Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

«Εργαστήριο» μεταλλάξεων και υποχρεωτικότητα

ΤΗς ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Θα αποτελέσει η έμμεση υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών μια πρόβα τζενεράλε πριν από την επιβολή οριζόντιας υποχρεωτικότητας; Είναι σαφές ότι η απόφαση της κυβέρνησης να πιέσει τους άνω των 60 ετών για εμβολιασμό πρωτίστως εκκινεί από την πίεση στο σύστημα υγείας, που για περισσότερο από ενάμιση χρόνο λειτουργεί στα όριά του. Το οικονομικό κόστος αυτής της κατάστασης είναι δυσβάσταχτο: είναι ενδεικτικό ότι στα νοσοκομεία της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, στις περιοχές που δοκιμάζονται σκληρά από αυτό το τέταρτο κύμα της πανδημίας, χρειάζεται αναπλήρωση των αποθεμάτων οξυγόνου καθημερινά, συχνά και δύο φορές την ημέρα, ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι το κόστος νοσηλείας για ασθενείς με κορωνοϊό, δεδομένου του αυστηρού πρωτοκόλλου μέτρων προστασίας που ακολουθείται. Ακόμη, όμως, και αν παραμεριστεί το οικονομικό κόστος, η καταπόνηση του ανθρώπινου δυναμικού δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Και ενώ στην Ελλάδα η κυβερνητική απόφαση ξεσήκωσε αντιδράσεις ακόμη και για ταξικού χαρακτήρα μέτρο, όπου όσοι μπορούν να πληρώνουν θα μένουν ανεμβολίαστοι και οι υπόλοιποι όχι, διάκριση που, πάντως, ισχύει για πάσης φύσεως πρόστιμα, η επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού μπαίνει για τα καλά στην ατζέντα της συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απάντησε χθες ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει. Και μιλώντας με αριθμούς, σημείωσε ότι το 66% του γενικού πληθυσμού της Ε.Ε. είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Η συζήτηση αναμένεται να μεταφερθεί σύντομα στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., στο συμβούλιο υπουργών Υγείας κατ’ αρχάς και στη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα του μήνα. Το κλίμα στις Βρυξέλλες, όπως μεταφέρεται από δημοσιογραφικές πηγές, είναι ξεκάθαρο: ενώπιον της κατάρρευσης της οικονομίας και του συστήματος υγείας, η ευρωπαϊκή ηγεσία εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε υποχρεωτικότητα. Πολύ περισσότερο, που οι ενημερωτικές εκστρατείες για τα οφέλη του εμβολιασμού και τα περιοριστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους δείχνουν να έχουν εξαντλήσει την επίδρασή τους στο τμήμα του πληθυσμού που εξακολουθεί να αρνείται. Το επιχείρημα που δείχνει να βαραίνει είναι ότι, όσο παραμένει τόσο υψηλό το ποσοστό ανεμβολίαστων, η μάχη με την πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσει. Βεβαίως,

Οσο παραμένει χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη σε άλλες περιοχές του πλανήτη, η μάχη με την πανδημία διαρκώς θα αναζωπυρώνεται.

το επιχείρημα αυτό ισχύει και σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει επισημανθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από την έναρξη της διάθεσης εμβολίων: όσο ο πλανήτης χωρίζεται σε ζώνες εμβολιασμένων και πολλών ανεμβολίαστων, το «εργαστήριο» γέννησης μεταλλάξεων του κορωνοϊού θα παραμένει ενεργό και απειλητικό. Ηδη από την έναρξη εμβολιασμού με δεύτερη δόση, ο ΠΟΥ είχε επισημάνει την ανάγκη γενικευμένου εμβολιασμού με τουλάχιστον μία δόση σε παγκόσμιο επίπεδο ως τη μόνη αποτελεσματική πολιτική ανάσχεσης της πανδημίας. Η υποχρεωτικότητα σε επίπεδο χώρας θα θωρακίσει καλύτερα την Ελλάδα, σε επίπεδο Ε.Ε. την Ευρώπη. Αλλά όσο παραμένει χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη σε άλλες περιοχές του πλανήτη, η μάχη με την πανδημία διαρκώς θα αναζωπυρώνεται. Και αυτή είναι, επίσης, μια συζήτηση που πρέπει να γίνει στην Ε.Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

el-gr

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281981790871404

Kathimerini Digital