Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Το μαύρο κουτί της τοπικής αυτοδιοίκησης

Μετέωροι διαγωνισμοί της Περιφέρειας για αλάτι και εκχιονιστικά μηχανήματα

Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τρία 24ωρα μετά τη χιονόπτωση, η αδυναμία πολλών δήμων του λεκανοπεδίου να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι καταδεικνύει την έλλειψη προετοιμασίας και την απουσία κατάλληλου εξοπλισμού. «Ειδική» κατηγορία αποτελεί, βεβαίως, η Περιφέρεια Αττικής, η οποία απέτυχε να κρατήσει ανοικτούς κεντρικούς οδικούς άξονες ευθύνης της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια δεν διαθέτει ενεργή εργολαβία αποχιονισμού, διότι ο διαγωνισμός καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω δικαστικών προσφυγών. Ανενεργή, κατά τις ίδιες πληροφορίες, παραμένει και η σύμβαση προμήθειας αντιπαγετικού αλατιού, καθώς ο αρχικός διαγωνισμός καθυστέρησε να ξεκινήσει. Μεγάλο ερώτημα, τέλος, αποτελεί τι συνέβη με τα καινούργια εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία όλοι είδαμε σε φωτογραφίες αλλά ελάχιστοι στους δρόμους.

Πολλά και μεγάλα είναι τα ερωτήματα για το πώς με μία χιονόπτωση –ακόμα και αν είναι τόσο σφοδρή όσο αυτή της περασμένης Δευτέρας– κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής. Γιατί είναι βέβαιο πλέον ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας, που το φαινόμενο άρχισε να χτυπάει την πρωτεύουσα, τα πάντα αφέθηκαν στην τύχη τους, χωρίς να υπάρξει κανένας σχεδιασμός αντιμετώπισης του φαινομένου μέχρι και την Τετάρτη το πρωί, που ο κρατικός μηχανισμός έκανε την εμφάνισή του, αποκαθιστώντας βασικές λειτουργίες, όπως η απελευθέρωση δρόμων.

Οπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, υπήρξαν πολλαπλά λάθη από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς. Ενας από τους πιο βασικούς φορείς που έχουν την ευθύνη είναι η Περιφέρεια Αττικής, που όπως φαίνεται δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη, όπως υποστήριζε πριν από την κακοκαιρία ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», υπήρχε παντελής έλλειψη προετοιμασίας σε τουλάχιστον δύο πολύ βασικούς τομείς. Πρώτον, δεν υπάρχει στην Περιφέρεια ενεργή εργολαβία αποχιονισμού, καθώς ο διαγωνισμός καθυστέρησε να ξεκινήσει. Ο λόγος ήταν δικαστικός, καθώς υπήρξε ακύρωση του μειοδότη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, που όμως σίγουρα δεν υπάρχει φόβος χιονοπτώσεων. Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ενεργή σύμβαση προμήθειας αντιπαγετικού αλατιού, καθώς ο διαγωνισμός καθυστέρησε να ξεκινήσει και ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο λόγω σοβαρών πλημμελειών.

Τελικά προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός στις 28 Δεκεμβρίου του 2021, ο οποίος θα ολοκληρωθεί περίπου τον Μάιο του 2022. Αυτός είναι, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, και ο λόγος που δεν υπήρχε επαρκής ποσότητα αντιπαγετικού αλατιού για μια τέτοια χιονόπτωση. Μάλιστα, όπως είθισται, από το αλάτι της Περιφέρειας, που αποθηκεύεται στο Καπανδρίτι, προμηθεύονται και πολλοί δήμοι –οι οποίοι ωστόσο μπορούν να προμηθευτούν αλάτι και με δικό τους διαγωνισμό–, με αποτέλεσμα πολλοί δήμαρχοι στα βόρεια προάστια να ρίχνουν επιπλέον ευθύνες στην Περιφέρεια.

Μεγάλο ερώτημα είναι τι συνέβη με τα καινούργια εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία είδαμε σε φωτογραφίες αλλά δεν είδε κανείς στον δρόμο. Ενας λόγος για τη μη χρήση τους –ή έστω τη μικρή χρήση τους, αν δεχθούμε πως κάπου επιχείρησαν– μπορεί να είναι η έλλειψη άλατος. Αποτέλεσμα, ειδικά τα βόρεια προάστια, που είχαν και τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού, να πνιγούν στο χιόνι.

Ανενεργή και η σύμβαση προμήθειας αντιπαγετικού αλατιού, καθώς δεν ξεκίνησε εγκαίρως ο αρχικός διαγωνισμός.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281659668428104

Kathimerini Digital