Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Στήριξη εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

ΕΙΡΉΝΉ ΧΡΥΣΟΛΩΡΆ

Μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, αλλά και ανάπτυξης του μάρκετινγκ και κάλυψης κεφαλαίου κίνησης περιλαμβάνουν οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση των εξαγωγών, σύμφωνα με όσα είπαν χθες στο virtual forum του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θ. Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το «Ελλάδα 2.0» προβλέπει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών, την αξιοποίηση πόρων 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι επενδυτικοί πόροι που κινητοποιούνται αναμένεται να ανέλθουν στα 409 εκατ. ευρώ.

«Ηδη», είπε, «μεταξύ των πρώτων έργων του σχεδίου που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται περιλαμβάνεται το έργο “Εξωστρεφής γεωργία”, προϋπολογισμού 20,7 εκατ. ευρώ, που αφορά την ανάπτυξη και αναβάθμιση μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών για την ενίσχυση και υποστήριξη των εξαγωγών του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα». Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε μια καινοτομία που παρουσιάζουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ενώ είναι επενδυτικά δάνεια θεωρούν ως εντασσόμενο μέρος στην επένδυση, μέχρι και 30% του δανείου, τις δαπάνες μάρκετινγκ ή το κεφάλαιο κίνησης. Αυτό είναι καινοτόμο και εξόχως αναπτυξιακό. Δεν υπήρχε στα σχέδια μέχρι τώρα. Αντιλαμβάνεστε πόσο καθοριστικό είναι το μάρκετινγκ, όπως και οι συνεργασίες για να μπορέσουμε να διεισδύσουμε στις ξένες αγορές». Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως για όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις υπάρχει ειδική μεταχείριση όσον αφορά τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Μια εξαγωγική επιχείρηση είναι επιλέξιμη για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ακόμη και όταν το 15% του τζίρου της αφορά εξαγωγές. Τότε μπορεί να λάβει δάνεια μέχρι το 30% της επένδυσης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Οταν υπερβαίνει το 45% (σ.σ. ο τζίρος της), δύναται να λάβει για το 50% της επένδυσης το μέγιστο, δηλαδή ποσοστό δανειοδότησης που μπορεί να πάρει κάποιος από το Ταμείο Ανάκαμψης».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

el-gr

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282398402699116

Kathimerini Digital