Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Λουκουμάδες

ΤΗς ΓΙΟΥΛΗς ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Ττο πρόβλημα με τον διορισμό της Ανεζινιώς Σταμούλη στη θέση της αναπληρώτριας διοικήτριας του νοσοκομείου Ικαρίας είναι ότι έχει ζαχαροπλαστείο στη Σάμο; Οτι είναι η ιδιοκτήτρια του «Λουκουμαδόσπιτου»; Στοχοποιείται και χλευάζεται εδώ και ημέρες η κ. Σταμούλη, επειδή κάποια στιγμή στη ζωή της εργάστηκε ως ζαχαροπλάστρια, η συζήτηση έχει εκτροχιαστεί και ακόμη δεν είναι σαφές αν έχει τα προσόντα γι’ αυτήν τη θέση, αν η επιλογή της έγινε με διαφάνεια και νομιμότητα και αν, φυσικά, διαθέτει εμπειρία από ανάλογη θέση.

Η ίδια ευχαρίστησε τον τοπικό βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χριστόδουλο Στεφανάδη για την εμπιστοσύνη, ομολογώντας επί της ουσίας ότι εκείνος την πρότεινε. Δεν είναι μυστικό, βέβαια, ότι αυτές οι θέσεις είναι κομματικές κι εκεί βολεύονται «ημέτεροι» των κυβερνήσεων. Συχνά μάλιστα αποτελούν εφαλτήριο για κομματική ανέλιξη. Ενας επιτυχημένος διοικητής νοσοκομείου της περιφέρειας, κάποιος δηλαδή που θα το «τρέξει» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, έχει πολλές πιθανότητες να διακριθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, ίσως και να μπει στη Βουλή αν τον στηρίξει το κόμμα.

Το θέμα με τους διοικητές των νοσοκομείων έχει έρθει πολλές φορές στην επικαιρότητα και είναι ισχυρό αντιπολιτευτικό όπλο. Το 2018, η Ν.Δ. είχε αξιοποιήσει στο έπακρο τον διορισμό ενός ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ στη διοίκηση του νοσοκομείου Σαντορίνης. Στο τιμόνι νοσοκομείων της χώρας έχουμε δει κατά καιρούς γυμναστές, γεωπόνους, απόστρατους αξιωματικούς, νεαρούς χωρίς καμία εργασιακή εμπειρία, αλλά και 80χρονους. Και σχεδόν κάθε φορά που αλλάζει μια κυβέρνηση, αλλάζουν και οι διοικητές των νοσοκομείων.

Η νυν κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά τον πήχυ για τους νέους διοικητές με συμβάσεις αποδοτικότητας και ειδικούς στόχους, 23 συνολικά, σχετικούς με την οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων, τα αποθεματικά και τα χρέη προς τους προμηθευτές, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την εφαρμογή εργαλείων μάνατζμεντ.

Οι διοικήσεις πρέπει να μειώνουν τα κόστη προμηθειών, συντήρησης και ενέργειας, να ελέγχουν στενά τις δαπάνες για φάρμακα και υγειονομικό υλικό, να βελτιώνουν διαρκώς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μειώνοντας τους χρόνους αναμονής, να αναπτύσσουν νέες υπηρεσίες. Ο προηγούμενος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε εξαγγείλει συχνές, τακτικές αξιολογήσεις προκειμένου να διαπιστώνεται κατά πόσον οι διοικήσεις έχουν προχωρήσει στην επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί. Οι πληροφορίες μας είναι ότι οι αξιολογήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Βρίσκονται σε εξέλιξη. Ισως τους έπεσαν βαριές, σαν τους λουκουμάδες: αν φας πολλούς, σου κάθονται στο στομάχι.

ΑΠΟΨΕΙΣ

el-gr

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281938841198444

Kathimerini Digital