Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Αβραμόπουλου

Tου ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Εχει περάσει καιρός, αλλά μια τέτοια πληροφορία έχει πάντα αξία. Εμαθα λοιπόν πως στις αρχές του καλοκαιριού ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το τι ειπώθηκε μεταξύ τους είναι βεβαίως κάτι που το ξέρουν μόνον οι δυο τους. Αλλά είναι δεδομένο πως η συνάντηση έχει ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί επιβεβαιώνει την επαφή των δύο πλευρών, αλλά και γιατί ο πρώην υπουργός το τελευταίο διάστημα έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Μετρήσεις στη Θεσσαλονίκη

Αρκετά στελέχη «μετριούνται» το τελευταίο διάστημα στις δημοσκοπήσεις που λαμβάνουν χώρα στη συμπρωτεύουσα, ανεξάρτητα εάν θα κατέλθουν ή όχι στις επόμενες εθνικές εκλογές. Βούλα Πατουλίδου, Αγγελος Χαριστέας, Θοδωρής Ζαγοράκης, ο καθηγητής Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο πρώην γραμματέας Ανδρέας Παπαμιμίκος, αλλά και ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης είναι έξι στελέχη που συζητιούνται έντονα στη Θεσσαλονίκη ως πιθανοί μελλοντικοί υποψήφιοι και ως εκ τούτου τα ονόματά τους εμφανίζονται στις μετρήσεις.

«Επιστροφή» Ταραντίλη

Η εκλογή του Χρήστου Ταραντίλη, εντός της εβδομάδας, στην προεδρία της Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, εκτός του προφανούς, δηλαδή της γνώσης του αντικειμένου από τον καθηγητή, έχει και πολιτικές προεκτάσεις: δείχνει πως η παραίτησή του από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν χάλασε καθόλου τη σχέση του με την κυβέρνηση. Ρώτησα στέλεχος που γνωρίζει τα κυβερνητικά άδυτα τι σημαίνει η «επιστροφή Ταραντίλη» και μου είπε πως δεν είναι επιστροφή, καθώς «δεν είχε φύγει ποτέ». Σημειώνοντας πως όποιος ξέρει το πώς ξεκίνησε και το πώς ζυμώθηκε η σχέση Μητσοτάκη - Ταραντίλη την προηγούμενη εξαετία δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι η αλληλοεκτίμηση δεν χάθηκε ποτέ. Τούτο, θα προσθέσω εγώ, φρόντισε επιμελώς να το δείξει και ο βουλευτής Επικρατείας, ο οποίος ήδη από την επομένη της αποχώρησής του από το Μαξίμου και τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αρθρογραφούσε διαρκώς υπέρ της κυβέρνησης, ενώ ήταν εισηγητής σε δύσκολα νομοσχέδια.

Στη... γραμμή

Παραπάνω σκόνη από όση έπρεπε σηκώθηκε στην Ελλάδα με την αποχή της Αννας Ασημακοπούλου από την ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου για τους ΛΟΑΤΚΙ. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επέλεξε την αποχή, αλλά δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά μάλλον ο κανόνας. Το ΕΛΚ είχε δώσει αυτή τη γραμμή, όπως φαίνεται από τον τρόπο που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος: 99 απείχαν, 20 ψήφισαν κατά και 53 υπέρ.

Ποιος έδωσε εντολή;

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, βουλευτής του Κυριάκου Βελόπουλου, έκανε εντός της εβδομάδας ένα πύρινο tweet εναντίον του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Λίγη ώρα μετά, το tweet… κατέβηκε, κάτι που αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον. Διερωτώμαι, το μετάνιωσε μόνος του ή υπήρξε κάποια άνωθεν εντολή να κατέβει το tweet; Αν ισχύει το δεύτερο, το ενδιαφέρον αυξάνεται.

