Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η Amazon επενδύει και στην Ελλάδα

Σήμερα οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και κλιμάκιο της πολυεθνικής

Του ΗΛΊΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Επένδυση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ανακοινώνει σήμερα η Amazon Web Services, στελέχη της οποίας θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τεχνολογικός κολοσσός θα εγκαταστήσει μια από τις 30 «τοπικές ζώνες» που δημιουργεί σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να παρέχει ταχύτερες ψηφιακές υπηρεσίες στους πελάτες της.

Επένδυση στην Ελλάδα αξίας 200 εκατομμυρίων αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα από κοινού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανώτατα στελέχη της Amazon Web Services (AWS) με τα οποία συναντάται σήμερα το πρωί. Η επένδυση αφορά υποδομές που αναπτύσσει σε 30 κομβικά σημεία ανά την υφήλιο η αμερικανική εταιρεία και τις οποίες αποκαλεί Local Zones. Οι «τοπικές ζώνες» της Amazon Web Services είναι ένας τύπος υποδομών που τοποθετεί την υπολογιστική δύναμη, την αποθήκευση και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες πιο κοντά στους πελάτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκτελούν εφαρμογές στο περιβάλλον της AWS, που απαιτούν ταχύτητες απόκρισης μονοψήφιου αριθμού χιλιοστών του δευτερολέπτου (single-digit millisecond latencies) στους τελικούς χρήστες και στις εγκαταστάσεις τους. Στη συνάντηση του κλιμακίου της Amazon με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος.

Η επένδυση ανακοινώθηκε ήδη στο ετήσιο συνέδριο re:invent στις ΗΠΑ, όπου ο Chief Technology Officer της amazon. com, Werner Vogels, δήλωσε ότι θα αναπτύξει πάνω από 30 νέες τοπικές ζώνες σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι νέες τοπικές ζώνες της AWS θα είναι διαθέσιμες από το 2022 στην Ελλάδα και σε άλλες 20 χώρες, μεταξύ των οποίων Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ινδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και Πορτογαλία. Η επιλογή της Ελλάδας από την αμερικανική πολυεθνική έρχεται έπειτα από δύο χρόνια συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, που έδωσε τους πρώτους καρπούς στις αρχές του 2020 με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έμφαση στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας και συνεχίστηκε φέτος με νέο μνημόνιο συνεργασίας το καλοκαίρι το οποίο μάλιστα προβλέπει και τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου Διαστήματος (regional space hub).

Προηγήθηκε η αναβάθμιση του ελληνικού γραφείου με νέα στελέχη και υπηρεσίες, ενώ είχε προχωρήσει και η δημιουργία μιας τοποθεσίας Amazon Cloud Front Edge στην Αθήνα, που ενώνει την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon. Μετά την ωρίμανση της συνεργασίας και των σχετικών συζητήσεων έρχονται οι σημερινές ανακοινώσεις.

Η νέα επένδυση της Amazon Web Services, τα υπό ανάπτυξη υπερσύγχρονα data center της Microsoft και η αντίστοιχη έλευση της Digital Realty στην Αθήνα, εκτιμάται πως αυτομάτως αναβαθμίζει τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό, καθώς σηματοδοτούν τον μαζικό και ποιοτικό εκσυγχρονισμό της και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις που υλοποιούν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό με ψηφιακές λύσεις και υπηρεσίες. Ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει την εν εξελίξει αυτή διαδικασία μετασχηματισμό για το σύνολο της οικονομίας.

Η Ελλάδα αποκτά έτσι τα δικά της data center που θα δώσουν τη δυνατότητα για ταχύτατη και ασφαλή πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας, τις οποίες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια καθημερινά, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσουν για να αγοράσουν τις υποδομές.

Αφορά υποδομές που αναπτύσσει σε 30 κομβικά σημεία ανά την υφήλιο η αμερικανική εταιρεία και τις οποίες αποκαλεί Local Zones.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281500754534252

Kathimerini Digital