Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Πιάνει δουλειά η πρώτη διοίκηση του νέου επικουρικού ταμείου

Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Στελέχη από την επενδυτική και ασφαλιστική αγορά, έγκριτοι νομικοί, στελέχη της δημόσιας διοίκησης με ιδιαίτερες γνώσεις στα πληροφοριακά συστήματα, γνώστες του ασφαλιστικού συστήματος με εμπειρία στη διοίκηση του ΕΦΚΑ και επικεφαλής τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, θα στελεχώσουν την πρώτη, προσωρινή διοικούσα επιτροπή του νέου επικουρικού ταμείου.

Ο νόμος 4826/2021 «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά» που εισάγει την κεφαλαιοποίηση στην επικουρική των νέων ασφαλισμένων, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα και σε νέους (ηλικιακά) εργαζομένους να επιλέξουν το νέο σύστημα, προβλέπει εξαιρετικά σφιχτά χρονοδιαγράμματα και ήδη οι εργασίες για τη σύσταση και λειτουργία του νέου ταμείου έχουν ξεκινήσει. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η σύσταση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Αυτή απαρτίζεται από στελέχη της αγοράς, αλλά και του δημόσιου τομέα με εξειδίκευση και εμπειρία που είναι απαραίτητη στο ταμείο στα πρώτα του βήματα, σε ένα ευρύ φάσμα, από τα πληροφοριακά συστήματα έως και τις επενδύσεις, με νομικές και διοικητικές γνώσεις. Στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή, επικεφαλής βάσει του νόμου είναι η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, ενώ ως μέλος συμμετέχει και ένας εκ των υποδιοικητών του E-ΕΦΚΑ, καθώς πρόθεση του υπουργείου ήταν να έχει την... ιδιοκτησία του όλου εγχειρήματος και κατά την πρώτη φάση οργάνωσης και λειτουργίας. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο διαφαίνεται και η στενή σχέση που θα έχει το ΤΕΚΑ με τον E-ΕΦΚΑ.

Μιλώντας στην «Κ» η πρώτη επικεφαλής του νέου ταμείου, γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας, Παυλίνα Καρασιώτου, επισημαίνει πως βασική προτεραιότητα της προσωρινής διοικούσας επιτροπής είναι να ξεκινήσει τις διαδικασίες ανάδειξης του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΚΑ. Για τον σκοπό αυτό προβλέπεται η πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου προσλήψεων, με στόχο το πρώτο Δ.Σ. να έχει αναδειχθεί έως και τον Σεπτέμβριο του 2022. Στην ουσία, αυτό καθορίζει τη μέγιστη διάρκεια λειτουργίας της προσωρινής διοικούσας επιτροπής στους 12 μήνες. Οσον αφορά τον διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος θα είναι και ο άνθρωποςκλειδί στο ΤΕΚΑ, βάσει νόμου, θα προταθεί από το πρώτο Δ.Σ. στον υπουργό Εργασίας, αφού βέβαια η προσωρινή διοίκηση έχει κάνει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες.

Μέσα στους 12 μήνες η προσωρινή διοίκηση είναι επιπλέον επιφορτισμένη με τα καθήκοντα σύνταξης προσχεδίων του οργανισμού του ταμείου και των αναγκαίων κανονισμών λειτουργίας. Τα τελικά σχέδια προφανώς θα εγκριθούν από το πρώτο Δ.Σ., αλλά όταν αυτό οριστεί θα έχει ήδη στη διάθεσή του ένα σημαντικό υλικό, ώστε το ταμείο να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα, επισημαίνει η κ. Καρασιώτου. Και ξεκαθαρίζει ότι βασική πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι να εφαρμοστούν σύγχρονοι κανόνες διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό, μέχρι και την ανάδειξη του πρώτου Δ.Σ., στόχος είναι να έχουν προσδιοριστεί σε μεγάλο βαθμό οι εσωτερικές διαδικασίες καθώς και το οργανόγραμμα. Να σημειωθεί πως βάσει νόμου, η διοικούσα επιτροπή αναφέρεται στον υπουργό Εργασίας και τον υφυπουργό και ενημερώνει σχετικά με την πορεία των εργασιών και των διαδικασιών για το «στήσιμο» του ΤΕΚΑ. Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή θα υποβοηθείται στο έργο της από μια ομάδα έως 10 ατόμων, 3 άτομα προερχόμενα από τον ιδιωτικό τομέα και τα υπόλοιπα από το Δημόσιο, με στόχο στο αμέσως επόμενο διάστημα να μεριμνήσει για τις πρώτες απαραίτητες πρακτικές κινήσεις, ώστε να «στηθεί» το ΤΕΚΑ: εξεύρεση γραφείων, απόκτηση εξοπλισμού κ.λπ.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η νέα επικουρική έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μη διαταραχθεί η καθημερινότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων. Για τον λόγο αυτό, η υπαγωγή των ασφαλισμένων στο νέο ταμείο και οι εισφορές θα ακολουθήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο της επικουρικής, ενώ και οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) θα παραμείνουν ως ο μοναδικός τρόπος δήλωσης για την ασφάλιση των εργαζομένων.

Να επισημάνουμε εδώ ότι όποιος αναλαμβάνει εργασία για πρώτη φορά από 1.1.2022 θα εντάσσεται αυτόματα στη νέα επικουρική και θα δει για πρώτη φορά να καταχωρίζονται στο σύστημα οι εισφορές του προς τον Απρίλιο, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή και πληρωμή των ΑΠΔ Ιανουαρίου από τους εργοδότες και θα έχει γίνει ο έλεγχος δηλωθεισών - καταβληθεισών εισφορών. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι γύρω στον Μάιο, οι πρώτοι ασφαλισμένοι και οι εργοδότες θα λάβουν τα πρώτα ενημερωτικά σημειώματα για την ασφάλισή τους. Σε αυτό θα βοηθήσει και ο ιστότοπος του νέου ταμείου, ο οποίος ήδη είναι σε φάση σχεδιασμού.

Η μεγάλη πρόκληση

Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει η κ. Καρασιώτου, η ίδια και η νέα προσωρινή διοικούσα επιτροπή έχουν μπροστά τους μια μεγάλη πρόκληση, «το νέο ταμείο, το ΤΕΚΑ, να υποδεχθεί τους πρώτους ασφαλισμένους από 1.1.2022. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με βασικές προτεραιότητες την ανάδειξη του πρώτου Δ.Σ., τον καθορισμό των εσωτερικών διαδικασιών, τη χάραξη της συνεργασίας με τον E-ΕΦΚΑ και την ενημέρωση του κοινού». Για να καταλήξει ότι «καθώς θα πλησιάζουμε προς το νέο έτος, οι ασφαλισμένοι αλλά και οι εργοδότες θα έχουν όλο και περισσότερη πληροφόρηση ως προς τα πρακτικά θέματα της λειτουργίας του ΤΕΚΑ, ώστε να μην υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός».

Βασική πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι να εφαρμοστούν σύγχρονοι κανόνες διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282862259019870

Kathimerini Digital