Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Οι επιβάτες επιστρέφουν, εργαζόμενοι λείπουν

Οι εταιρείες εξυπηρέτησης επίγειας κυκλοφορίας (handling) με δυσκολία καταφέρνουν να βρουν προσωπικό, η Aegean το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου πραγματοποίησε περισσότερες πτήσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες της χρονιάς και οι πτήσεις στους ελληνικούς αιθέρες ήταν χαμηλότερες μόλις κατά 7% συγκριτικά με το 2019. Δεν πρόκειται για «μαγική εικόνα», αλλά για τις επιδόσεις των αερομεταφορών το φετινό καλοκαίρι.

Τα άδεια αεροδρόμια σχεδόν όλο το έτος πέρυσι (εξαιρουμένων των καλοκαιρινών μηνών), όπως και κατά το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς, έφεραν και τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης αντιμέτωπες με τον ηράκλειο άθλο της διαχείρισης κόστους ως επί το πλείστον ανελαστικού. Οι εταιρείες Goldair handling, Skyserv και Swissport, που προσφέρουν υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης, απασχολούν συνολικά περισσότερα από 3.000 άτομα –αριθμός που αυξάνεται σημαντικά τη θερινή περίοδο–, με το μισθολογικό κόστος να αντιστοιχεί στο 70% του συνόλου των λειτουργικών δαπανών. Ωστόσο, κατά την κορύφωση της πανδημικής κρίσης απώλεσαν το 99% του κύκλου εργασιών τους, με τη δραστηριότητά τους να προέρχεται, μεταξύ άλλων, από συμφωνίες αποκλειστικής αντιπροσώπευσης αεροπορικών εταιρειών, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών με μειωμένη κινητικότητα και διακίνησης εμπορευμάτων (Cargo).

Χρειάστηκε να «τετραγωνίσουν» τον κύκλο, όπως αναφέρουν στελέχη τους. Τη στιγμή που το πτητικό έργο είχε ελαχιστοποιηθεί ή περιοριστεί στην εξυπηρέτηση των λιγοστών πτήσεων cargo, έπρεπε να διατηρήσουν το εξειδικευμένο προσωπικό τους στον χειρισμό των απαιτητικών διαδικασιών της πίστας του αεροδρομίου. Γι’ αυτό η υιοθέτηση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων (εκ περιτροπής εργασία, αναστολή συμβάσεων) υπήρξε μονόδρομος προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα: η κατάρρευση ενός κλάδου, ένα εφιαλτικό σενάριο που εάν επαληθευόταν θα καθιστούσε αδύνατη τη λειτουργία των αεροδρομίων, προκαλώντας σοβαρότατο πλήγμα και στην εφοδιαστική αλυσίδα.υστερα από τις καλές επιδόσεις του καλοκαιριού, που θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες βάσει όλων των ενδείξεων, στις εταιρείες handling επικρατεί αισιοδοξία, πλην όμως συγκρατημένη, καθώς οι μεταλλάξεις της πανδημίας ενδέχεται να αναχαιτίσουν την εύθραυστη ανάκαμψη. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν πηγές εταιρειών handling, η πρόσληψη προσωπικού, παρότι οι αποδοχές κρίνονται ικανοποιητικές, έχει καταστεί δύσκολη υπόθεση, καθώς και στον συγκεκριμένο τομέα ένας υπολογίσιμος αριθμός εργαζομένων αποφάσισε, εν μέσω πανδημίας, να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό.

Εκτός από τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού, οι «παίκτες» στο handling έχουν να αντιμετωπίσουν και τους αυξημένους χρόνους επίγειας εξυπηρέτησης που διαμορφώνονται, λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, σε περίπου τεσσεράμισι λεπτά, από ενάμισι λεπτό πριν.

OIKOMOMIKH

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282836489216094

Kathimerini Digital