Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η Μαρία, η Αµίνα, το Κχ και τα Χριστούγεννα

TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟ∆ΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ttheodoropoulos@kathimerini.gr

Αυτά που θα διαβάσετε θα προκαλέσουν θυµηδία στο ακροατήριο των αναγνωστών, όµως µην αρχίσετε να χαχανίζετε. Κατά την κυρία Ελέν Ντάλλι, Ευρωπαία επίτροπο για την Ισότητα, υπάρχουν ονόµατα και λέξεις που καλόν είναι να µην κυκλοφορούν ανενδοίαστα στους απολυµασµένους διαδρόµους των Βρυξελλών. Το πρώτο όνοµα είναι το Μαρία. Το όνοµα της Θεοµήτορος κατά τους Χριστιανούς. Το αναφέρει σε εγκύκλιο καλής πολυπολιτισµικής συµπεριφοράς προς την αξιότιµη γραφειοκρατία της. Κι αν σε λένε Μαρία τι κάνεις; Μπορείς να προσθέσεις και το όνοµα Αµίνα, της µητέρας του προφήτη Μωάµεθ – αυτό είναι δική µου πρόταση. Μαρία-αµίνα, το µέλλον της Ευρώπης. Χριστούγεννα είπατε; Γιορτές, λέµε εµείς οι προοδευτικοί και ανεξίθρησκοι. ∆εύτερη οδηγία στο εγχειρίδιο καλής συµπεριφοράς. Τρίτη και καλύτερη: Αντί να προσφωνείτε «κυρίες και κύριοι», καλύτερα να λέτε «Κχ» -«Μx»-, ώστε να αντιλαµβάνονται και οι µη δυαδικοί ακροατές σας ότι απευθύνεστε και σ’ αυτούς. ∆εν συνιστάται, για λόγους υγιεινής, η χρήση της λέξεως «οµοφυλόφιλος». Απαγορεύεται επίσης η κατάποση ερυθρού οίνου, κι ας είναι Μπορντώ, ή αποσταγµάτων, κι ας είναι ουίσκι ή τσίπουρο – δικές µου προσθήκες.

Αυτά είναι τα τελευταία νέα από την Επιτροπή. Μερικές εβδοµάδες πριν είχαµε πληροφορηθεί ότι η ίδια Επιτροπή είχε χρηµατοδοτήσει διαφηµιστικό σποτάκι για να προβληθεί η «χιτζάµπ» ως πράξη απελευθέρωσης. Το σποτάκι αποσύρθηκε τελικώς, και τώρα η Ελέν Ντάλλι δήλωσε έτοιµη να ξαναµελετήσει τις οδηγίες καλής συµπεριφοράς. Ελπίζω να ανακαλέσει τις οδηγίες προς τη Μαρία – έχω πολλές φίλες και δεν µπορώ να τις λέω Αµίνα µετά από τόσα χρόνια. Ελπίζω να µε αθωώσει όταν εύχοµαι «Καλά Χριστούγεννα». Γιορτές είναι, δεν έχω αντίρρηση, όµως δεν θέλω να τις µπερδεύω µε την 25η Μαρτίου ή το Πάσχα.

Ακόµη και στην εφηµερίδα µου διάβασα ότι η κυρία Ντάλλι αναγκάστηκε να το ξανασκεφτεί, εξαιτίας των αντιδράσεων κάποιων ακροδεξιών. Μας διαφεύγει ότι η ισχυρότερη αντίδραση ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, τον καρδινάλιο Πιέτρο Παολίν. Αναρωτήθηκε αν θέλουµε να εξαλείψουµε τη χριστιανική διάσταση της Ευρώπης. Ρητορική η ερώτηση, όµως όποιος ταυτίζει το Βατικανό µε την Ακροδεξιά µάλλον δεν ξέρει τι του γίνεται. Η κυρία Ντάλλι είναι µέλος του Εργατικού Κόµµατος της Μάλτας, το οποίο συµµετέχει στη σοσιαλιστική οµάδα. Τι λένε οι Ελληνες οµοϊδεάτες της για όλ’ αυτά; Τι λέει ο αντιπρόεδρος της «Σοσιαλιστικής διεθνούς» κύριος ΓΑΠ; Την Κυριακή έχουν εκλογές. Πώς βλέπουν την Ευρώπη όλοι αυτοί; Και ο Μαργαρίτης Σχοινάς ποια άποψη έχει για το όνοµα «Μαρία» ή τα Χριστούγεννα;

ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ

el-gr

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282278143614828

Kathimerini Digital