Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Κατοικίες με προσιτά ενοίκια σχεδιάζουν εταιρείες διαχείρισης ακινήτων

Ν. Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Την πρώτη της κίνηση στην αγορά κατοικίας δρομολογεί η Premia Properties, σχεδιάζοντας να εισέλθει και στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς ακινήτων, το οποίο κρίνεται ότι παρουσιάζει πολύ σημαντικές προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληρορορίες της «Κ», η εισηγμένη βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση αυτοτελούς κτιρίου κατοικιών, το οποίο σχεδιάζει να ανακατασκευάσει και να εκμεταλλευτεί μέσω της μακροχρόνιας ενοικίασής του σε ενδιαφερομένους.

«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ένα προϊόν που δεν υπάρχει σήμερα στην αγορά, αξιοποιώντας και τη μεγάλη τεχνογνωσία των νέων μετόχων μας στη συγκεκριμένη κατηγορία», σημειώνει ο Κων. Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties. Ουσιαστικά η εταιρεία έχει αναγνωρίσει το έλλειμμα προσιτών διαμερισμάτων προς ενοικίαση και τις δυσκολίες μεγάλης μερίδας των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν ποιοτική στέγη και σχεδιάζει να αναπτύξει μια σειρά από σχετικά ακίνητα, τα οποία θα διατίθενται σε προσιτές τιμές ενοικίασης. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται αυτοτελή κτίρια χαμηλού κόστους, τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε άλλες περιοχές της Αττικής, τα οποία να ενδείκνυνται για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Η εταιρεία διαθέτει πλέον ιδιαίτερα ισχυρή μετοχική βάση, μετά τη συμμετοχή του σουηδικού κολοσσού στον κλάδο των ακινήτων Fastighets AB Balder. Ο εν λόγω όμιλος επένδυσε 21,5 εκατ. ευρώ και απέκτησε το 17,22% της Premia Properties στο πλαίσιο της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας, μέσω της οποίας ενισχύθηκε το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων εισοδήματος και παράλληλα εξασφαλίστηκε σημαντική ρευστότητα της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων.

Ο όμιλος Balder είναι ιδιοκτήτης 1.458 επενδυτικών ακινήτων, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 4,8 εκατ. τ.μ. και αξίας 16,3 δισ. ευρώ, αλλά και 60 ξενοδοχείων. Επενδύει σε ποσοστό 80% σε μεγάλα αστικά κέντρα (κατά κύριο λόγο πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις), ενώ απασχολεί 800 εργαζομένους. Το 60% του χαρτοφυλακίου είναι κατοικίες και το υπόλοιπο 40% επαγγελματικά ακίνητα, όπως γραφεία και καταστήματα. Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου τα έσοδα από ενοίκια ανήλθαν σε 893 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος δραστηριοποιείται επίσης σε Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία, Μεγ. Βρετανία και Γερμανία.

Η τοποθέτηση της εν λόγω εταιρείας στην Premia ήρθε ως αποτέλεσμα της συνεργασίας που προϋπήρχε με τον έτερο στρατηγικό επενδυτή και μεγαλομέτοχο της ελληνικής εταιρείας, την επίσης σουηδική Sterner Stenhus του Ηλία Γεωργιάδη. Οι δύο εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει σειρά κοινών επενδύσεων στη σουηδική αγορά και πλέον μεταφέρουν τη συνεργασία τους και στην Ελλάδα, μέσω της Premia. Ο όμιλος Balder ιδρύθηκε το 2005 από τον Ερικ Σέλιν, ο οποίος φιγουράρει στο νούμερο 752 της λίστας του Forbes για το 2021, με προσωπική περιουσία της τάξεως των 3,3 δισ. ευρώ (3,9 δισ. δολαρίων). Η εταιρεία του κ. Σέλιν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης και διαθέτει κεφαλαιοποίηση 11 δισ. ευρώ.

Εκτός από την αύξηση κεφαλαίου, η Premia Properties προετοιμάζεται και για την έκδοση ομολόγου, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτήσει το μελλοντικό της επενδυτικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η άντληση ενός ποσού της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο ασφαλώς θα επιτρέψει στην εταιρεία να ενισχύσει κι άλλο την αξία του χαρτοφυλακίου της με νέες προσθήκες, οι οποίες ήδη βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και των σχετικών συζητήσεων. Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, στόχος είναι η αξία των ακινήτων της Premia να αυξηθεί από τα 170 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα σε 300 εκατ. ευρώ μέχρι τις αρχές του 2022. Παράλληλα, δεν αποκλείεται και η μετατροπή της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ, αν και επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση. Μέχρι το 2025 στρατηγικός στόχος της διοίκησης είναι η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Η Premia Properties αναζητεί αυτοτελή κτίρια, τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε άλλες περιοχές της Αττικής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282935273463902

Kathimerini Digital