Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Αυξημένος ΕΝΦΙΑ για τα ακριβά ακίνητα

Για να καλυφθεί το κενό από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου

Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

Τη θέσπιση ενός «συντελεστή πολυτελείας» στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να καλύψει το κενό στα έσοδα που δημιουργεί η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο με ενιαία κλίμακα και με βάση την τιμή ζώνης, ανεξάρτητα από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογουμένου. Προκειμένου να μη βρεθεί στο «απυρόβλητο» η μεγάλη ιδιοκτησία, εξετάζεται μια πρόσθετη επιβάρυνση για τα ακριβά ακίνητα, π.χ. αξίας άνω των 250.000-300.000 ευρώ. Αντί, λοιπόν, να επιβαρύνεται αυτός που έχει αθροίσει δικαιώματα επί ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, όπως συμβαίνει με τον συμπληρωματικό, θα επιβαρύνεται περισσότερο αυτός που έχει ξεχωριστά ακίνητα μεγάλης αξίας.

Μια ενιαία κλίμακα η οποία θα προσδιορίζει τον φόρο που θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης για κάθε τετραγωνικό μέτρο που έχει στην ιδιοκτησία του θα αποτελέσει τη «ραχοκοκαλιά» του νέου ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα ενεργοποιηθεί από το 2022.

Αυτή η κλίμακα θα συνδέει το ύψος του φόρου με την τιμή ζώνης –όσο ακριβότερη η τιμή ζώνης τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο φόρος ανά τετραγωνικό–, ενώ μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για «συγχώνευση» του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο θέσπισης ενός καινούργιου «συντελεστή πολυτελείας», ο οποίος θα επιβαρύνει περισσότερο τα ακίνητα μεγάλης αξίας.

Μετά την ουσιαστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου θα προκύψει σημαντικό όφελος για τους ιδιοκτήτες με ατομική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, καθώς αυτή η κατάργηση ισοδυναμεί με φορολογική ελάφρυνση 360 εκατ. ευρώ. Για να μην βρεθεί η μεγάλη ιδιοκτησία στο απυρόβλητο, θα εξεταστεί να θεσπιστεί μια πρόσθετη επιβάρυνση για τα ακριβά ακίνητα (π.χ. αξίας άνω των 250.000-300.000 ευρώ ανά ακίνητο). Και αυτή θα είναι η μεγάλη αλλαγή που θα προωθηθεί από το επόμενο έτος.

Αντί να επιβαρύνεται αυτός που έχει αθροίσει δικαιώματα επί ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, θα επιβαρύνεται περισσότερο αυτός που έχει ξεχωριστά ακίνητα μεγάλης αξίας.

Πίσω από αυτό το σχέδιο υπάρχει συγκεκριμένη «λογική». Με δεδομένο από 1ης Οκτωβρίου τον μηδενισμό του φόρου γονικών παροχών έως 800.000 ευρώ, θα ήταν πολύ εύκολο για ένα φυσικό πρόσωπο να μεταβιβάσει με γονική παροχή ή δωρεά τα ακίνητα σε συγγενικά του πρόσωπα, να «σπάσει» την περιουσία σε ατομικές μερίδες αξίας χαμηλότερης των 250.000 ευρώ και πρακτικά να περιορίσει αισθητά την εισπρακτική απόδοση του συμπληρωματικού φόρου. Επίσης, η πρόταση για τη θέσπιση ενός συντελεστή πολυτελείας αποσκοπεί στο να μην γίνει «χαριστικός» ο νέος ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων πολύ μεγάλης αξίας. Πρακτικά, αυτοί που θα πληρώνουν φόρο βάσει του νέου συντελεστή πολυτελείας είναι αυτοί που πληρώνουν και σήμερα συμπληρωματικό φόρο.

Η λογική της ενιαίας κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου ανά ακίνητο είναι αυτή που είχε υιοθετηθεί το 2013 κατά τον αρχικό σχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, τότε, υπό την πίεση βουλευτών της περιφέρειας και προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα αγροτικά ακίνητα, προωθήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος στα πρότυπα του ΦΜΑΠ, ο οποίος και διατηρήθηκε σε ισχύ μέχρι και φέτος.

Η νέα κλίμακα με τους συντελεστές θα προκύψει αφού προηγηθεί η εκ νέου αποτίμηση της αξίας των ακινήτων. Δηλαδή, τα δεκάδες εκατομμύρια δικαιώματα επί ακινήτων θα «ομαδοποιηθούν» με βάση τη νέα τιμή ζώνης, ώστε να θεσπιστούν οι συντελεστές με τον φόρο ανά τετραγωνικό. Η «άσκηση» θα πρέπει να βγάζει φορολογικά έσοδα της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου όσα και φέτος, καθώς στον προϋπολογισμό του 2022 δεν έχει προϋπολογιστεί απώλεια δημοσιονομικού χώρου εξαιτίας του νέου ΕΝΦΙΑ.

Η νέα κλίμακα θα πρέπει να βγάζει λιγότερα φορολογικά βάρη από ό,τι τώρα για τη μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών, γι’ αυτό και η επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μπορεί να πέφτει ακόμη και κάτω από το 1-1,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στο πάνω μέρος της κλίμακας, βέβαια, η επιβάρυνση μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Οσο ακριβότερη είναι η τιμή ζώνης τόσο υψηλότερος θα είναι και ο φόρος.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281479279550558

Kathimerini Digital