Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Σε πέντε άξονες το σχέδιο Τσίπρα για διακυβέρνηση

Στη ΔΕΘ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Μπορεί τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας να κατηγορήθηκε για το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, ωστόσο ήταν αναμφισβήτητα η ΔΕΘ που του άνοιξε την πόρτα για το Μέγαρο Μαξίμου τρεις μήνες μετά. Δύο κοινά στοιχεία υπάρχουν συγκριτικά με εκείνη την περίοδο: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναβρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, κατά πολλούς στην Κουμουνδούρου, αυτό το Σαββατοκύριακο είναι για τον τέως πρωθυπουργό το κομβικό σημείο για την αλλαγή πορείας του κόμματός του. Σε σχέση με τότε, σήμερα οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν αέρα νίκης. Παράλληλα, στη φετινή ΔΕΘ το σκληρό δίλημμα «κυβέρνηση Ν.Δ. ή Τσίπρας/βαρουφάκης» που έβαλε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, επιβάλλει, όπως προκύπτει και από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, η αξιωματική αντιπολίτευση να μην καθυστερήσει και να διαμορφώσει μια καθαρή προγραμματική πρόταση συνεργασιών.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε –ως απάντηση στο προεκλογικό άρωμα– στην ανάλυση ενός αναθεωρημένου αφηγήματος, αλλά και στον διαχωρισμό με το παρελθόν. Ανέδειξε στην ομιλία του στο Βελλίδειο, ως κεντρικό του στόχο, την ανάγκη για μια «νέα αρχή με την κοινωνία» που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα και τους πολίτες από την ανασφάλεια.

Το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης που αναλύθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα βασίζεται σε πέντε άξονες:

Οικονομία

Εδωσε έμφαση στα άμεσα μέτρα που περιλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό του πρόγραμμα για την ανάσχεση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ανάμεσα σε αυτά είναι η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά την πανδημία με πρόβλεψη διαγραφής μέρους της βασικής οφειλής, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ριζική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, αλλά και στη βενζίνη. Η στήριξη του αγροτικού κόσμου αποτελεί προτεραιότητα για την Κουμουνδούρου, όπως και δράσεις κατά του κύματος της ακρίβειας που έρχεται –προκειμένου να μειωθούν οι τιμές ρεύματος– αλλά και επιδότηση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Νέο ΕΣΥ

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε τη σημασία που έχει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας η σημαντική αύξηση πόρων, οι προσλήψεις υγειονομικών, ο τριπλασιασμός των δομών ΤΟΜΥ, το δίκτυο ολοκληρωμένης κατ’ οίκον φροντίδας κ.ά.

Μοντέλο διοίκησης

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπει ένα τέλος στο κομματικό και πελατειακό κράτος και να αντικατασταθεί από ένα αποτελεσματικό και δημοκρατικό σύστημα. Οπως τόνισε, τη θέση του αποτυχημένου επιτελικού κράτους και της πολυδάπανης προεδρίας της κυβέρνησης παίρνουν δομές με έμφαση στη διαλειτουργικότητα, την αξιοκρατία, τη συνέχεια και τη διακομματική συναίνεση σε κρίσιμες θεματικές. Δημιουργία ενός λιτού και λειτουργικού σχήματος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού με task force που θα σχεδιάζει και θα παρακολουθεί κρίσιμες εθνικές πολιτικές· για

Με σύνθημα «Νέα αρχή με την κοινωνία», η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη.

τη νέα γενιά, την κλιματική κρίση, την καινοτομία, τις ανισότητες, το δημογραφικό πρόβλημα. Οι ομάδες αυτές θα βάζουν στόχους τετραετίας.

Παιδεία

Προσλήψεις εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών, αύξηση των δαπανών, αναβάθμιση του απολυτηρίου του Λυκείου και τομές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εργασία

Στο επίκεντρο του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται –όπως έγινε σαφές– η νέα γενιά με μια σειρά από παρεμβάσεις. Ανάμεσα σε αυτές και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Πολύ σημαντική θεωρούν στην Κουμουνδούρου την πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου –χωρίς μείωση αποδοχών– με κίνητρα για τις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν, καθώς και ένα γενναίο πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης χιλιάδων νέων επιστημόνων με αυξημένες αμοιβές.

Εκτός από την Κουμουνδούρου και στα πηγαδάκια της ΔΕΘ κυριάρχησε η εκτίμηση που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για εκλογές την άνοιξη του 2022. Την αποδόμηση των μέτρων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνδυάζουν με την εκτίμηση πως του χρόνου δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε ανάλογες εξαγγελίες. Ο τέως πρωθυπουργός επεσήμανε στην ομιλία του την ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες τομές και υπερβάσεις που θα βάλουν τη χώρα σε νέα τροχιά. Μίλησε για τις «πληγές που αφήνει η καταστροφική διακυβέρνηση Μητσοτάκη», που επιμένει σε ένα μοντέλο που απέτυχε και οδηγεί σε κοινωνικές οικονομικές κρίσεις, καθώς και στη διαρκή όξυνση ανισοτήτων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281655373209694

Kathimerini Digital