Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η Τουρκία έχει πρόβλημα διοίκησης

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου μιλάει στην «Κ» λίγο πριν από την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα

Συνέντευξη στους ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ και ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΕΛΛΙΣ

Το παράδειγμα της προσέγγισης Παπανδρέου - Τζεμ θυμίζει στην «Κ» ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, μιλώντας για τη δυνατότητα ειρηνικής σχέσης Ελλάδας - Τουρκίας. Δεν απαντά εάν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η επίμονη αυτή ερώτηση δείχνει πως υπάρχει πρόβλημα διοίκησης στη χώρα.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ίσως είναι το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, καθώς πρόκειται για τον πρώτο πολιτικό που νίκησε το κυβερνών κόμμα AKP στον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος του Καλού Κόμματος τον παρομοίασε με τον «Μωάμεθ τον Πορθητή», προκαλώντας αντιδράσεις. Οταν μάλιστα ερωτάται αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας δεν απαντάει. Σημειώνει όμως με νόημα: Το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης που αισθάνονται κοντά στον πρόεδρο συζητούν καθημερινά για υποψήφιο πρόεδρο, ενώ υπάρχει πολύς χρόνος για τις εκλογές, αποτελεί στην πραγματικότητα μια ομολογία από τους ίδιους ότι υπάρχει πρόβλημα διοίκησης στη χώρα.

Στη συνέντευξή του στην «Κ» επικαλείται το παράδειγμα της προσέγγισης Παπανδρέου - Τζεμ για να υπογραμμίσει ότι είναι δυνατή μια υγιής και ειρηνική σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, και χαρακτηρίζει «καθήκον μας» τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας με αμοιβαίες διπλωματικές κινήσεις και ισχυρές σχέσεις που καλύπτουν όλους τους τομείς της ζωής.

Ο 51χρονος δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την τουρκική κυβέρνηση, στο φθηνό ψωμί το οποίο παράγει ο δήμος και απαντάει στις φήμες που τον θέλουν υποψήφιο για την προεδρία. Ο κ. Ιμάμογλου την ερχόμενη Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα, στο πρώτο του ταξίδι στην ελληνική πρωτεύουσα.

– Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Αθήνα;

– Την Αθήνα θα την επισκεφθώ για πρώτη φορά και ήταν ανάμεσα στις πόλεις που ήθελα να δω. Εύχομαι αυτό το πρώτο μου ταξίδι να δημιουργήσει ωραίες ευκαιρίες και να συρρικνώσουμε το κενό της μη επίσκεψής μου μέχρι σήμερα. Με τον δήμαρχο της Αθήνας κύριο Κώστα Μπακογιάννη ήμασταν μαζί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ. σε όλη τη συνέντευξη ο κ. Ιμάμογλου χρησιμοποιεί την ονομασία Istanbul), αυτήν τη φορά θα είμαστε μαζί στην Αθήνα. Αυτήν την επίσκεψη μπορούμε να τη δούμε ως μια ισχυρή επικοινωνία μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας, καθώς η διπλωματία μεταξύ των πόλεων συμβάλλει σημαντικά στη διπλωματία μεταξύ των χωρών. Η σύγχρονη δημοκρατία δίνει στις πόλεις μεγάλη δύναμη και ευθύνη, με βάση τη διεθνή ειρήνη. Ως δύο δήμαρχοι ενεργούμε με αυτήν την επίγνωση.

– Πώς βλέπετε το μέλλον των σχέσεων της χώρας σας με την Ελλάδα;

– Η Τουρκία και η Ελλάδα σε πολλούς τομείς έχουν κοινό πολιτισμό, κοινό παρελθόν και κοινή ιστορία. Αυτές οι κοινές αξίες θα πρέπει να φέρουν στο προσκήνιο τη συνύπαρξη, παρά τα προβλήματα. Με αυτήν την επίγνωση, ο στόχος της διατήρησης της φιλίας και της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησαν ο Ατατούρκ και ο Βενιζέλος θα πρέπει πάντα να σημειώνει πρόοδο, ακόμη και αν περνάει δύσκολες στιγμές κατά καιρούς. Ο αξέχαστος διάλογος που δημιουργήθηκε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών μας, του αείμνηστου Ισμαήλ Τζεμ, και του Γιώργου Παπανδρέου στο πρόσφατο παρελθόν, αποκάλυψε επίσης ότι είναι δυνατή μια υγιής και ειρηνική σχέση. Είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε αυτήν τη διαδικασία με αμοιβαία διπλωματία και ισχυρές σχέσεις που καλύπτουν όλους τους τομείς της ζωής.

