Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

«Πάρτι» φοροδιαφυγής στις βίλες

Με «όχηµα» γραφεία-φαντάσµατα, ενοικιάζονται πολυτελείς κατοικίες και διακινούνται τεράστια ποσά

Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Μπορεί τα διαβόητα «κορωνοπάρτι» που διοργανώνονται στις πολυτελείς βίλες των νησιών των Κυκλάδων, και δη της Μυκόνου, να έχουν µονοπωλήσει τη δηµοσιότητα τις τελευταίες εβδοµάδες, ωστόσο µαζί µε αυτά διεξάγεται κι ένα άλλο «πάρτι», αυτή τη φορά φοροδιαφυγής. Με δεδοµένα τα τεράστια ποσά που διακινούνται κατά τους καλοκαιρινούς µήνες, αλλά και τους πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές για εισοδήµατα από ενοίκια, ο «πειρασµός» είναι µεγάλος για τους επιτήδειους που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιοµηχανία εκµεταλλευόµενοι βίλες.

Πρόκειται για έναν τοµέα όπου σχετικές εκτιµήσεις τουριστικών φορέων κάνουν λόγο για αδήλωτα εισοδήµατα που ενδέχεται να ξεπερνούν ακόµα και το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση πανελλαδικά. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά έµπειρος επαγγελµατίας της αγοράς ακινήτων, «για παράδειγµα, στη Μύκονο θα βρείτε µέχρι και σερβιτόρους να νοικιάζουν πολυτελή ακίνητα σε ξένους. Ανθρωποι που δουλεύουν σε γνωστά µαγαζιά του νησιού κι έχουν τις κατάλληλες γνωριµίες µε πελάτες, αναλαµβάνουν να τους βρουν σπίτι, φυσικά µε το αζηµίωτο. Λειτουργούν ουσιαστικά ως µεσάζοντες και συνεργάζονται κατά κανόνα µε εταιρείες διαχείρισης πολυτελών βιλών, εισπράττοντας παχυλές προµήθειες». Τέτοιες πρακτικές είναι συνηθισµένες σε προορισµούς που προσελκύουν ανθρώπους υψηλών εισοδηµάτων από το εξωτερικό, οι οποίοι αναζητούν πολυτελή διαµονή και εξυπηρέτηση υψηλών προδιαγραφών.

Το ζήτηµα είναι ότι, όπως απέδειξε η πρόσφατη περίπτωση φοροδιαφυγής στη Μύκονο, το «κουβάρι» της οποίας ακόµα ξετυλίγεται από την ΑΑ∆Ε, είναι και πολύ εύκολο να διακινηθεί «µαύρο» χρήµα. Στην περίπτωση των βιλών της Μυκόνου, το µόνο που χρειάζεται, όπως φάνηκε, είναι να δηµιουργηθεί ένα γραφείο-φάντασµα, π.χ. µια ΙΚΕ (ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία), ή ακόµα και µια ατοµική επιχείρηση, που θα κλείσει σε λίγες εβδοµάδες, µόλις λήξει η τουριστική σεζόν, µέσω της οποίας θα διακινηθούν τα σχετικά ποσά. Οι ελεγκτές της ΑΑ∆Ε εντόπισαν τέτοια γραφεία-έδρες σε διαµερίσµατα του κέντρου της Αθήνας αλλά και των νοτίων προαστίων, που τηρούσαν υποκαταστήµατα στη Μύκονο, µέσω των οποίων εκµεταλλεύονταν πολυτελείς βίλες, εκµισθώνοντάς τες έναντι αδράς αµοιβής σε ξένους ενοικιαστές.

Τα ποσά που εισπράττονται για τα ενοίκια δεν δηλώνονται ή δηλώνονται σε ένα µικρό ποσοστό. Στην περίπτωση του ελέγχου που έγινε από την ΑΑ∆Ε διαπιστώθηκαν ενοικιάσεις βιλών ακόµα και προς 18.000 ευρώ/ηµέρα, χωρίς όµως να έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποδείξεις. Ηδη από τους πρώτους ελέγχους έχουν διαπιστωθεί µη δηλωθέντα έσοδα που προσεγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν κι άλλα στοιχεία από την ελεγκτική διαδικασία, ώστε να φανεί τι έχει και τι δεν έχει δηλωθεί, όπως επίσης και η διαδροµή του χρήµατος.

Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, κατά κανόνα όσοι εµπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις φροντίζουν οι καταθέσεις των σχετικών ποσών να γίνονται σε ξένες τράπεζες, ώστε να είναι πιο δύσκολος ο εντοπισµός τους. Μάλιστα, αρκετές από τις εταιρείες διαχείρισης τέτοιων ακινήτων δεν έχουν καν την έδρα τους στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό, π.χ. στην Κύπρο ή σε κάποια χώρα των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία, τηρώντας και τον αντίστοιχο τραπεζικό λογαριασµό. Συνήθως δε η φοροδιαφυγή γίνεται µε τη συναίνεση ή ακόµα και την παρότρυνση του ιδιοκτήτη, µε τις δύο πλευρές, δηλαδή την εταιρεία διαχείρισης και τον κάτοχο του ακινήτου, να καρπώνονται το προϊόν της φοροδιαφυγής. Με την κατάθεση από τον ενοικιαστή του σχετικού ποσού σε τράπεζα του εξωτερικού είναι ευκολότερη η αποφυγή κάθε ελέγχου και ταυτόχρονα η µη δήλωση των σχετικών εισοδηµάτων, καθιστώντας τη σχετική δραστηριότητα πρακτικά αφορολόγητη.

Εκτιµήσεις κάνουν λόγο για αδήλωτα εισοδήµατα που ξεπερνούν ακόµη και το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση πανελλαδικά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙKH

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282754884743136

Kathimerini Digital