Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Οι «πρωταθλητές» και τα νησιά που θέλουν να γίνουν Μύκονος στη θέση της Μυκόνου

Η επιστροφή των ξένων επισκεπτών σε πολύ υψηλότερους αριθµούς έναντι του 2020 έχει αναζωπυρώσει και τη δραστηριότητα της εκµίσθωσης πολυτελών βιλών σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Μέχρι σήµερα διαψεύδονται οι αρχικές αρνητικές εκτιµήσεις για την πορεία του τουρισµού και η εικόνα που έχουµε δείχνει βελτίωση σε καθηµερινή βάση. Οι πληρότητες αγγίζουν το 80%-90% σε πολλές περιοχές της χώρας ή ακόµα και το 100% για τον Αύγουστο», σηµειώνει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, επικεφαλής του γραφείου Ρεβύθης & Συνεργάτες.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, µε βάση την εικόνα που υπάρχει σήµερα και εφόσον δεν µεσολαβήσει κάποια απρόοπτη εξέλιξη, στη Μύκονο αναµένονται έσοδα που αντιστοιχούν στο 80% εκείνων του 2019, ενώ στο σύνολο της χώρας η εκτίµηση είναι για έσοδα της τάξεως του 60%-65% των αντίστοιχων του 2019. Αυτό γιατί καταγράφεται και πολύ σηµαντικός όγκος κρατήσεων για τον Σεπτέµβριο. «Η πανδηµία έχει ευνοήσει τις αυτοτελείς κατοικίες υψηλών επιφανειών, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα για ελαχιστοποίηση των επαφών των ενοίκων/επισκεπτών και την αποφυγή συνωστισµού. Παράλληλα προσφέρουν την απαιτούµενη ιδιωτικότητα που ζητούν πολλοί ξένοι επισκέπτες, που ενδεχοµένως να είναι µέλη του διεθνούς τζετ σετ», σηµειώνει ο κ. Ρεβύθης.

Μάλιστα, κατά τον ίδιο, φέτος έχουν εισέλθει και νέα νησιά στην αγορά της ενοικίασης πολυτελών βιλών. «Βλέπουµε πολλούς Ελληνες ιδιοκτήτες, των οποίων τα εισοδήµατα έχουν πληγεί λόγω της πανδηµίας, να επιλέγουν να νοικιάσουν τα εξοχικά τους το φετινό καλοκαίρι, αντί να µεταβούν οι ίδιοι για τις διακοπές τους. Στόχος είναι να αναπληρώσουν µέρος των χαµένων τους εισοδηµάτων. Ετσι έχουν γίνει αρκετές µισθώσεις εξοχικών βιλών σε νησιά όπως η Ανδρος, η Τήνος και η Τζια, κάτι που δεν συνέβαινε στον ίδιο βαθµό τα προηγούµενα χρόνια», αναφέρει ο κ. Ρεβύθης. Οι άνθρωποι που τα νοικιάζουν είναι π.χ. έµποροι, επιχειρηµατίες ή και ελεύθεροι επαγγελµατίες, των οποίων τα έσοδα επλήγησαν τον περασµένο χειµώνα λόγω των µέτρων περιορισµού της κυκλοφορίας και του κλεισίµατος της αγοράς για αρκετές εβδοµάδες.

Κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και κατά το πρώτο µισό της δεκαετίας του 2010, όταν η οικονοµική κρίση είχε πλήξει τα εισοδήµατα σχεδόν όλων των νοικοκυριών. Τότε παρατηρήθηκε για πρώτη φορά η διάθεση πολλών αυτοτελών κατοικιών και βιλών, κυρίως στους πιο δηµοφιλείς τουριστικούς προορισµούς. Ωστόσο, η αγορά αυτή «απογειώθηκε» πραγµατικά από το 2015 και µετά, χάρη στην απήχηση των ψηφιακών πλατφορµών (π.χ. Airbnb, Booking) που έφεραν πιο κοντά τους ξένους επισκέπτες µε την ελληνική αγορά και ενίσχυσαν σηµαντικά τις ροές ξένων επισκεπτών.

Σήµερα, οι «πρωταθλητές» της ενοικίασης πολυτελών βιλών είναι η Μύκονος, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Πάρος, η Νάξος, το Πόρτο Χέλι, η Χαλκιδική και τα παραλιακά τµήµατα της Αττικής, κυρίως δε η Αθηναϊκή Ριβιέρα, που εκτείνεται από το Φάληρο µέχρι το Σούνιο. Οι ενοικιάσεις γίνονται συνήθως µε την εβδοµάδα, µε το κόστος να αγγίζει ακόµα και τις 80.000 ευρώ για διαµονή επτά ηµερών και ένα ολοκληρωµένο πακέτο παροχών/υπηρεσιών. Στη Μύκονο, οι ενοικιαστές τέτοιων ακινήτων προέρχονται απ’ όλο τον κόσµο, ιδίως όµως από χώρες της Μέσης Ανατολής. Στην Κρήτη παρατηρούνται πολλές ενοικιάσεις από Βρετανούς, Γερµανούς και Ρώσους, ενώ στα νησιά του Ιονίου κυριαρχούν οι Βρετανοί, οι Ρώσοι και οι Ιταλοί.

Πολλοί Ελληνες ιδιοκτήτες, των οποίων τα εισοδήµατα έχουν πληγεί λόγω της πανδηµίας, επιλέγουν να ενοικιάσουν τα εξοχικά τους το φετινό καλοκαίρι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙ∆Α

el-gr

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

2021-08-01T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282784949514208

Kathimerini Digital