Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Κωδικός «εξωστρέφεια» μετά την EUMED

Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε ΗΠΑ και Παρίσι και οι σημαντικές επαφές

Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στις συμμαχίες της χώρας, περιφερειακές, ευρωπαϊκές και διεθνείς, στρέφει μετά τη ΔΕΘ το βλέμμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να πιάσει το νήμα από εκεί που είχε σταματήσει λόγω κορωνοϊού, αφού τα ταξίδια στο εξωτερικό και οι διά ζώσης επαφές είχαν αναγκαστικά περιοριστεί. Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να καταστήσει σαφές στο εξωτερικό πως η χώρα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις τόσο στη «γειτονιά» μας όσο και στην Ευρώπη, και αυτό είναι κάτι που περνάει μέσα από πρωτοβουλίες όπως η τελευταία, προχθές Παρασκευή, της EUMED στην Αθήνα. Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού διοργανώθηκε «ξεχωριστή» Σύνοδος Κορυφής των εννέα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με θέμα την κλιματική κρίση και το περιβάλλον στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για τον κορωνοϊό, μια πρωτοβουλία που «έτρεξε» ο Ελληνας πρωθυπουργός. Η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως και τα μηνύματα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα και εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο: στη συντονισμένη προσπάθεια της Ελλάδας να αποκτήσει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Ο πρωθυπουργός έδειξε πως αυτή την κεντρική στρατηγική του θα τη συνεχίσει, λέγοντας πως η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της συζήτησης και για την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Οι συναντήσεις

Τα ταξίδια και η τακτική εξωστρέφειας θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου. Παρά το πολύ σφιχτό πλαίσιο λόγω της πανδημίας που αλλάζει τελείως τα δεδομένα σε σχέση με το παρελθόν και προβλέπει πολύ περιορισμένο αριθμό συναντήσεων και μελών αντιπροσωπειών στον ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης θα μετάσχει στο δείπνο που οργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για επιλεγμένη ομάδα ηγετών, ενώ θα συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι.

Βασικό κομμάτι της επίσκεψης Μητσοτάκη θα είναι οι συναντήσεις στο Ground Zero με μέλη και εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ θα συναντηθεί ακόμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επαφές με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις αλλά και ραντεβού με επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα με τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ, ο οποίος έχει προχωρήσει ήδη σε μια μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αθήνα.

Θα ακολουθήσει ταξίδι στο Παρίσι με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι - Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου, που διοργανώνεται στη γαλλική πρωτεύουσα λόγω της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν διαχρονικά την Ελλάδα με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν. Η επίσκεψη στη Γαλλία εκπέμπει το μήνυμα των στενών σχέσεων Παρισιού και Αθήνας σε ένα μάλιστα χρονικό σημείο που η αποχώρηση της κ. Μέρκελ από την καγκελαρία αλλάζει τις ισορροπίες στη Γηραιά Ηπειρο, μεταφέροντας το κέντρο βάρους πιο νότια.

Στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός θα έχει και συναντήσεις με επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως αυτή με τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281663963144286

Kathimerini Digital