Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Το χρονοδιάγραμμα της δημόσιας προσφοράς του ομολόγου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ Χ. ΡΟΎΣΑΝΟΓΛΟΎ

Στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που θα προκύψουν από το ομόλογο, ύψους 300 εκατ. ευρώ και διάρκειας επτά ετών, που πρόκειται να εκδώσει η εισηγμένη. Με βάση το πληροφοριακό δελτίο που ενέκρινε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από τα 291,7 εκατ. ευρώ των εσόδων (8,2 εκατ. ευρώ θα είναι τα έξοδα της έκδοσης), τα 225 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών που σχετίζονται με την υλοποίηση έργων, υφιστάμενων και νέων, ή για την απόκτηση συμμετοχών ή την εξαγορά ομοειδών εταιρειών. Για παράδειγμα, τα προηγούμενα χρόνια, ο όμιλος είχε εξαγοράσει τα ποσοστά συμμετοχής ξένων ομίλων στις εταιρείες παραχώρησης των οδικών αξόνων που εκμεταλλεύεται, διαθέτοντας σήμερα το 100% στην Ιονία Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε65.

Επίσης, με βάση το πληροφοριακό δελτίο, κεφάλαια 46,7 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, είτε της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είτε θυγατρικών αυτής. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την εξόφληση υφιστάμενου ή μελλοντικού δανεισμού. Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, την προσεχή Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, θα γίνει γνωστό το εύρος διάθεσης του ομολόγου, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η δημόσια προσφορά.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω ομόλογο είναι και το πρώτο του ομίλου που θα συνδεθεί με ρήτρα αειφορίας. Με βάση την εν λόγω ρήτρα, ο όμιλος στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% μέχρι το τέλος του 2025, συγκριτικά με τα δεδομένα της φετινής χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει η σχετική μέτρηση από ανεξάρτητο φορέα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2026. Εφόσον ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πληρώσει στους ομολογιούχους 0,2% μεγαλύτερο επιτόκιο για τον χρόνο που απομένει μέχρι τη λήξη του ομολόγου, δηλαδή έως το τέλος του 2028.

Για την εξασφάλιση του στόχου μείωσης των εκπομπών ρύπων, θα αξιοποιηθούν οι επιδόσεις των θυγατρικών εταιρειών στον κλάδο των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και της παραγωγής ενέργειας από θερμικές πηγές, δηλαδή από την πορεία του επενδυτικού προγράμματος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και των μονάδων Ηρων 1 και Ηρων ΙΙ. Πάντως, πρόκειται για ένα στόχο που αναμένεται να επιτευχθεί σχετικά εύκολα, με δεδομένο το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης καθαρών μορφών ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Αυτές αφορούν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, υπεράκτια αιολικά πάρκα και έργα αποθήκευσης ενέργειας, που αναμένεται να αυξήσουν την εγκατεστημένη ισχύ του ομίλου σε 3 GW από σχεδόν 1 GW σήμερα.

Στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ομίλου θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που θα προκύψουν.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

el-gr

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282449942306668

Kathimerini Digital