Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Τρία 24ωρα χωρίς ρεύμα σε αθηναϊκές συνοικίες

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Αποκλείεται κυρία μου, στη Φιλοθέη έχουν ρεύμα! Να, η διπλανή σας πολυκατοικία ηλεκτροδοτείται». Αυτή την απάντηση έδωσαν πολλές φορές οι υπάλληλοι από το τηλεφωνικό κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ στην Τατιάνα, που μένει σε μια από τις λίγες ομολογουμένως πολυκατοικίες χωρίς ρεύμα στην εν λόγω συνοικία. «Κάλεσα 18 φορές μετρημένες, έχοντας ελάχιστη μπαταρία στο κινητό μου και ύστερα από 20λεπτη αναμονή στη γραμμή με χρέωση», περιγράφει στην «Κ», ενώ διανύει το τρίτο 24ωρο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η ίδια μαζί με την οικογένειά της είναι οι μόνοι που έμειναν στην πολυκατοικία φυλάσσοντας κυριολεκτικά... Θερμοπύλες. «Οι άλλοι ένοικοι και πολλοί γείτονες στα πέριξ φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους, όμως αν φύγουμε και εμείς, πραγματικά δεν θα ασχοληθεί κανείς με την αποκατάσταση του προβλήματος». Ολα ξεκίνησαν από ένα δένδρο, τα κλαδιά του οποίου υπό το βάρος του χιονιού έσπασαν το καλώδιο. Γύρω στις 11 τη νύχτα της Τρίτης εμφανίστηκε ένας τεχνίτης του ΔΕΔΔΗΕ, «είδε τη ζημιά, απεφάνθη ότι η επιδιόρθωση δεν απαιτεί πάνω από μισή ώρα και μας διαβεβαίωσε ότι έως τις 2 τα ξημερώματα θα είχε έρθει κάποιος». Μέχρι τις 3 μ.μ. της Τετάρτης, όμως, κανείς δεν είχε έρθει. «Είμαστε νηστικοί, άπλυτοι και ξεπαγιασμένοι, προσωπικά από την ένταση δεν κοιμήθηκα καθόλου την τελευταία νύχτα», καταλήγει. Σαράντα δύο ώρες χωρίς ρεύμα μετράει η Στέργια Καβάλλου, που μένει στο Μαρούσι, σε κάθετο της Κηφισίας. «Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα σε κακοκαιρίες ούτε καν πέρυσι στη “Μήδεια”», αναφέρει στην «Κ». Η ζημιά, που επηρέασε τουλάχιστον ένα ολόκληρο τετράγωνο των Αναβρύτων, προκλήθηκε και πάλι από κλαδιά. «Ο ΔΕΔΔΗΕ έλεγε ότι δεν μπορούσε καθόλου να προσεγγίσει, καθώς το χιόνι έφτανε πάνω από το γόνατο και ο Δήμος δεν είχε καθαρίσει». Ως εκ τούτου ήταν επικίνδυνο και για τους κατοίκους να εξέλθουν από τα σπίτια τους. «Ενας γείτονάς μας στην προσπάθειά του να μετακινηθεί έσπασε το πόδι του και βρίσκεται δύο μέρες στο σπίτι με φρικτούς πόνους, καθώς το ασθενοφόρο δεν μπορεί να πλησιάσει». Η ίδια είχε πολλές προσκλήσεις για φιλοξενία, «αλλά ακόμα και η μετακίνηση, πεζή, με τσάντες και ένα μικρό παιδί, θα ήταν ρίσκο». Περιμένει, λοιπόν, υπομονετικά στο σκοτεινό και κρύο σπίτι της, αξιοποιώντας τον φακό της... 5χρονης εξερευνήτριας κόρης της. «Είναι η μόνη που το διασκεδάζει: το τάμπλετ της λειτουργεί με μπαταρίες και η ίδια τρελαίνεται για έτοιμα σνακς». Το μεσημέρι της Τετάρτης το ρεύμα έφθασε για όλους, εκτός από το διαμέρισμα της Στέργιας. «Ηρθε για πέντε λεπτά και μετά πάλι χάθηκε» περιγράφει η ίδια, που μοιράζεται από την αρχή την εμπειρία της μέσω των social media. «Αυτό με έκανε να νιώθω λιγότερο μόνη, αποκομμένη και αβοήθητη, δεδομένου ότι επικρατεί απόλυτη ησυχία».

Από τις έξι παρά είκοσι της Δευτέρας είναι χωρίς ρεύμα ο Στέλιος Κάνδιας, που μένει στον Χολαργό, στην πλατεία Κύπρου. «Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα τέτοιας διάρκειας», διευκρινίζει. «Καλώ στον ΔΕΔΔΗΕ και αφού ακούσω όλο το εισαγωγικό, η γραμμή πέφτει». Προκειμένου να προλάβει περαιτέρω συνέπειες, έχει βγάλει το περιεχόμενο της κατάψυξης στο μπαλκόνι, έχει αφήσει ανοιχτές τις βρύσες (σ.σ. για να μην παγώσουν οι σωληνώσεις), ενώ για το βάδισμα στο χιόνι ακολουθεί τη συμβουλή ενός Βορειοευρωπαίου γείτονα. «Μου εξήγησε ότι για να μην πέφτεις, πρέπει να περπατάς σαν την πάπια», περιγράφει, θέλοντας να διασκεδάσει τη συσσωρευμένη δυσαρέσκειά του. «Λόγω της κατάστασης έχουμε έρθει κοντά με τους γείτονες, έτσι έμαθα ότι οι άνθρωποι που ζουν απέναντί μου κάνουν χρήση οξυγόνου».

Απόγνωση και δυσαρέσκεια νιώθουν πολλοί κάτοικοι του λεκανοπεδίου – «Είμαστε νηστικοί, άπλυτοι και ξεπαγιασμένοι», λένε στην «Κ»

ΤΟ ΘΕΜΑ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281711208035656

Kathimerini Digital