Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Σε Ταϊλανδούς τα Selfridges της Βρετανίας

Η καναδική δυναστεία δισεκατομμυριούχων των Γουέστον, η οποία μέχρι πρότινος είχε στην κατοχή της τα πολυκαταστήματα Selfridges, που αποτελούν μέρος της ταυτότητας του Λονδίνου, αποφάσισε την πώλησή τους. Αγοράστρια είναι η ταϊλανδική πολυσχιδής εταιρεία Central Group, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, την οποία αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Επίσης ανέφερε πως οι Γουέστον έχουν συμφωνήσει στους όρους της πώλησης, η οποία ενδεχομένως να ανακοινωθεί εντός Δεκεμβρίου, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως ιδιοκτήτες του ομίλου Central Group είναι και πάλι μία οικογένεια. Πρόκειται γι’ αυτήν των Τσιραθίβατς, η οποία λογίζεται ως μία από τις πλουσιότερες στη νοτιοανατολική Ασία.

Τα περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία και δη τα ακίνητά της θεωρούνται αποκτήματα-τρόπαια, οπότε έχουν προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, παρά το γεγονός πως τα παραδοσιακά καταστήματα στις μεγάλες εμπορικές οδούς του Λονδίνου υποφέρουν. Οι τιμές των ακινήτων εμπορικής χρήσης στον κλάδο του λιανεμπορίου έχουν τα τελευταία χρόνια υποχωρήσει και οι εν λόγω δραστηριότητες δέχθηκαν καίριο χτύπημα από την πανδημία, διότι μετατοπίστηκε το κέντρο βάρους της κατανάλωσης στο Διαδίκτυο.

Ενα άλλο παράδειγμα έχει να κάνει με τον σουηδικό κολοσσό επίπλων Ikea, ο οποίος τον Οκτώβριο αγόρασε το κατάστημα της πρώην Topshoρ στο Οξφορντ Σέρκους στο Λονδίνο, μία από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Ευρώπης. Το ξενοδοχείο Ριτζ στη βρετανική πρωτεύουσα δόθηκε προς πώληση το 2020, ενώ πριν από δέκα χρόνια τα εμβληματικά Χάροντς αγοράστηκαν από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Κατάρ. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα φημισμένα περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν αγοραστή. Τον Ιανουάριο, ο όμιλος Boohoo Group συγκατατέθηκε να αποκτήσει το εμπορικό σήμα της εταιρείας που διαχειριζόταν το Debenhams με ιστορία 240 ετών, το οποίο διέθετε κεντρικό πολυκατάστημα και αρκετά άλλα. Δεν ενδιαφερόταν, όμως, για τα επιμέρους καταστήματα. Αυτά λίγο καιρό αργότερα έπαυσαν να λειτουργούν. Τον Ιούνιο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg είχε αναφέρει πως η οικογένεια Γουέστον εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης ύψους 4 δισ. λιρών, ήτοι 5,3 δισ. δολαρίων, για το Selfridges, για το οποίο είχε υπάρξει προσέγγιση από δυνητικό αγοραστή.

Το εν λόγω πολυκατάστημα ιδρύθηκε από τον Χάρι Γκόρντον Σέλφριτζες το 1908. Το εμπορικό του σήμα είναι γνωστότερο κυρίως μέσω του κολοσσιαίου καταστήματος στην Οξφορντ Στριτ, το οποίο θεωρείται η Μέκκα για τους λάτρεις της μόδας. Παρουσία έχει το Selfridges και στο Μάντσεστερ και στο Μπέρμιγχαμ, ενώ οι δραστηριότητές του αθροιστικά είχαν εξαγοραστεί από τον Καναδό μεγιστάνα Γκάλεν Γουέστον το 2003 αντί σχεδόν 600 εκατ. στερλινών. Εκτοτε έχουν επεκταθεί, ώστε να συμπεριλάβουν και άλλα εμπορικά σήματα με αλυσίδες πολυκαταστημάτων, όπως στην Ιρλανδία τα Arnotts και Brown Thomas, στον Καναδά το Holt Renfrew και στην Ολλανδία το Bijenkorf. Η δυναστεία Γουέστον διατηρεί εξέχουσα θέση στο πεδίο του παγκόσμιου λιανεμπορίου με δύο κλάδους, τον έναν στον Καναδά και τον άλλον στη Βρετανία, ενώ ο μεν πρώτος ελέγχει τα Selfridges και ο δεύτερος τον όμιλο τροφίμων Associated British Foods, όπου ανήκει και η Primark, με δραστηριότητες στην ένδυση, στα είδη σπιτιού και ομορφιάς.

Η δυναστεία των Γουέστον συμφώνησε στην πώληση του εμβληματικού ομίλου λιανεμπορίου.

ΔΙΕΘΝΗ

el-gr

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

2021-12-03T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282514366816108

Kathimerini Digital