Απόσυρση

Το θέμα Μπογδάνου πάντως έφερε στην επιφάνεια ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα από το τι θα κάνει ο ίδιος ο βουλευτής. Αναφέρομαι στη δημόσια ανάρτηση ονομάτων νηπίων στον εξωτερικό χώρο των σχολείων, που είναι πανελλαδικό φαινόμενο. Νομίζω πως η Νίκη Κεραμέως μπορεί και θα το κάνει: με μια απλή εγκύκλιο να ζητήσει την απόσυρση των ονομάτων των νηπίων από δημόσιο χώρο.

Λεπτομέρεια...

Δεν ξέρω αν έχει σημασία, αλλά ο Μάκης Βορίδης δεν ανέβασε στο προφίλ του στα social media τις φωτογραφίες από την πολιτογράφηση της Βερόνικας και του Αλεξ Αντετοκούνμπο. Μπορεί να ήταν και τυχαίο ή μπορεί και να αξιολογήθηκε πως η απόφαση δεν θα αποθεωθεί από όλο το κοινό του και ως τούτου να ήταν καλύτερο να την αποφύγει.

Ανασχηματισμός στους λοιμωξιολόγους

Ενα από τα πράγματα που θέλει να αλλάξει η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είναι η επιτροπή των ειδικών, ανανεώνοντας τόσο την εικόνα όσο και την ουσία, καθώς ύστερα από 1,5 χρόνο πανδημίας έχουμε μπει σε μια τελείως διαφορετική φάση, όπου χρειάζεται επαναξιολόγηση όλων των δεδομένων. Συνεπώς, ο «ανασχηματισμός στους λοιμωξιολόγους», όπως μου είπε εύστοχα πηγή του υπουργείου Υγείας, είναι κοντά.

Αλλαγή στους γενικούς

Από εκεί και πέρα υπάρχει έντονη φήμη πως θα έχουμε αλλαγές και στους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, με μοναδικό σίγουρα αλώβητο τον Μάριο Θεμιστοκλέους, που ούτως ή άλλως κάνει πολλή και καλή δουλειά και χαίρει της εμπιστοσύνης του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου. Τα καμπανάκια χτυπάνε κυρίως για τους Κωτσιόπουλο και Πρεζεράκο. Αν πόνταρα πάντως σε κάποια σίγουρη αλλαγή, θα σας έλεγα τον τελευταίο, καθώς ο Κωτσιόπουλος έχει ακόμα πολλά ερείσματα.

Προσοχή... πέντε μήνες

Την ανάλυση μου την έκανε πολύπειρο στέλεχος της Κεντροδεξιάς και ομολογώ ότι τη βρήκα ενδιαφέρουσα και τη μεταφέρω. Η κυβέρνηση, μου είπε, έχει μπροστά της πέντε δύσκολους μήνες, γιατί «το επόμενο πεντάμηνο δεν πρέπει να γίνει λάθος, αφού δεν θα έχει τρόπο αντίδρασης για αποσυμπίεση, καθώς ο ανασχηματισμός έγινε, ενώ εκλογές δεν προβλέπονται τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα». Συνεπώς, σύμφωνα με τον συλλογισμό, το λάθος το επόμενο πεντάμηνο μπορεί να κοστίσει και η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί πολύ συντηρητικά, ώστε να βγει αλώβητη έως τον Φεβρουάριο. «Αν τα καταφέρει», μου είπε η ίδια πηγή, μετά «τον Μητσοτάκη δεν τον πιάνει κανείς». Θα έχει μία μεγάλη γκάμα επιλογών, που θα αδυνατεί να αντιμετωπίσει η αντιπολίτευση.

Γκρίνια

Οπως μαθαίνω υπάρχουν πολλές ενστάσεις για τα μητρώα των μελών του Κινήματος Αλλαγής. Θα σας κρατώ ενήμερους, αλλά κάτι μου λέει πως το θέμα θα έχει συνέχεια.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281711207784542

Kathimerini Digital