Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΝΤΟΜΙΝΟ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Με πολιτικό σεισµό ισοδυναµεί η αναγγελία, χθες το µεσηµέρι, του τέως καγκελαρίου της Αυστρίας, Σεµπάστιαν Κουρτς, ότι εγκαταλείπει την ηγεσία του Λαϊκού Κόµµατος και αποχωρεί από την πολιτική. Λίγες ώρες αργότερα, την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενµπεργκ, ο οποίος περνάει στην Ιστορία ως ένας από τους πλέον βραχύβιους κατόχους του αξιώµατος, στο οποίο παρέµεινε µόλις 52 ηµέρες.

Τον Οκτώβριο, όταν ο Κουρτς είχε παραδώσει αιφνιδιαστικά την καγκελαρία στον τότε υπουργό Εξωτερικών Σάλενµπεργκ, είχε θεωρηθεί ότι η κίνηση ήταν προσωρινή, µέχρι να καθαρίσει το όνοµά του από τις κατηγορίες διαφθοράς.

«∆εν είµαι ούτε άγιος ούτε εγκληµατίας», είπε ο 35χρονος Κουρτς στη µακροσκελή δήλωση της παραίτησής του. «Θα χαρώ πολύ όταν έρθει η µέρα να αποδείξω στο δικαστήριο ότι οι κατηγορίες είναι ψευδείς». Η οµοσπονδιακή εισαγγελία ελέγχου της διαφθοράς έχει κατονοµάσει τον Κουρτς και εννέα ακόµη άτοµα ως υπόπτους για αδικήµατα που αφορούν «µαύρο» πολιτικό χρήµα, πλαστές δηµοσκοπήσεις και ανίερες συµφωνίες µε µέσα ενηµέρωσης.

∆ύσκολοι µήνες

Ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόµµατος, της κοινοβουλευτικής οµάδας και από το βουλευτικό αξίωµα, ο Κουρτς τόνισε ότι αυτή είναι προϊόν ενδοσκόπησης και όχι εξωτερικών πιέσεων. Παραδέχθηκε όµως ότι οι τελευταίοι µήνες ήταν δύσκολοι. «Η καθηµερινότητά µου στην πολιτική δεν ήταν πλέον ένας ανταγωνισµός µεταξύ των καλύτερων ιδεών, αλλά µια άµυνα απέναντι σε κατηγορίες, ισχυρισµούς, υπαινιγµούς και δικαστικές διαδικασίες», επισήµανε.

Στο τέλος της δήλωσης ο Κουρτς αρνήθηκε να δεχθεί ερωτήσεις. «Θα µε συγχωρήσετε, πάω να παραλάβω τον γιο µου και τη φίλη µου από το µαιευτήριο», είπε. Η γέννηση του πρώτου του παιδιού παρουσιάστηκε από τον απερχόµενο ισχυρό άνδρα του Λαϊκού Κόµµατος ως σηµείο καµπής για την απόφασή του να αλλάξει καριέρα. Αγνωστο είναι

Ντόµινο εξελίξεων από το πρόωρο πολιτικό τέλος του 35χρονου τέως καγκελαρίου της Αυστρίας, που δήλωσε: «∆εν είµαι ούτε άγιος ούτε εγκληµατίας».

τι θα απογίνει µε τη συγκυβέρνηση Λαϊκού Κόµµατος - Πρασίνων, καθώς θεωρείται βέβαιος ένας ευρύς ανασχηµατισµός, που θα συµπαρασύρει και άλλους πολιτικούς φίλους του Κουρτς, πέραν του Σάλενµπεργκ. Η σκυτάλη της κοµµατικής ηγεσίας περνάει, σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις, στον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νεχάµερ, ενώ ο ίδιος είναι πιθανότατα ο επόµενος καγκελάριος.

Η πολιτική κρίση σε επίπεδο κορυφής ξεσπάει ταυτόχρονα µε την πολιτική αναταραχή στη βάση, µε καθηµερινές διαδηλώσεις εναντίον των µέτρων υποχρεωτικότητας των εµβολιασµών.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281921661329260

Kathimerini Digital