Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

«Εδώ και δέκα χρόνια, μια συμμορία με αστυνόμους»

Οι ανώνυμες επιστολές που αποκάλυψαν τους επίορκους

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Δύο ανώνυμες επιστολές, που έφθασαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. τον Απρίλιο και τον Ιούλιο αποκάλυψαν τη δράση του πολυμελούς κυκλώματος επιόρκων, που προμήθευε με πλαστές ταυτότητες σκληρούς κακοποιούς. Ο συντάκτης των επιστολών γνώριζε πρόσωπα και πράγματα και ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός στις περιγραφές του, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο ήταν δομημένο το κύκλωμα όσο και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων σε αυτό.

Μια πληροφορία που διαβίβασε τον Ιανουάριο στις Εσωτερικές Υποθέσεις ο επικεφαλής του Τμήματος Ασφαλείας Χαλανδρίου και δύο ανώνυμες επιστολές που έφτασαν ένα μήνα αργότερα με ταχυδρομείο στους «Αδιάφθορους» αποκάλυψαν τη δράση του κυκλώματος επίορκων αστυνομικών, που τροφοδοτούσαν με πλαστές ταυτότητες σκληρούς κακοποιούς. Η πληροφορία που έχει αποτυπωθεί σε πληροφοριακό δελτίο, με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου, αφορούσε έλεγχο αστυνομικών σε άνδρα που είχε εντοπιστεί να κινείται έξω από το σπίτι της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Λεπενιώτη.

Ο ύποπτος είχε δείξει ταυτότητα υπό στοιχεία Αλεξέι Τσέτκοβ, με καταγωγή από το Σουχούμι της Αμπχαζίας. Ωστόσο, από τον έλεγχο των αποτυπωμάτων του προέκυψε ότι επρόκειτο για τον σεσημασμένο Αλβανό Μάριο Λεσκάι. Αν και η πλαστή ταυτότητά του είχε εκδοθεί στο Τ.Α. Ασπροπύργου, ο Αλβανός απολογούμενος είχε υποστηρίξει ότι την αγόρασε από την Ομόνοια αντί 1.000 ευρώ. Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ενα μήνα αργότερα, στα γραφεία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων έφτασε ανώνυμη επιστολή με πληροφορίες για τη δράση κυκλώματος που εξέδιδε «κατά παραγγελία» ταυτότητες και διαβατήρια για λογαριασμό Αλβανών και υπηκόων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης εις βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για διακίνηση ναρκωτικών και άλλα αδικήματα.

«Εδώ και δέκα χρόνια, μια συμμορία με μπλεγμένους μέσα αστυνόμους, δημοσίους υπαλλήλους, αλλά κυρίως γνωστούς και αγνώστους του κοινού ποινικού δικαίου λυμαίνονταν τον τόπο, βγάζοντας με διάφορα κόλπα ταυτότητες και διαβατήρια σε συνεργασία με “βρώμικους” της Ασφάλειας σε διάφορα τμήματα της Αθήνας αλλά και στην επαρχία», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανώνυμη επιστολή.

Στο ίδιο κείμενο, ο ανώνυμος πληροφοριοδότης προσδιόρισε την «ταρίφα» για την έκδοση των πλαστών εγγράφων στις 30.000 με 35.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι, εκτός από καταζητούμενους κακοποιούς, χρήση των υπηρεσιών του κυκλώματος κάνουν ιερόδουλες αλλά και άτομα που εργάζονται ως «μπροστινοί» σε εταιρείες με τσιγάρα, βενζινάδικα και αλλού. Ανώνυμες επιστολές στάλθηκαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων τον Απρίλιο και τον Ιούλιο με λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος. «Να ξέρετε ότι όλοι αυτοί που σας γράφω εδώ πέρα είναι λιγούρια […] όλοι τους προσέχουν να μην πέσουν σε κανένα αστυνομικό που δεν είναι δικός τους και δεν τα παίρνει, και πιαστούν και χαλάσουν το όνομά τους στην πιάτσα».

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα, εκ των οποίων οι δέκα είναι αστυνομικοί. Πρόκειται για τον επικεφαλής Τμήματος Ασφάλειας της Δυτικής Αττικής και χαμηλόβαθμους αστυνομικούς από τμήματα έκδοσης Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων της Αττικής. Ενώπιον της Δικαιοσύνης παραπέμπονται ακόμα μία υπάλληλος σε ληξιαρχείο Δήμου Δυτικής Αττικής και ιδιώτες. Ολοι τους αναμένεται να απολογηθούν σήμερα ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς. «Δυσκολεύομαι να υιοθετήσω ότι όλοι οι κατηγορούμενοι συγκροτούν πολυμελή εγκληματική οργάνωση», σημείωσε ο νομικός εκπρόσωπος ενός εκ των συλληφθέντων, Φίλιππος Σκαμπαρδώνης.

Ο πληροφοριοδότης προσδιόρισε την «ταρίφα» για την έκδοση των πλαστών εγγράφων στις 30.000 με 35.000 ευρώ.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281758452572012

Kathimerini Digital