Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Δύσκολη η «εξίσωση» με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος στην Ελλάδα

Δύσκολα διαχειρίσιμο παραμένει το πρόβλημα του κόστους ρεύματος για την κυβέρνηση, καθώς οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση των τιμών στις οποίες στηρίχτηκαν τα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος που ανακοινώθηκαν δεν φαίνεται να επαληθεύονται. Αντιθέτως, το ράλι των τιμών φυσικού αερίου και CO2 συνεχίζεται ακάθεκτο, συμπαρασύροντας τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος προς τα πάνω. Είναι κοινή η εκτίμηση που μεταφέρεται από τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού, εταιρείες και θεσμικούς φορείς, ότι τα μέτρα δεν επαρκούν για την αναχαίτιση των συνεχιζόμενων αυξήσεων. «Τα 150 εκατ. ευρώ από το υπό σύσταση Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μετά βίας θα καλύψουν τις δαπάνες επιδότησης των τιμολογίων για ένα μήνα», τονίζουν παράγοντες της αγοράς, εκτίμηση που φέρεται να έχει μεταφερθεί και στον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους προμηθευτές ρεύματος την περασμένη Τρίτη. Η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να βρει πρόσθετα κονδύλια, εκτιμά ωστόσο ότι η όποια παρέμβαση θα έχει μικρό αντίκτυπο, αφού για να αντιμετωπιστεί το μέγεθος των αυξήσεων απαιτούνται υπέρογκα ποσά.

Τα κυβερνητικά μέτρα στηρίχτηκαν σε εκτιμήσεις για μεσοσταθμική τιμή μεγαβατώρας γύρω στα 100 ευρώ, όταν η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς τον Αύγουστο έφτασε στα 121,7 ευρώ και τον Σεπτέμβριο κινείται ήδη σε πάνω από 123 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά αυξήθηκε κατά 164% και σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 κατά 90%. Την περασμένη Τετάρτη η τιμή έφτασε τα 172,77 ευρώ και την περασμένη Πέμπτη τα 175,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τις εκτιμήσεις αναλυτών να προβλέπουν να φτάνει τα 200 ευρώ βάσει των τιμών κλεισίματος των προθεσμιακών συμβολαίων του φυσικού αερίου και των προβλέψεων για τις τιμές των CO2, που άγγιξαν τα 62 ευρώ ανά τόνο.

Σε αυτό το περιβάλλον, η έκπτωση του 30% που εφαρμόζει ήδη η ΔΕΗ στις καταναλώσεις χαμηλής τάσης είναι αδύνατο να καλύψει το κενό που αφήνει η επιδότηση των 9 ευρώ/κιλοβατώρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα και είναι καταστροφική για την εταιρεία η επέκταση της έκπτωσης σε επίπεδα που να περιορίζουν τις αυξήσεις στα 2-4 ευρώ τον μήνα για τις καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες, εμπορική πολιτική που συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στα μέτρα για την αναχαίτιση των αυξήσεων. Για τους δε ιδιώτες προμηθευτές θεωρείται αδιανόητο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΔΕΗ, όπως τους ζητήθηκε από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα. Το πρόβλημα των φουσκωμένων λογαριασμών, σύμφωνα με τους ιδιώτες προμηθευτές, θα μας συνοδεύει τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Αυτό θα συμβεί ακόμη και αν έχουμε νωρίτερα αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι στην Ελλάδα οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο μεταφέρονται με ένα μήνα καθυστέρηση και ο δεύτερος ότι η εκκαθάριση των λογαριασμών ρεύματος γίνεται ανά τετράμηνο, οπότε οι αυξήσεις των χειμερινών καταναλώσεων θα φανούν την άνοιξη.

Η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να βρει πρόσθετα κονδύλια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

2021-09-19T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/283094187253854

Kathimerini Digital