Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

● ΑΑΔΕ.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αυτόματες κατασχέσεις για χρέη στην εφορία, αυξημένες διασταυρώσεις και αξιοποίηση των δεδομένων από τα ηλεκτρονικά βιβλία ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ το 2022, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των κρατικών εσόδων.

Αυτόµατες κατασχέσεις για χρέη στην εφορία, αυξηµένες διασταυρώσεις και αξιοποίηση των δεδοµένων από τα ηλεκτρονικά βιβλία ενεργοποιεί η ΑΑ∆Ε το 2022 µε στόχο τον περιορισµό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των κρατικών εσόδων. Οι φοροελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους µε τάµπλετ µέσω των οποίων θα έχουν άµεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχοµένων και θα εκδίδουν αυτόµατα σηµείωµα µε τα αποτελέσµατα του ελέγχου, ενώ στη διάθεσή τους θα έχουν το νέο πληροφοριακό σύστηµα Eispraxis για να κυνηγήσει τους οφειλέτες, κυρίως αυτούς που έχουν την οικονοµική δυνατότητα να πληρώσουν ή να ρυθµίσουν τα χρέη τους αλλά δεν το πράττουν.

Το επιχειρησιακό σχέδιο για το 2022 περιλαµβάνει νέες ψηφιακές υπηρεσίες όπως για παράδειγµα τις γονικές παροχές και κληρονοµιές, καθώς και την ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενηµερότητα µε αυτόµατη παρακράτηση των οφειλών. Ταυτόχρονα, οι πολίτες από το νέο έτος θα µπορούν να πληρώνουν φόρους και τέλη µε κάρτες εξωτερικού.

Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό της ΑΑ∆Ε, το 2022 προγραµµατίζεται:

— Ανάπτυξη εφαρµογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονοµιάς.

— Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενηµερότητας µε παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής.

— ∆ιαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωµές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.

— Ανάπτυξη εφαρµογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑ∆Ε.

— Υλοποίηση αυτοµατοποιηµένου συστήµατος ενηµέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθµίσεων.

— Επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοµατοποίησή τους (περιλαµβανοµένης της ηλεκτρονικής άρσης και του περιορισµού κατασχέσεων).

— Ανάπτυξη συστήµατος αξιοποίησης καταγγελιών και πληροφοριών.

— Ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαχείριση οφειλών και ρυθµίσεων. Αξιολόγηση χαρτοφυλακίου οφειλών και ρυθµίσεων - ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά οφειλετών. Νέο πλαίσιο ενηµέρωσης για την τήρηση ρυθµίσεων. Προτεραιοποίηση λήψης αναγκαστικών µέτρων.

— Εφαρµογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.

— Πιλοτική ανάπτυξη εφαρµογής µερικού επιτόπιου ελέγχου µέσω tablets (Elenxislive). Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουµένου. Ψηφιακή έκδοση σηµειώµατος διαπιστώσεων ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους.

Σε ό,τι αφορά το νέο πληροφοριακό σύστηµα Eispraxis που ενεργοποιείται το νέο έτος, θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήµατα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήµατα της ΑΑ∆Ε, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους (κτηµατολόγιο, ΓΕΜΗ). Για κάθε οφειλή θα δηµιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενηµερώνεται σε πραγµατικό χρόνο για τις ενέργειες και τα µέτρα που έχουν ληφθεί. Παράλληλα, θα «παρακολουθούνται» όλοι όσοι εµπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως οφειλέτες, συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόµιµοι εκπρόσωποι (µε αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόµενες επιχειρήσεις (όµιλοι, απορροφήσεις, συγχωνεύσεις).

Αυξηµένες διασταυρώσεις και αυτόµατες κατασχέσεις για χρέη προς το ∆ηµόσιο.

OIKONOMIKH

el-gr

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282424172502892

Kathimerini Digital