Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Το στοίχημα της επενδυτικής έκρηξης

Η κυβέρνηση ποντάρει στο «χαρτί» της ισχυρής οικονομίας

Της ΕΙΡΉΝΉΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Μπορεί ακόμα να είναι νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα ότι μπήκαν οι βάσεις για μια διατηρήσιμη και υγιή ανάπτυξη μετά την περιπέτεια της πανδημίας, αλλά τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση του ΑΕΠ και οι δείκτες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, δημιουργούν δικαιολογημένη αισιοδοξία. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να προκαλέσουν επενδυτική έκρηξη και μάλιστα σε κλάδους με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Το ενδιαφέρον προέρχεται από τους τομείς της κατασκευής μπαταριών, της ιατρικής - βιοτεχνολογίας (αντικαρκινικά), των πλαστικών, της ενέργειας –όπου προγραμματίζονται επενδύσεις 10 δισ. ευρώ–, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας και της ύδρευσης. «Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη», υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις, όχι δεκάδων, αλλά εκατοντάδων εκατομμυρίων, ενώ υπογραμμίζουν τις πρόσφατες επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις.

Στο χαρτί της οικονομίας ποντάρει πλέον και πολιτικά η κυβέρνηση, όπως έγινε φανερό από τις δηλώσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου, τις τελευταίες μέρες, μετά την ανακοίνωση της μεγάλης αύξησης, κατά 16,2%, του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου και βεβαίως και την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση του ΑΕΠ, αλλά και από άλλους δείκτες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, δικαιολογούν, πράγματι, την αισιοδοξία που μεταδίδεται, αν και –σύμφωνα με αναλυτές– είναι μάλλον νωρίς να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για το κατά πόσον μπήκαν οι βάσεις για μια διατηρήσιμη και υγιή ανάπτυξη. Αν, δηλαδή, θα προχωρήσει η ελληνική οικονομία ένα βήμα παραπέρα, μετά την ανάκτηση του χαμένου εδάφους της πανδημίας και την ανάκαμψη σχήματος V, για την οποία επικρατεί ευφορία.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι πέρα από τους δείκτες, που γεννούν αισιοδοξία, έχουν γίνει αποδέκτες σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, που μπορεί να βάλει την οικονομία σε σταθερή και υγιή επενδυτική τροχιά, με όχημα κυρίως το Ταμείο Ανάπτυξης. «Είμαστε στο παρά 1΄ για επενδυτική έκρηξη», σημειώνει πηγή.

Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον προέρχεται από τους τομείς της κατασκευής μπαταριών, της ιατρικής-βιοτεχνολογίας (αντικαρκινικά), των πλαστικών, της ενέργειας, όπου προγραμματίζονται επενδύσεις 10 δισ. ευρώ, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας και της ύδρευσης. «Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη», υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις, όχι δεκάδων, αλλά εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αλλωστε, σημειώνουν, σε αυτό στηρίζονται και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που υπογράφουν τις προσεχείς μέρες συμφωνίες με την κυβέρνηση για χρηματοδότηση επενδύσεων, συνολικά έως 6 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λεφτά υπάρχουν

«Εχουμε τα κεφάλαια για να στηρίξουμε την ανάπτυξη», τόνιζε κυβερνητικός παράγων τις προηγούμενες ημέρες, επικαλούμενος τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τις μεγάλες, πρόσφατες ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ, Εγνατία). Η κυβέρνηση θεωρεί ότι βρίσκει ανταπόκριση μεταξύ των επενδυτών, καθώς έχει δρομολογήσει αυτά που υποσχέθηκε, δηλαδή την αλλαγή μακροοικονομικού υποδείγματος, την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και την επίλυση του τραπεζικού προβλήματος.

Επενδύσεις και εξαγωγές είναι δύο βασικοί δείκτες που «δείχνουν» σε μόνιμα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Αντίθετα, η κατανάλωση, όσο ευπρόσδεκτη κι αν ήταν, όπως εμφανίστηκε δυναμικά μετά τα lockdowns, συνεισφέροντας 9 μονάδες στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, δεν συνιστά «καύσιμο» για το μέλλον.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 16% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, αλλά η βάση ήταν χαμηλή από 8,5 δισ. ευρώ σε 10 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά τραπεζική πηγή, οι επενδύσεις ήταν παραδοσιακά στο 22%23% του ΑΕΠ ετησίως και τώρα είναι στο 11%. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δούμε αύξηση το 2022, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Η προσδοκώμενη ανάπτυξη κατά 4%-5% το 2022, υποστηρίζει, θα προέλθει από επενδύσεις και όχι κατανάλωση.

Οι εξαγωγές ήταν κι αυτές υψηλότερες το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Διαμορφώθηκαν στα 16,4 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και της αξίας των πλοίων, έναντι 13,6 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι εξίσου δυναμικός ήταν και ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών.

Τα έσοδα από τον τουρισμό, εξάλλου, αναμένεται να ξεπεράσουν το 50% των εσόδων του 2019, ενώ για το 2022 προβλέπεται εκρηκτική περαιτέρω άνοδος.

OIKOMOMIKH

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282879438889054

Kathimerini Digital