– Ως δήμαρχοι των μεγαλύτερων πόλεων των δύο χωρών, τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει για να φέρει τους λαούς πιο κοντά;

– Σε περιφερειακό επίπεδο αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα, όπως η υπερβολική μεταναστευτική ροή και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι δύο γειτονικές χώρες πρέπει να διατηρούν πάντα ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου μπροστά σε τέτοια προβλήματα. Με την ορθολογική προσέγγιση των προβλημάτων μπορούμε να φωτίσουμε το μέλλον μας με συνεργασία.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι δύο χώρες είναι ήδη πολιτιστικά κοντά μεταξύ τους. Κοιτάξτε, ο θρυλικός μουσικός της Ελλάδας και του κόσμου, ο Μίκης Θεοδωράκης, τον οποίο χάσαμε στις αρχές αυτού του μήνα και μνημονεύουμε με μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, για πρώτη φορά πάτησε το πόδι του στην Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη. Η σχέση που καθιέρωσε με τον πολύτιμο καλλιτέχνη της χώρας μας Ζουλφού Λιβανελί άφησε μια ιστορική μνήμη στην πόλη μας. Η φιλία τους κράτησε 40 χρόνια. Πιστεύω ότι εμείς ως οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας, κρατώντας ζωντανό αυτό το παράδειγμα, θα αναπτύξουμε πολύτιμες συνεργασίες που θα διαρκέσουν πολλά χρόνια.

Η διπλωματία μεταξύ των πόλεων συμβάλλει σημαντικά στη διπλωματία μεταξύ των χωρών.

Θα ήταν επωφελές για την Ελλάδα να δώσει προτεραιότητα στις προοπτικές της Τουρκίας και όχι στα προβλήματα. Αυτό το όφελος θα κάνει την περιοχή μας ισχυρότερη και πιο ειρηνική.

– Μιλάτε συχνά για το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ποια είναι η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη και πώς την αντιμετωπίζετε;

– Η Κωνσταντινούπολη έχει γίνει η μητρόπολη που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο. Διαχειριζόμαστε μια αρχαία πόλη που φιλοξενεί νόμιμους και παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες διαφορετικών προφίλ. Σύμφωνα με τα δεδομένα μας αντιμετωπίζουμε έναν αριθμό 1,6 εκατομμυρίου – ίσως και πάνω από 2 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των μη εγγεγραμμένων. Δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί ένας τέτοιος παράτυπος μεταναστευτικός όγκος μόνο με τους πόρους μιας πόλης και μόνο ενός δήμου. Και όλοι όσοι ζουν στην πόλη πληρώνουν το τίμημα αυτού του βάρους. Ως Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης, παρά τις δυσκολίες, έχουμε συμπεριλάβει στον πυρήνα της πολιτικής μας να παράσχουμε συνθήκες ανάπτυξης και ειρηνικής συνύπαρξης. Αφού αναλάβαμε καθήκοντα, δημιουργήσαμε τη μονάδα μετανάστευσης, επικεντρωθήκαμε στη συλλογή δεδομένων επειδή γνωρίζουμε την αξία τους σε αυτόν τον τομέα και δημιουργήσαμε την έκθεση «Ερευνα Μετανάστευσης της Κωνσταντινούπολης».

Με τη συνεργασία και τη στήριξη της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες πραγματοποιήσαμε επίσης ισχυρές συνεργασίες σε αυτόν τον τομέα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρέχουμε σημαντικές υπηρεσίες υγείας και υγιεινής στους μετανάστες. Πραγματοποιούμε πολλές ακόμη εργασίες, όμως πιστεύω ότι το συντομότερο δυνατόν θα υπάρξει γαλήνη στις χώρες των μεταναστών τους οποίους φιλοξενούμε, για να επιστρέψουν με ειρήνη και ασφάλεια στις χώρες τους.

– Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο στην προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε.;

– Είμαι δήμαρχος που θεωρεί ζωτικής σημασίας για την Τουρκία τον στόχο της Ε.Ε. Από αυτήν την άποψη θα ήθελα να έχω τη μεγαλύτερη συμβολή σε κάθε πρόοδο της χώρας μου. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, άδραξε αυτήν την ευκαιρία πριν από χρόνια και είχε μια σημαντική εξέλιξη. Η Ε.Ε. πρεσβεύει τη διάδοση των αξιών της ευημερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά σε αυτήν την Ενωση. Η υλοποίηση του στόχου ένταξης θα βοηθήσει επίσης όλες τις χώρες-μέλη της Ενωσης, ιδιαίτερα τη γειτονική Ελλάδα. Ως εκ τούτου θα ήταν επωφελές για την Ελλάδα να δώσει προτεραιότητα στις προοπτικές της Τουρκίας και όχι στα προβλήματα. Αυτό το όφελος θα κάνει την περιοχή μας ισχυρότερη και πιο ειρηνική. Τι θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό από αυτό;

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281719797719134

Kathimerini Digital