Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η Αθήνα μπορεί να γίνει νέα Βαρκελώνη

Στροφή σε ποιοτικό τουρισμό, Ελληνικό και Ελλάδα 2.0 αλλάζουν τα δεδομένα, εκτιμά ο επικεφαλής της Accor, S. Bazin

ΗΛΊΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ Του

Η Ελλάδα είναι ένας τοπ προορισμός στη Μεσόγειο με μοναδικά assets και βιώνει μια θετική στροφή προς υψηλότερης ποιότητας τουρισμό, αποτελώντας μία από τις κορυφαίες μας επιλογές στη Μεσόγειο, σημειώνει ο πρόεδρος και CEO της Accor, Sébastien Bazin. Γι’ αυτόν τον λόγο ο γαλλικός πολυεθνικός ξενοδοχειακός κολοσσός έχει ήδη δρομολογήσει περαιτέρω σημαντική επέκτασή του στη χώρα: «Αυτήν τη στιγμή λειτουργούμε ή συνεργαζόμαστε σε επίπεδο franchise με έξι ξενοδοχεία και σύνολο 1.046 δωματίων στην Ελλάδα. Επιπλέον επεκτεινόμαστε με πέντε νέες μονάδες, οι οποίες αντιστοιχούν σε άλλα 586 δωμάτια και έχουμε τη δυναμική για πολλά επιπλέον και διαφορετικού εύρους ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένων μονάδων πολυτελείας», εξηγεί μιλώντας στην «Κ».

Ο Sébastien Bazin, του οποίου ο εισηγμένος στο Euronext Paris όμιλος κατέχει, διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται ξενοδοχεία με brands όπως τα Raffles, Fairmont, Sofitel, Mgallery, Pullman, Swissôtelnovotel, Mercure, Adagio κ.ά. σε περισσότερες από 5.100 τοποθεσίες σε 110 χώρες με συνολική χωρητικότητα άνω των 760.000 δωματίων, βρέθηκε στην Αθήνα για επαφές με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ενώ εγκαινίασε και το νέο Athens Capital - Mgallery στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον όμιλο Θ. Λασκαρίδη.

«Η Αccor μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο καθώς και ρόλο στρατηγικού εταίρου, συνεργαζόμενη στενά τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καθορίσει τη μελλοντική κατάσταση του ταξιδιού και τη θέση της Ελλάδας ως παγκόσμιας τουριστικής δύναμης», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ούσα η μεγαλύτερη εταιρεία φιλοξενίας στην Ευρώπη και μία από τις έξι μεγαλύτερες παγκοσμίως, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα το γεγονός πως ο επικεφαλής της Accor υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα βγαίνει από αυτή την κρίση με θετικό πρόσημο και με ελπιδοφόρα μηνύματα για σταδιακή επιστροφή στα επίπεδα του τουρισμού πριν από την πανδημία». Αλλωστε, όπως αποκαλύπτει, τα έσοδα της Accor από τα δωμάτιά της στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν το φετινό καλοκαίρι σε σύγκριση με εκείνο του 2020. Οσον αφορά την Αθήνα πιστεύει πως το Ελληνικό θα είναι μια σημαντική αλλαγή που θα αναδείξει την πόλη σε κορυφαίο city break προορισμό, χωρίς όμως να αποκαλύπτει εάν έχει συγκριμένα σχέδια γι’ αυτό η Accor.

Μιλώντας για το μέλλον των ταξιδιών επισημαίνει πως θα καθοριστεί από τη βιωσιμότητα και την καινοτομία στη φιλοξενία, καθώς «οι άνθρωποι αναζητούν έναν υπεύθυνο τρόπο να απολαύσουν τα ταξίδια, μειώνοντας ταυτόχρονα το αποτύπωμα άνθρακα και συμβάλλοντας θετικά στα μέρη που επισκέπτονται».

Θυμίζει μάλιστα με νόημα ότι «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” εξασφαλίζει σημαντικές επενδύσεις για ένα εξελισσόμενο τουριστικό τοπίο και παρέχει έναν διαφορετικό, πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και πιο αυθεντικό τρόπο να ανακαλύψει κανείς την Ελλάδα».

Οσον αφορά την ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού εξηγεί πως η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αμερική γνώρισαν μεγάλη δυναμική φέτος με κυρίαρχα τα ταξίδια αναψυχής, αλλά τα αστικά κέντρα και οι μεγάλες πόλεις, που εξαρτώνται από τη ροή των διεθνών ταξιδιών και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εξακολουθούν να υποφέρουν.

– Μπορείτε να αξιολογήσετε πόσο αποτελεσματικά έχει ανταποκριθεί μέχρι τώρα η Ελλάδα στις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία;

– Η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε πολύ γρήγορα το 2020, επιβάλλοντας άμεσα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της COVID-19, ενώ και φέτος

εισήγαγε σειρά από μέτρα ώστε να εξασφαλίσει μια γρήγορη και ασφαλή επιστροφή στα ταξίδια. Κρίνοντας από τα αποτελέσματα που τώρα βλέπουμε, πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια επιτυχημένη διαχείριση και, δεδομένων των συνθηκών, το 2021 ήταν μια πολύ καλή σεζόν. Οι ταξιδιώτες αισθάνονται

ασφαλείς να επιστρέψουν σε ένα παγκόσμιο σπίτι φιλοξενίας. Η χώρα βγαίνει από αυτή την κρίση με θετικό πρόσημο και με ελπιδοφόρα μηνύματα για σταδιακή επιστροφή στα επίπεδα του τουρισμού πριν από την πανδημία.

– Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να διακριθεί περαιτέρω ως κορυφαίος προορισμός στη Μεσόγειο και επίσης η Αθήνα ως city break προορισμός;

– Η Ελλάδα είναι ένας τοπ προορισμός με μοναδικά assets και ήδη κορυφαίος προορισμός στη Μεσόγειο και βιώνει μια θετική στροφή προς υψηλότερης ποιότητας τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί ξενοδόχοι έχουν αρχίσει να στοχεύουν individual travellers υψηλού εισοδηματικού επιπέδου συνεργαζόμενοι με διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες. Αυτή είναι μια θετική τάση, η οποία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στο μέλλον. Οσον αφορά την Αθήνα, το Ελληνικό θα είναι μια σημαντική αλλαγή που θα αναδείξει την πόλη σε κορυφαίο city break προορισμό μέσα στα επόμενα χρόνια. Κάτι αντίστοιχο με τη Βαρκελώνη πριν από είκοσι χρόνια.

– Τι αναμένετε από τη νέα σας μονάδα στο κέντρο της Αθήνας;

– Το Athens Capital Hotel Mgallery Collection θα γίνει μία από τις ναυαρχίδες της Mgallery στη Μεσόγειο, καθώς και ένα ξενοδοχείο-τοπόσημο για όσους ταξιδέψουν στην πόλη είτε για αναψυχή είτε για επαγγελματικούς λόγους. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με την οικογένεια Λασκαρίδη σε αυτό το εξαιρετικό project.

– Εχετε σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα;

– Αυτήν τη στιγμή λειτουργούμε ή συνεργαζόμαστε σε επίπεδο franchise με έξι ξενοδοχεία και σύνολο 1.046 δωματίων στην Ελλάδα. Επιπλέον επεκτεινόμαστε με πέντε νέες μονάδες στο pipeline, οι οποίες αντιστοιχούν σε 586 δωμάτια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το Mgallery Niko Seaside Resort στην Κρήτη και το Banyan Tree στο Βαρκό Αιτωλοακαρνανίας. Εχοντας το βλέμμα στο μέλλον πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυναμική για πολλά επιπλέον και διαφορετικού εύρους ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένων μονάδων πολυτελείας, collection brands, all-inclusive lifestyle και φυσικά μεσαίας και οικονομικής κλίμακας brands.

– Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η χώρα για να βελτιώσει το συνολικό τουριστικό προϊόν και την εμπειρία;

– Για πολλούς από εμάς η πανδημία

ήταν μια περίοδος ενδοσκόπησης, μια περίοδος για να σκεφθούμε τι μέλλον θέλουμε. Σε όλο τον κόσμο χώρες, προορισμοί και βιομηχανίες επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους και επανατοποθετούνται στην αγορά μπροστά σε νέα ταξιδιωτικά πρότυπα, νόρμες και τάσεις. Για την Ελλάδα, όπως και για τον υπόλοιπο κόσμο, η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη αυξάνεται. Καθώς αρχίζουμε να κοιτάμε την επόμενη μέρα, η βιωσιμότητα θα πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των επενδυτικών στρατηγικών και των δράσεών μας. Στη βάση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που προτάθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ελληνική κυβέρνηση είμαι σίγουρος ότι δίνεται έμφαση στις σωστές κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων –αλλά όχι αποκλειστικά– των υποδομών, της ψηφιακής μετάβασης και μιας πράσινης οικονομίας.

– Θα μπορούσατε ίσως να μας δώσετε κάποια δεδομένα των δραστηριοτήτων σας στην Ελλάδα σε σύγκριση με εκείνες σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, όσον αφορά την ανάκαμψη φέτος;

– Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος σε γενικές γραμμές ήταν καλοί μήνες για την Accor στη Νότια Ευρώπη. Τα ταξίδια αναψυχής επέστρεψαν δυναμικά, με τα επίπεδα κρατήσεων να αντισταθμίζουν μέρος της χαμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα στους longdistance ταξιδιώτες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα τα πήγε καλά. Τα έσοδα της Accor από τα δωμάτια (Room Revenue) διπλασιάστηκαν το καλοκαίρι του 2021 σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2020.

– Πόσο σημαντική είναι για εσάς η ελληνική αγορά;

– Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο χαιρετίζεται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εξασφαλίζει σημαντικές επενδύσεις για ένα εξελισσόμενο τουριστικό τοπίο και παρέχει έναν διαφορετικό, πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και πιο αυθεντικό τρόπο να ανακαλύψει κανείς την Ελλάδα. Με τη μακρόχρονη πείρα της σε αυτόν τον τομέα, την ευελιξία και την ηγετική θέση της στον καθορισμό δράσεων για την ανάπτυξη, η Αccor μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο καθώς και ρόλο στρατηγικού εταίρου, συνεργαζόμενη στενά τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καθορίσει τη μελλοντική κατάσταση του ταξιδιού και τη θέση της Ελλάδας ως παγκόσμιας τουριστικής δύναμης. Η Ελλάδα είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας στη Μεσόγειο.

Ο ελληνικός τουρισμός βγαίνει από την κρίση του κορωνοϊού με θετικό πρόσημο και η πλήρης ανάκαμψη είναι θέμα χρόνου. Επεκτεινόμαστε στην ελληνική αγορά με πέντε νέες μονάδες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 586 δωμάτια. Το Ελληνικό θα αναδείξει την Αθήνα σε κορυφαίο city break προορισμό μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282939568431198

Kathimerini Digital