Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Το οργανωµένο σύστηµα υγείας και οι «θορυβώδεις» αρνητές

Για την κ. Αµαρίλιο, ένας από τους βασικούς πυλώνες που επέτρεψαν στο Ισραήλ να κινηθεί σχετικά πιο γρήγορα στη χορήγηση των πρώτων δόσεων των εµβολίων αλλά και στη διάθεση της ενισχυτικής δόσης είναι η διάρθρωση του εθνικού συστήµατος υγείας και η εµπιστοσύνη που έχει καλλιεργηθεί προς αυτό. «Εχει ενδιαφέρον το πώς λειτουργεί το πρωτοβάθµιο σύστηµα εδώ. Από τη στιγµή που γεννιέσαι είσαι ασφαλισµένος σε ένα από τα τέσσερα ταµεία, οπότε όλη σου η πορεία γίνεται µέσα από αυτό το σύστηµα. Υπάρχει παρακολούθηση από τον οικογενειακό γιατρό και µεγάλη οργάνωση που καλύπτει τα πάντα», λέει. «Το µεγαλύτερο µέρος του πληθυσµού δεν έχει ιδιωτικές ασφαλίσεις. Υπάρχει µεγάλη συνέχεια στο σύστηµα και σε αυτό το πρόγραµµα εντάχθηκε και το εµβόλιο».

Ωστόσο, όπως συµβαίνει και σε άλλες χώρες, έτσι και στο Ισραήλ δραστηριοποιείται µια κοινότητα αρνητών, εκείνοι που παρά τα νέα κρούσµατα και τους καθηµερινούς θανάτους υποστηρίζουν ότι η πανδηµία είναι ένα παγκόσµιο ψέµα. Η κ. Αµαρίλιο επισηµαίνει ότι είναι λίγοι όσοι ανήκουν σε αυτό το φάσµα των ακραίων, «αλλά κάνουν πολύ θόρυβο».

Την ηµέρα της τηλεφωνικής µας επικοινωνίας, στα ΜΜΕ του Ισραήλ, στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, στην τηλεόραση και στους ραδιοφωνικούς σταθµούς, συζητείται εκτενώς ο θάνατος ενός 57χρονου υποκινητή του αντιεµβολιαστικού κινήµατος ο οποίος νοσηλευόταν σε κλινική COVID-19. Σύµφωνα µε τα ισραηλινά δηµοσιεύµατα, ακόµη και την ύστατη στιγµή, όταν επιδεινώθηκε η υγεία του και έγινε ταχυπνοϊκός, ο Χάι Σουλιάν δεν είχε παραδεχθεί από τι νοσούσε. Με αναρτήσεις του από το νοσοκοµείο παρακινούσε τους ακολούθους του στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης «να συνεχίσουν τον αγώνα». Τους προηγούµενους µήνες ο ίδιος πρωτοστατούσε σε κινητοποιήσεις κατά της χρήσης µάσκας και κατά της καθιέρωσης του «πράσινου πάσου», το οποίο επέτρεπε περισσότερες δραστηριότητες σε εµβολιασµένους. Την ηµέρα της κηδείας του ο αδελφός του, Αβι, προσπάθησε µε δηλώσεις του να παρακινήσει τους συµπολίτες του να κάνουν το εµβόλιο και να µην ακολουθήσουν και εκείνοι το επικίνδυνο µονοπάτι της άρνησης.

Παρά την ταχύτατη αρχή που έκανε στην πρώτη εµβολιαστική εκστρατεία, το Ισραήλ σήµερα υπολείπεται σε ποσοστό πλήρως εµβολιασµένων πολιτών στον γενικό πληθυσµό σε σύγκριση µε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ισπανία. Ωστόσο, η κ. Αµαρίλιο και άλλοι συνάδελφοί της επισηµαίνουν ότι ο αριθµός εκείνων που νοσούν βαριά και νοσηλεύονται έχει αυξηθεί λιγότερο σε σχέση µε το δεύτερο κύµα της πανδηµίας και σε αυτό φαίνεται πως έχει συµβάλει η χορήγηση της τρίτης δόσης. «Εάν γίνεται να συνεχιστεί η ζωή χωρίς lockdown και να αποφευχθούν οι πολύ υψηλοί αριθµοί νοσηλειών και θανάτων, τότε έτσι θα µοιάζει η ζωή µε την COVID», είχε δηλώσει στο πρακτορείο Bloomberg ο Εγιάλ Λεσέµ, καθηγητής από το Ιατρικό Κέντρο Sheba µε ειδίκευση στις µολυσµατικές ασθένειες.

Η επόµενη ηµέρα

«Αυτό που ίσως µας έµαθε η πανδηµία είναι ότι µπορούµε να περιοριστούµε και στο λιγότερο. Οµως αυτό δεν είναι πάντοτε καλό».

Οπως αναφέρει η κ. Αµαρίλιο, η δική της έρευνα δεν έχει περιοριστεί στον καιρό της πανδηµίας. «Το αιµατολογικό εργαστήριο εξακολουθεί να λειτουργεί εξίσου έντονα διότι δεν σταµάτησαν ούτε οι λευχαιµίες ούτε τα λεµφώµατα. Το ερευνητικό µας έργο συνεχίζεται ακάθεκτο, δεν έχει επηρεαστεί από τον ιό».

Επισηµαίνει, ωστόσο, την ανάγκη που υπάρχει, όταν και όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες, για πιο απρόσκοπτη διαπροσωπική επαφή, η οποία κατά τη γνώµη της δεν µπορεί να υποκατασταθεί από τις τηλεδιασκέψεις µέσω Zoom. «Τα ταξίδια, οι συναντήσεις σε επιστηµονικά συνέδρια και οι συζητήσεις εκτός προγράµµατος προσφέρουν πάρα πολλά», λέει. «Οταν µπεις σε µια συνάντηση µέσω Zoom λες µόνο τα απαραίτητα, δεν ανοίγεις καινούργια θέµατα. Αυτό που ίσως µας έµαθε η πανδηµία είναι ότι µπορούµε να περιοριστούµε και στο λιγότερο. Οτι µπορούµε να υπάρξουµε και µε αυτό τον τρόπο. Με λιγότερα ταξίδια, λιγότερες συναντήσεις, λιγότερες κουβέντες περιττές. Αυτό δεν είναι πάντοτε καλό».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281762747392094

Kathimerini Digital