Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

«Δεν υπάρχουν έρευνες»

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Το πρόβλημα με τον συμβατικό τίτλο «Δεν υπάρχουν ΜΕΘ» δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα. Χώρες υψηλής περιωπής, όπως η Γερμανία, που καμαρώνουν βλέποντας να τις έχουν παράδειγμα όλες οι υπόλοιπες, αναγκάστηκαν στις σκληρές ημέρες της πανδημίας να προχωρήσουν σε εξαγωγή ασθενών σε γειτονικά κράτη. Οι κλίνες εντατικής θεραπείες στα δικά τους νοσοκομεία δεν επαρκούσαν, πιθανότατα επειδή παντού η δημόσια υγεία κρίνεται «πολυτελής». Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να προσφύγει σε γειτονικές της χώρες. Ολες τους βασανίζονται από τα πανδημικά κύματα και καμιά τους δεν διαθέτει ιδιαίτερα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, ικανό να φιλοξενήσει και ξένους ασθενείς. Και γιατί άλλωστε να καταφύγει σε ξένα ιατρικά χέρια η πατρίδα μας; Οπως με μονότονη περηφάνια διαβεβαίωναν οι κυβερνώντες κάθε βαθμίδας, οι ΜΕΘ μας φτάνουν και περισσεύουν, άλλωστε αυξήθηκαν και με τις ποικίλες δωρεές. Δωρεές έγιναν, αλλά ως ΜΕΘ δεν νοείται ένας θάλαμος που διαθέτει τα απαραίτητα μηχανήματα. Η ΜΕΘ είναι ο τόπος ενός κατανυκτικά σιωπηρού πολέμου, όπου οι μαχητές δεν είναι τα τεχνολογικά σύνεργα αλλά όσοι ξέρουν να τα χρησιμοποιούν. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Και τέτοιοι ειδήμονες δεν προσλήφθηκαν.

Η κυβέρνηση, που έχει άλλωστε τη βεβαιότητα ότι η διοίκηση ενός νοσοκομείου είναι τόσο ελαφριά υπόθεση ώστε να μπορεί να τη φορτώσει στους αδύναμους ώμους οποιουδήποτε δραματικά ανειδίκευτου ημιστελέχους της, προτίμησε να θεραπεύσει το πρόβλημα διά μετακινήσεων και αποσπάσεων. Και βρέθηκαν έτσι ακόμα και οφθαλμίατροι ή γενικοί παθολόγοι στις ΜΕΘ και στις ΜΑΦ· βάρος μάλλον παρά βοήθεια.

Τώρα που το τέταρτο κύμα παίρνει εκατό ζωές τη μέρα, με συνανθρώπους μας να πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, οι κυβερνώντες εισήγαγαν πρώτα τη θεωρία του «ψευδοπροβλήματος» (θαρρείς και υπάρχει και ψευδοθάνατος) και κατόπιν κατέφυγαν στον κομπογιαννιτισμό της σχολής «Δεν Υπάρχουν Ερευνες». Ανίκανοι και απρόθυμοι να αποδεχτούν ότι δεν τα κάνουν όλα άριστα, κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς την επιστημονική κοινότητα για ερευνητική ραθυμία, αλλά και για ανεπαρκή βοήθεια στους βαριά νοσούντες. «Δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν ότι οι εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν»... Το είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Αν ο κ. Μητσοτάκης κάνει συλλογή με τις ατυχείς στιγμές του, προς αυτοδιόρθωση, αυτή ήταν η ατυχέστερη. Μέχρι στιγμής.

ΑΠΟΨΕΙΣ

el-gr

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281947431133036

Kathimerini Digital