Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Το πλαίσιο για την αναμόρφωση της ΠΥΡΚΑΛ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Περίπου 62.000 τ.μ. κτιρίων, που θα φθάνουν κατ’ ανώτατο τα 28 μέτρα, θα ανεγερθούν στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στον Αγιο Δημήτριο, προκειμένου να στεγάσουν τα υπουργεία που θα μεταφερθούν εκεί από το κέντρο της Αθήνας. Η πρόβλεψη αυτή εντάχθηκε σε «πακέτο» τροπολογιών που ψηφίστηκε προ τριημέρου από τη Βουλή. Στο ίδιο κείμενο συμπεριελήφθη η παραχώρηση 128 στρεμμάτων δασικής έκτασης με παιδικές κατασκηνώσεις δίπλα στο Μάτι για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου, που ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, δίνεται δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων στον αιγιαλό και στην παραλία σε οκτώ ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Οι τροπολογίες συμπεριελήφθησαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις στρατηγικές επενδύσεις. Σε σχέση με την ΠΥΡΚΑΛ ορίζει το γενικό πλαίσιο, που θα εξειδικευθεί στη συνέχεια μέσω ειδικού πολεοδομικού πλαισίου (ώστε να τροποποιηθεί το ισχύον πλαίσιο της περιοχής, που προέβλεπε τη μετατροπή όλου του χώρου σε πάρκο μετά την απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ). Πιο συγκεκριμένα: • Το 50% του ακινήτου, έκτασης 154,8 στρεμμάτων, θα λάβει χρήσεις πολεοδομικού κέντρου. Στα 77 στρέμματα που προορίζονται για τη μεταφορά υπουργείων θα ισχύσει συντελεστής δόμησης 1,8 (έναντι 1,2 της περιοχής) και η κάλυψη του δομήσιμου χώρου θα είναι 60% (αρχικά είχε εξαγγελθεί Σ.Δ. 0,9 και κάλυψη 22%, αφορώντας προφανώς το σύνολο της έκτασης). Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο, στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ (ανήκει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα - ΕΑΣ) βρίσκονται σήμερα 91 κτίρια (110.000 τ.μ.), εκ των οποίων θα κατεδαφιστούν τα 66 (68.413 τ.μ.) και θα διατηρηθούν 25 (41.587 τ.μ.). Θα ανεγερθούν 7 νέα κτίρια (69.000 τ.μ.) και ακόμα 22.727 τ.μ. ως προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια (συνολική δόμηση, διατηρούμενη και νέα, 133.314 τ.μ.).

• Στο υπόλοιπο 50% του ακινήτου θα δημιουργηθεί πάρκο με το όνομα «Ανδρέας Λεντάκης». Ωστόσο, όπως προκύπτει από το πλάνο που συνοδεύει την τροπολογία, το πάρκο δεν θα είναι ενιαίο αλλά χωρισμένο σε δύο τμήματα, στα οποία θα παρεμβάλλεται η δομημένη έκταση (και επομένως θα λειτουργήσει σαν «πίσω αυλή» των υπουργείων). Επιπλέον, μέσα στα 77 στρέμματα συμπεριλαμβάνονται και κάποια υφιστάμενα κτίρια που θα χαρακτηριστούν διατηρητέα. Για το Μάτι, προβλέπεται η παραχώρηση κατά χρήση (όχι η ιδιοκτησία) στον Δήμο Μαραθώνα έκτασης 128 στρεμμάτων, επί των οποίων βρίσκονται και οι παιδικές κατασκηνώσεις του Οίκου Ναύτου. Πρόκειται για έκταση που βρίσκεται στο όριο του οικισμού (και δεν κάηκε) και η παραχώρησή της ικανοποιεί

Τι προβλέπεται για τα υφιστάμενα και νέα κτίρια, αλλά και για το πάρκο – Παραχώρηση 128 στρ. δασικής έκτασης δίπλα στο Μάτι για δημιουργία κοινόχρηστου χώρου.

παλαιό αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Η έκταση θα μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο αναψυχής και η βλάστησή της θα αποκατασταθεί με τη βοήθεια ιδιώτη αναδόχου έως το τέλος του 2022.

Αυθαίρετα

Επίσης, με τις τροπολογίες τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών νομιμοποιούν ακόμα ένα «πακέτο» αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες, αυτή τη φορά σε οκτώ ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. Ανάμεσα σε αυτά, η έκταση του «Ξενία» Σκιάθου, η πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών Ηρακλείου και εκτάσεις στο Αντίρριο, στο Πήλιο και στον Δήμο Θερμαϊκού. Οι αυθαιρεσίες αφορούν την κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων και θα νομιμοποιηθούν δωρεάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

el-gr

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281771337473900

Kathimerini Digital