Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ανοίγει σταδιακά η Αττική Οδός

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Στο άνοιγμα μεγάλων τμημάτων της Αττικής Οδού προχώρησε χθες ο παραχωρησιούχος. Από το απόγευμα δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία όλο το δυτικό κομμάτι του άξονα, από τη λεωφόρο Κηφισίας έως την Ελευσίνα, καθώς και το ρεύμα προς αεροδρόμιο από τη λεωφόρο Κατεχάκη. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα συνεχιζόταν η απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων στον οδικό άξονα αυτοκινήτων, με την Αττική Οδό να απευθύνει έκκληση στους ιδιοκτήτες τους... να έρθουν να τα πάρουν.

Δύο 24ωρα μετά το πρωτοφανές κλείσιμο της Αττικής Οδού, η κατάσταση δεν είχε ακόμη εξομαλυνθεί. Σύμφωνα με το επιτελείο της Αττικής Οδού, ο δρόμος είχε ανοίξει σε όλο το μήκος του για τα ασθενοφόρα και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης, μεγάλα τμήματα όμως δεν μπορούσαν να αποδοθούν στην κυκλοφορία καθώς εξακολουθούσαν να βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε διάφορα σημεία περί τα 250 οχήματα. Τα οχήματα είχαν μετακινηθεί από χθες στην άκρη, προκειμένου να αποχιονιστεί και να λειτουργεί τουλάχιστον μία λωρίδα του αυτοκινητοδρόμου. Ωστόσο είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε να δοθεί όλος ο δρόμος στην κυκλοφορία υπό αυτές τις συνθήκες όχι μόνο λόγω της μείωσης της κυκλοφοριακής του δυνατότητας, αλλά και επειδή τα κομμάτια όπου βρίσκονται εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα δεν είχαν όλα αποχιονιστεί.

Τα περισσότερα από τα εγκαταλελειμμένα οχήματα βρίσκονται στο ύψος της Κάντζας, στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ διάσπαρτα οχήματα υπήρχαν και στο ύψος του Γέρακα και της Ανθούσας, καθώς και στη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, ανάμεσα στην Αγία Παρασκευή και στα Βριλήσσια. Η αποκομιδή των οχημάτων γινόταν χθες με δύο τρόπους: είτε με την προσέλευση των οδηγών με ίδια μέσα στο σημείο όπου είχαν αφήσει το όχημά τους ή μέσω της μεταφοράς τους με όχημα της Πολιτικής Προστασίας, από τον κόμβο της λεωφόρου Κηφισίας («δαχτυλίδι»).

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπήρξε συντονισμός της «Αττικής Οδού» με την αστυνομία για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών μέσω των πινακίδων των οχημάτων και την ειδοποίησή τους από τις Αρχές, ώστε να τα παραλάβουν μέσα στην ημέρα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα η «Αττική Οδός» απλώς απηύθυνε έκκληση στους οδηγούς να παρουσιαστούν. «Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες να έλθουν να παραλάβουν τα οχήματά τους προκειμένου να δοθούν και τα υπόλοιπα τμήματα της Αττικής Οδού σε κυκλοφορία», ανέφερε. Πάντως, πολλοί οδηγοί είχαν φροντίσει... να διευκολύνουν τις Αρχές, αφήνοντας σημειώματα με το τηλέφωνό τους στο παρμπρίζ.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στην «Αττική Οδό» με θέμα τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος για την επαναλειτουργία του άξονα και σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το πρωί. Το πιθανότερο πάντως είναι ο δρόμος να αποδοθεί ολόκληρος στην κυκλοφορία σήμερα. Επίσης σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον τρόπο καταβολής της αποζημίωσης των 2.000 ευρώ σε όσους εγκλωβίστηκαν. Η υπόθεση αυτή χρήζει πολλών διευκρινίσεων, τόσο για τη διαδικασία όσο και για το πώς θα πιστοποιηθούν οι δικαιούχοι, ιδίως όσοι δεν είχαν πληρώσει στα διόδια ώστε να διαθέτουν οι ίδιοι κάποιο αποδεικτικό. Πριν από χρόνια, βέβαια, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το κίνημα «Δεν πληρώνω», η «Αττική Οδός» κατέγραφε μέσω των καμερών της τις πινακίδες των οχημάτων που περνούσαν – το ερώτημα είναι αν έχει γίνει τώρα τέτοια καταγραφή.

Σύμφωνα με το επιτελείο της εταιρείας, ο δρόμος είχε ανοίξει σε όλο το μήκος του για τα ασθενοφόρα και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

ΤΟ ΘΕΜΑ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281672553329992

Kathimerini Digital