Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Το σχέδιο για τη νοσηλεία παιδιών με COVID και οι ΜΕΘ

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για κλίνες ΜΕΘ για τη νοσηλεία παιδιών, δέσμευση –σε πρώτη φάση– 211 απλών κλινών COVID-19 σε παιδιατρικά νοσοκομεία αναφοράς και σε έμπειρα παιδιατρικά τμήματα περιφερειακών νοσοκομείων, ακόμα και λειτουργία παιδιατρικού νοσοκομείου αποκλειστικά για μικρούς ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, προβλέπει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης μεγάλης αύξησης σοβαρών περιστατικών COVID-19 σε παιδιά και εφήβους.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, τώρα η προσοχή ειδικών και υγειονομικών αρχών έχει επικεντρωθεί και στα παιδιά, λόγω του πολύ μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα», της επιστροφής τους στα σχολεία και σε κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και της αδυναμίας να προστατευθούν όσα είναι κάτω των 12 ετών μέσω του εμβολιασμού. Ηδη σε αυτή τη φάση το 20% των νέων διαγνώσεων αφορά παιδιά έως 17 ετών, όταν έως και την αποδρομή του τρίτου κύματος (μέσα Ιουνίου) το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9%.

Προς το παρόν, οι νοσηλείες παιδιών είναι λίγες. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Πέμπτη λιγότερα από 25 παιδιά νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία λόγω της COVID-19, ενώ ένα παιδί με κορωνοϊό ήταν διασωληνωμένο σε ΜΕΘ. Ωστόσο, όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ήδη έχει καταρτιστεί επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπει επιπλέον παιδιατρικές κλίνες COVID, εάν και εφόσον χρειαστούν, σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη διασφάλιση επιπλέον παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το επιχειρησιακό σχέδιο, υπεύθυνος του οποίου έχει τεθεί ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος σε συνεργασία με τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, περιλαμβάνει ένα βασικό σενάριο (Plan A) και το οποίο αφορά τη διάθεση άμεσα 211 απλών κλινών νοσηλείας για παιδιά και εφήβους που νοσούν από COVID-19 και δέκα κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα σε λίγα εξειδικευμένα παιδιατρικά νοσοκομεία αναφοράς –τα οποία θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου– αλλά και σε περιφερειακά νοσοκομεία με έμπειρα παιδιατρικά τμήματα.

Οι κλίνες αυτές έχουν ήδη δεσμευθεί –στην πλειονότητά τους στα παιδιατρικά αλλά και σε γενικά νοσοκομεία όπως τα Πανεπιστημιακά Ηρακλείου, Ρίου και Ιωαννίνων– και ανοίγουν σταδιακά ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τις ανάγκες για νοσηλεία παιδιών. Επιπλέον, έχει ήδη διασφαλιστεί η συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία για τη διάθεση στο ΕΣΥ 12 κλινών ΜΕΘ για NON-COVID παιδιατρικά περιστατικά, ώστε να απελευθερωθούν αντίστοιχες κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία και οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για παιδιά με σοβαρή COVID-19.

Οι εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Υγείας και των ειδικών επιστημόνων είναι ότι με αυτές τις «δυνάμεις» το ΕΣΥ θα μπορέσει να καλύψει ενδεχόμενη αύξηση της ζήτησης για νοσηλεία παιδιών με COVID-19. Ωστόσο, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και ένα επιπλέον σενάριο (Plan B) για το ενδεχόμενο ραγδαίας επιδείνωσης της επιδημίας στα παιδιά και το οποίο ήδη επεξεργάζονται οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων. Το Plan B περιλαμβάνει την περαιτέρω αύξηση των απλών παιδιατρικών κλινών COVID-19 (διπλασιασμό τους) και των κλινών ΜΕΘ.

Προβλέπεται –εφόσον χρειαστεί– να τεθεί σε λειτουργία παιδιατρικό νοσοκομείο αποκλειστικά για COVID-19 ασθενείς, και να προετοιμασθούν τμήματα εντός των ΜΕΘ ενηλίκων που θα νοσηλεύσουν εφήβους, αλλά και θάλαμοι σε νοσοκομεία με παιδιατρικές κλινικές που θα μετατραπούν σε μονάδες αυξημένης φροντίδας για παιδιά.

«Αναμένεται σαφώς να δούμε μια αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι αυτή θα είναι διαχειρίσιμη, αφού τα μέτρα που έχουν ληφθεί εφέτος στα σχολεία είναι καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Ετσι, το Plan B δύσκολα θα το χρησιμοποιήσουμε. Ωστόσο δεν είναι κάτι που μπορούμε ακόμα να πούμε με σιγουριά», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Η επιχειρησιακή στρατηγική του υπουργείου Υγείας και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281745567522910

Kathimerini Digital