτελεστικού διατάγµατος 6102 από το αµερικανικό κράτος σχετικά µε την κατάργηση της ιδιoκτησίας χρυσού από ιδιώτες. Εκτός αυτού, το έτος 1975 είναι η χρονιά κατά την οποία η ισχύς του εν λόγω εκτελεστικού διατάγµατος έληξε. Είναι πολύ πιθανό δηλαδή η γενέθλιος ηµεροµηνία 5 Απριλίου 1975 να συµβολίζει απλώς το τέλος στον κυβερνητικό έλεγχο των χρηµάτων.

Ενα τρίτο γνωστό χαρακτηριστικό της ταυτότητάς του είναι ότι πρόκειται για άνδρα από την Ιαπωνία. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν µπορεί να εγγυηθεί για την εγκυρότητα αυτού του στοιχείου, αφού µέσω των συζητήσεων σε φόρουµ προέκυπτε ότι ο Σατόσι Nακαµότο είχε µεγάλη ευφράδεια στα αγγλικά. Μάλιστα, ορισµένες λέξεις τις οποίες χρησιµοποιούσε παραπέµπουν σε Βρετανό ή κάτοικο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Επιπλέον, στην πρώτη παρτίδα bitcoins, το 2009, ο Σατόσι Nακαµότο ενσωµάτωσε στον κώδικα τον τίτλο ενός άρθρου από τους βρετανικούς Times, ο οποίος έγραφε «ο υπουργός Οικονοµικών (σ.σ. της Βρετανίας) Αλιστερ Ντάρλινγκ στο όριο µιας δεύτερης διάσωσης των τραπεζών». Επρόκειτο δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα για µία αντίδραση στο πρώτο κύµα της χρηµατοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη. Οπως έχει επισηµάνει σχετικά µε το ζήτηµα και ο οικονοµικός ανταποκριτής του Economist, Matthieu Favas, «η ερώτηση που έθετε ο κόσµος είναι εάν µπορεί να εµπιστευθεί τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα µε τα χρήµατά του. Η απάντηση ήταν το bitcoin». Συνεπώς, ακόµη και η καταγωγή του Σατόσι Nακαµότο τίθεται υπό αµφισβήτηση.

Το µόνο ασφαλές συµπέρασµα που µπορεί κανείς να εξαγάγει είναι ότι ο άνθρωπος πίσω από το bitcoin έχει καταφέρει να κρύψει πολύ καλά την ταυτότητά του. Ορισµένοι ισχυρίζονται πως πρόκειται για µια οµάδα ανθρώπων, άλλοι ότι ο Σατόσι Nακαµότο είναι µια ιδιοφυΐα που δεν ενδιαφέρεται να πάρει τα εύσηµα για τη δηµιουργία του. Σε κάθε περίπτωση, εκτιµάται ότι ο εφευρέτης του δηµοφιλούς κρυπτονοµίσµατος έχει περίπου 1 εκατ. bitcoins, δηλαδή αυτή τη στιγµή περίπου 38 δισ. δολάρια. Σύµφωνα µάλιστα µε τον Πιτ Ρίτσο, συντάκτη στο Bitcoin Magazine, ο οποίος διεξήγαγε εξάµηνη έρευνα σχετικά µε τον Σατόσι Nακαµότο µετά την εξαφάνισή του από το ∆ιαδίκτυο το 2010, υπάρχουν ορισµένα στοιχεία που παρατηρεί κανείς από τις λίγες επώνυµες ενέργειες του µυστηριώδους ανθρώπου στο ∆ιαδίκτυο.

1) Κατ’ αρχάς, στόχος του Σατόσι ήταν να προσφέρει ένα εναλλακτικό νόµισµα σε σχέση µε όσα διαχειρίζονται και ελέγχουν τα εγκεκριµένα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα. Ο Σατόσι είχε γράψει χαρακτηριστικά σε φόρουµ τον Φεβρουάριο του 2009 ότι «το καίριο πρόβληµα µε τα παραδοσιακά νοµίσµατα είναι το υψηλό επίπεδο εµπιστοσύνης που απαιτείται, ώστε να κινηθούν. Οφείλει κανείς να ελπίζει πως οι τράπεζες δεν θα υποτιµήσουν το νόµισµα, αν και η ιστορία καταδεικνύει ότι έχουν εκµεταλλευθεί πολλές φορές αυτή την εµπιστοσύνη. Πρέπει να εµπιστευθούµε τις τράπεζες, ώστε να φυλάσσουν τα χρήµατά µας και να τα µεταφέρουν ηλεκτρονικά, αλλά τα διοχετεύουν σε κύµατα φούσκας κρατώντας ελάχιστο επίπεδο αποθεµατικών».

2) Επίσης, από τις κινήσεις του όσο ήταν ενεργός, ο Σατόσι φαίνεται πως φοβόταν για την ασφάλεια του bitcoin. Ειδικότερα, µετά την κυβερνοεπίθεση του 2010, η οποία διακύβευσε την αυτοσχέδια νοµισµατική πολιτική του λογισµικού, ο Σατόσι σταµάτησε να συνεργάζεται µε άλλους προγραµµατιστές και ανακοίνωνε µόνο τελευταία στιγµή οποιεσδήποτε αναβαθµίσεις. Σε διάστηµα ορισµένων µηνών µετά το συµβάν, ο Σατόσι είχε πραγµατοποιήσει αρκετές αλλαγές, οι οποίες ενίσχυσαν τα τείχη ασφαλείας του συστήµατος.

3) Τέλος, πάντοτε σύµφωνα µε τον συντάκτη του Βitcoin Magazine, ο Σατόσι αφαίρεσε το όνοµά του από το λογισµικό του bitcoin το 2010, ουσιαστικά παραχωρώντας τα δικαιώµατα πνευµατικής ιδιοκτησίας σε όλο τον κόσµο που συµµετείχε στο σύστηµα. Εξ ου και µέχρι σήµερα η ταυτότητά του παραµένει άγνωστη.

Εκτιµάται, πάντως, πως η αποµάκρυνσή του από το σύστηµα και η απόκρυψη της ταυτότητάς του έχουν συµβάλει στην προστασία του λογισµικού, αλλά και του ιδίου. Ειδικότερα, ο Σατόσι στην περίπτωση που αποκάλυπτε το πραγµατικό του όνοµα θα υπόκειτο σε βαριά φορολογία λόγω της τεράστιας περιουσίας του. Για παράδειγµα, εάν πρόκειται για Αµερικανό πολίτη, η περιουσία του σε bitcoins θα φορολογείτο κανονικά, αφού κατά την αµερικανική υπηρεσία δηµοσίων εσόδων (IRS) το bitcoin κατηγοριοποιείται ως περιουσιακό στοιχείο, όπως ακριβώς και ένα ακίνητο, και όχι ως ξένο νόµισµα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙKH

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282737704873952

Kathimerini Digital