Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Lockdown για ανεμβολίαστους στη Γερμανία

Απαγόρευση σε χώρους εστίασης, λιανεμπορίου και ψυχαγωγίας

Lockdown για τους ανεμβολίαστους αποφάσισε χθες η Γερμανία, ενώ η απερχόμενη καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο. Εις το εξής θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα) μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ή διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή». Με αυτή τη διαπίστωση της απερχόμενης καγκελαρίου Μέρκελ και καθώς η αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής «Ομικρον» στη Νότια Αφρική είναι γεωμετρική, η Γερμανία ετοιμάζεται να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο, ενώ απαγορεύει άμεσα την πρόσβαση ανεμβολίαστων στους περισσότερους κλειστούς χώρους, πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων.

Η παραλλαγή «Ομικρον» έχει κυριαρχήσει στη Νότια Αφρική, όπου τα 300 ημερήσια κρούσματα στα μέσα Νοεμβρίου αυξήθηκαν σε 8.500 προχθές και 11.500 νέα κρούσματα χθες. Η Νότια Αφρική έχει νεανικό πληθυσμό, με μέσο όρο ηλικίας τα 28 χρόνια και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη ανοσία λόγω νόσησης, συχνά ασυμπτωματικής. Παρ’ όλα αυτά, η νέα παραλλαγή δεν φαίνεται να «πτοείται». «Η προηγούμενη νόσηση προστάτευε αντί της παραλλαγής “Δέλτα”, αλλά δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με την “Ομικρον”», είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η μικροβιολόγος του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων της Νοτίου Αφρικής, Ανε φον Γκότμπεργκ. «Η αύξηση των κρουσμάτων είναι γεωμετρική», πρόσθεσε η δρ Μισέλ Γκρουμ του ίδιου ινστιτούτου. Την περασμένη εβδομάδα τα ημερήσια κρούσματα στη Νότια Αφρική ήταν 3.500.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων εκτιμά ότι η «Ομικρον» θα είναι η κυρίαρχη

Αμεσα lockdown για ανεμβολίαστους και υποχρεωτικός εμβολιασμός από τον Φεβρουάριο στη Γερμανία.

παραλλαγή και στην Ευρώπη εντός ολίγων μηνών. «Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα μας, έχουμε ενδείξεις ότι η “Ομικρον” μπορεί να προξενήσει πάνω από τις μισές λοιμώξεις SARS-COV-2 στην Ευρωπαϊκή Ενωση εντός των προσεχών μηνών», ανακοίνωσε το κέντρο. Ο επικεφαλής των επιστημονικών συμβούλων της γαλλικής κυβέρνησης, Φρανσουά Ντελφρεζί, τοποθέτησε την εξέλιξη αυτή περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Το τι θα σημάνει αυτό για τη βαρύτητα των λοιμώξεων μένει να αποδειχθεί, αν και από μόνη της η αυξημένη μεταδοτικότητα της «Ομικρον» είναι μια πολύ κακή είδηση για τα συστήματα υγείας, τα οποία βρίσκονται ήδη στα όριά τους εξαιτίας της «Δέλτα». Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, τα εμβόλια προστατεύουν από βαριά νόσηση και θάνατο και στην περίπτωση της «Ομικρον», γι’ αυτό και χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Γερμανία, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να τα αυξήσουν. Στη Γερμανία το ποσοστό εμβολιασμού είναι 68%, έναντι 79% στην Ισπανία και 86% στην Πορτογαλία. Η απερχόμενη καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό θα έρθει στη Βουλή πολύ σύντομα, θα υπάρξει γνωμάτευση του συμβουλίου Βιοηθικής και εφόσον το μέτρο εγκριθεί, θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο. Αυστηρότερα μέτρα ανακοίνωσε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ στο Ισραήλ το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για το αμφιλεγόμενο μέτρο της προσωρινής παρακολούθησης των φορέων της παραλλαγής «Ομικρον».

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281513639436140

Kathimerini Digital