Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου

Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Ολα δείχνουν πως οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε σταθερή ύφεση, ενώ και η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει τις οργανωμένες προσπάθειές της για να πείσει τους πολίτες να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα. Σήμερα το ποσοστό των εμβολιασμένων μόλις ξεπερνάει το 57%, αποτελώντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. Εννοείται πως το 43% παραμένει ανεμβολίαστο, κάτι που ανατρέπει το αυτάρεσκο αφήγημα για τον πιο έξυπνο λαό του κόσμου. Οταν εκατομμύρια πολίτες αγνοούν τους κανόνες στοιχειώδους λογικής και την εγκυρότητα των επιτευγμάτων της επιστήμης, τότε μάλλον αποτελούμε τους «βελανιδοφάγους» του 21ου αιώνα, για να χρησιμοποιήσω την προσφιλή έκφραση των κάθε λογής Ελληναράδων. Βέβαια, σε κάθε δυσάρεστη διαπίστωση υπάρχει και η αισιόδοξη πτυχή της. Στην προκειμένη περίπτωση παρουσιάζεται μια σημαντική μείωση του ποσοστού των ανορθολογιστών, αν αναφερθούμε στο 61,3% του «Οχι» στο δημοψήφισμα του 2015.

Παρόλο που δεν μου αρέσουν παρόμοιες συγκρίσεις καθώς περιέχουν δόση αυθαιρεσίας, εντούτοις δεν μπορώ να μην υποκύψω στον πειρασμό να τις κάνω. Κυρίως για λόγους ατομικής ψυχοθεραπείας. Εχω απόλυτη ανάγκη να πιστέψω πως βελτιωνόμαστε, πως η μεγάλη εικόνα της πατρίδας μας εκπέμπει αύρα θετική, παρά την ύπαρξη ακόμα πολλών φαιών στιγμάτων. Το 2015 ο ανορθολογισμός ήταν κυρίαρχος. Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρούσε το αίτιο ως αποτέλεσμα, με τη γνωστή κατάληξη. Σήμερα ο ανορθολογισμός τουλάχιστον δεν είναι πλειοψηφικός. Αυτό το 43% των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, σχεδόν επτά μήνες μετά την οργανωμένη διαδικασία εμβολιασμού, είναι ένα σημαντικά δυσάρεστο ποσοστό που προβάλλει σθεναρή αντίσταση στην ορθολογική σκέψη, όμως ουδεμία σχέση έχει με το 61,3% του 2015. Αν αποδεχτούμε το βάσιμο αυτής της

Στο δημοψήφισμα του 2015 ο ανορθολογισμός ήταν κυρίαρχος (61,3%). Σήμερα τουλάχιστον δεν είναι πλειοψηφικός· ανεμβολίαστο παραμένει το 43% των πολιτών.

σύγκρισης μπορούμε να αισιοδοξούμε μέσα στην απαισιοδοξία μας. Μπορούμε να ελπίζουμε πως στην επόμενη κρίση, αν ο μη γένοιτο προκύψει, η ανορθολογική σκέψη και αυτός ο επίπλαστος αντισυστημισμός θα συρρικνωθούν και άλλο. Σήμερα πάντως, με τούτα και με εκείνα, εξακολουθούμε να είμαστε «ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου» που δεν υποκύπτει στα τσιπάκια του Γκέιτς και ανθίσταται στις συνωμοσίες του Σόρος. Που πιστεύει πως οι μάσκες είναι κατασκεύασμα του Εωσφόρου.

ΓΝΩΜΕΣ

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281973200789598

Kathimerini Digital