Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ

Επιστροφή του γαμπρού Αλμπαϊράκ βλέπουν οι αναλυτές με τον διορισμό Νεμπάτι

ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ Του ανταποκριτή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΎΠΟΛΗ

Η αναμενόμενη εδώ και ημέρες παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Λουτφί Ελβάν ανακοινώθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του νέου υπουργού διόρισε τον Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν υφυπουργός Οικονομικών της χώρας και διαφωνούσε ριζικά με την πολιτική του κ. Ελβάν, που είχε στόχο πρώτα τη μείωση του πληθωρισμού, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον κ. Νεμπάτι, οι οποίοι επιμένουν πρώτα στη μείωση των επιτοκίων και αδιαφορούν για τη ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Σημαντική λεπτομέρεια για την οικονομική και νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η τουρκική κυβέρνηση είναι πως ο νέος υπουργός Οικονομικών θεωρείται στενός φίλος και συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του κ. Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και αναλυτές μιλούν για «επιστροφή του γαμπρού». Αυτή είναι η τρίτη αντικατάσταση υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας μέσα σε ένα χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Αλμπαϊράκ είχε εφαρμόσει την προσπάθεια μείωσης των επιτοκίων αδιαφορώντας για τον πληθωρισμό και είχε επιχειρήσει να συγκρατήσει την υποτίμηση της λίρας πουλώντας τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε και το 2020 ο κ. Ερντογάν «καρατόμησε» τον γαμπρό του και στη θέση του είχε διορίσει τον κ. Ελβάν, ο οποίος άμεσα είχε αυξήσει τα επιτόκια και είχε φέρει ισορροπία στην αγορά.

Πάντως, οι αγορές δεν ικανοποιήθηκαν από την άφιξη του νέου υπουργού Οικονομικών και λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε 3,2% έναντι του ευρώ και 3% έναντι του δολαρίου. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στις 15,55 λίρες και το δολάριο άγγιξε τις 13,69 λίρες.

Στην Τουρκία, όλοι οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές τόνιζαν πως ο κ. Ελβάν θα εγκαταλείψει την υπουργική του καρέκλα καθώς διαφωνούσε ριζικά με τις θεωρίες του προέδρου της Τουρκίας για την τουρκική οικονομία. Στις 12 Νοεμβρίου, ο κ. Ελβάν είχε αναφέρει πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση του πληθωρισμού και όχι η μείωση των επιτοκίων, τα οποία θα πέσουν αφότου καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Στις 13 Νοεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του απάντησε στον υπουργό του και ουσιαστικά προανήγγειλε την απομάκρυνσή του, αφού δήλωσε: «Σε αυτόν τον αγώνα μας, σε αυτή την πορεία μας, όσοι υποστηρίζουν τα επιτόκια, ας μη με παρεξηγήσουν. Εγώ δεν μπορώ να είμαι συνοδοιπόρος με αυτόν που υποστηρίζει τα επιτόκια και δεν θα είμαι μαζί του». Από εκείνη την ημέρα όλοι στην Τουρκία είχαν καταλάβει πως ο κ. Ελβάν σε λίγες ημέρες δεν θα κρατούσε τα ηνία της τουρκικής οικονομίας.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι την πρώτη του δήλωση την έκανε στο Twitter γύρω στις 03.30 τα ξημερώματα, όπου ανέφερε: «Κύριέ μου, κάνε το εύκολο, μην το κάνεις δύσκολο. Κύριέ μου, κάνε το καλό. Δώσε μας αλήθεια στη δουλειά μας, κάνε μας επιτυχημένους. Είθε ο Κύριός μου να μου χαρίσει την ικανότητα να φέρω εις πέρας το καθήκον στο υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο ο πρόεδρός μας με θεωρεί ικανό και άξιο της εμπιστοσύνης του».

Γεννημένος το 1964 ο κ. Νεμπατί, αποφοίτησε από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Ασχολήθηκε με την κλωστοϋφαντουργία, λειτουργούσε πρατήριο καυσίμων και υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της MUSIAD (Ενωση Aνεξάρτητων Τούρκων Βιομηχάνων), που έχει άμεση σχέση με το κυβερνών κόμμα AKP.

Λίγες ώρες μετά, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε 3,2% έναντι του ευρώ και 3% έναντι του δολαρίου.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282488597012332

Kathimerini Digital