Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

● Υπουργείο Παιδείας:

ΑΠ. Λ.

«Επένδυση για το μέλλον της χώρας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα 166 νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Παιδείας.

«Το αποτύπωμα αυτής της σπουδαίας δουλειάς θα φανεί σε κάποια χρόνια. Πρόκειται για επένδυση για το μέλλον της χώρας», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στο υπουργείο Παιδείας. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε εκεί για τα 166 νέα προγράμματα σπουδών, από το Νηπιαγωγείο έως και τη Β΄ Λυκείου –123 εντελώς νέα και 43 επικαιροποιημένα–, που φιλοδοξούν να αλλάξουν το τοπίο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βασισμένα στη διαθεματικότητα, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, στη βιωματική μάθηση και φέρνοντας στο προσκήνιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας σύγχρονες δεξιότητες και γραμματισμούς, όπως ο ψηφιακός, ο τεχνολογικός, ο οπτικός, ο καλλιτεχνικός.

«Πάρτε παράδειγμα την πανδημία, την οποία για να κατανοήσουμε δεν πρέπει να έχουμε μόνο γνώσεις βιολογίας, ιατρικής, φαρμακολογίας, αλλά και μαθηματικών πάνω στα οποία βασίζεται η κατανόηση της διασποράς του κορωνοϊού», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα 166 προγράμματα αλλάζουν ύστερα από μία εικοσαετία και ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γιάννη Αντωνίου, ζήτησε να υπάρξει μηχανισμός ανανέωσης των προγραμμάτων με βάση τις επιστημονικές εξελίξεις, ώστε να μην περιμένουμε μία ακόμη εικοσαετία για αλλαγή τους.

«Η καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων και η σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με ψηφιακό υλικό είναι ένας κύριος στόχος της δουλειάς που έγινε. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε έναν ψηφιακό “ωκεανό” δίπλα στα σχολικά εγχειρίδια που θα έχουν οι μαθητές, με επιδίωξη την αλλαγή του μοντέλου της σχολικής μάθησης», παρατήρησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία τόνισε την εμπιστοσύνη που τρέφει η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου στους εκπαιδευτικούς και τη σημασία του ρόλου τους στην επιτυχία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ηδη έχει ξεκινήσει η επιμόρφωση περίπου 100.000 εκπαιδευτικών. Στην εκδήλωση, εκπαιδευτικοί που συνέβαλαν στην κατάρτιση προγραμμάτων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθη σε εκδήλωση στο υπουργείο Παιδείας για την παρουσίαση των 166 νέων προγραμμάτων σπουδών.

σπουδών μαθημάτων εξήγησαν τη φιλοσοφία τους, ενώ η «ψυχή» του εγχειρήματος, ο πρόεδρος του ΙΕΠ, κ. Αντωνίου, μίλησε για την ανάγκη το σχολείο να πάψει να έχει βασικό μέλημα την κάλυψη της ύλης και να εστιάσει στην ουσιαστική κατανόηση της σημασίας της πληροφορίας κάθε μαθήματος στη ζωή. Μάλιστα, ο κ. Αντωνίου, παρότι φιλόλογος, επέλεξε στην ομιλία του παραδείγματα μόνο από τα μαθηματικά, ίσως θέλοντας να αποδείξει στην πράξη πόσο ουσιαστική δουλειά έγινε στα προγράμματα σπουδών του εμβληματικού μαθήματος.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281526524338028

Kathimerini Digital